3 kulturelle oplevelser i Sydafrika

Johannesburg er mere end et festligt natteliv og gode restauranter. Se her, hvad du ikke må gå glip af, hvis du vil have et kulturelt input af den slags, der ikke foregår på fodboldbanen.

Foto: Apartheid museum. Flickr.com/carlosoliveirareis
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gold Reef City
Johannesburg er bygget på den guldfeber, som rasede i 1880erne, da man ramte en guldåre lige her.
I dag er feberen væk, men vil man gerne vide noget om guldtiden og de vilkår, som de, der drømte gulddrømmen, levede under, kan man i Gold Reef City deltage i en guidet rundtur i en guldmine.
Gold Reef City er bygget direkte ovenpå Crown Mine Shaft 14 – en legendarisk mine, som i sin levetid fra 1887-1971 frembragte 1400 tons guld og var knap 3300 meter dyb. På rundturen kommer man 226 meter ned.

Gold Reef City er opbygget om minetemaet og indeholder også et mine-museum, men er først og fremmest en forlystelsespark med rutsjebaner, karuseller og is- og burgerboder. Prøv f.eks. »Tower of terror«, hvor man med 100 kilometer i timen kører lodret ned i en mineskakt.

Pris: Entré ca. 90 kr. Børn under 120 cm 60 kr. Giver adgang til alle forlystelser bortset fra mineturen, som koster 50 kr.
Info: www.goldreefcity.co.za

Apartheid Museum
Da Nationalistpartiet i 1948 besluttede, at Sydafrikas befolkning skulle deles op efter hudfarve fik millioner af de sydafrikanere, som var født sorte, med ét en hverdag, der indeholdt diskrimination og undertrykkelse, indtil systemet blev væltet i 1994.

Apartheid Museets udstilling skildrer livet under de fire årtier med apartheid for både hvide og sorte, og består bl.a. af avisudklip, en stor foto-udstilling og forskellige udstillede genstande, der spillede en rolle i oprøret mod apartheid, bl.a. udstillingen af en løkke for hver af de hængte politiske fanger.
Museet har desuden skiftende udstil
linger – i øjeblikket er det en imponerende udstilling om Nelson Mandela, fra hans studentertid til præsidentembedet.

Pris: Entré ca. 25 kr. Børn 15 kr.
Lukket om mandagen.
Info: www.apartheidmuseum.org

Soweto
Soweto, som står for South Western Townships, opstod som midlertidig bolig for de sorte minearbejdere, som arbejdede i guldminerne, og dækker i dag et område på knapt 65 kvadratkilometer. Her bor mellem 2-3 millioner mennesker (ingen ved helt hvor mange, da illegale immigranter flytter ind og ud). Nogle bor i trøstesløse blikskure, andre i sociale boligbyggerier, og atter andre i parcellignende huse, som er kommet til i løbet af de seneste ti år, hvor bydelen også har fået bedre skoler og universiteter.

Soweto var under apartheid præget af politisk uro, som kulminerede under den såkaldte Soweto-massakre i 1976, hvor over 500, primært studerende, blev dræbt af politiet i forbindelse med en protestdemonstration mod Apartheid-regimet. 12-årige Hector Pieterson, som blev dræbt den dag, lægger navn til Hector Pieterson Memorial and Museum, der i 2002 åbnede i Soweto.

Udover museet kan man i bydelen se det hus, Nelson Mandela i mange år boede i, som i dag er åbnet som The Mandela Family Museum. Eller kaste sig ud fra toppen af de 100 meter høje Orlando Towers i elastik.

Pris: Adskillige selskaber i Johannesburg arrangerer ture til Soweto – de fleste koster ca. 500 kr. for en halvdags-tur. Pengene er godt givet ud, da guiderne som regel er lokalkendte og kan fortælle om bydelen. Det er ikke en god idé selv at køre til Soweto.