3 hotte hoteller i Stockholm

Stockholm har længe haft modet til at skabe personlige, individuelle hoteller - her er tre af de hippeste i den svenske hovedstad.

Her ses indretningen på og udsigten fra et af værelserne på det designpakkede Hotel Rival. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lydmar

Stille luksus
Engang var det Stockholms gå-i-byen-hotel, nu er Lydmar flyttet ned til vandet og er blevet voksent. Men bestemt ikke kedeligt.

Pelle Lydmar er en pioner, når det kommer til at skabe personlige hoteller i Stockholm. I 1990erne åbnede han det legendariske første Hotel Lydmar, hvor receptionisterne tog imod i Filippa K-designede, caffè latte-farvede uniformer, mens hans to matchende grand danois’er lå og slumrede op ad skranken.

I elevatoren kunne du ikke bare vælge etage, men også om du ville høre jazz, soul, funk, pop, klassisk eller en anden type musik på vej op til din etage. I stuen lå en fin restaurant samt et mere afslappet brasserie, der, som aftenen skred frem, blev til natklub. Her var det ikke unormalt, at din gode balje rødvin og steak frites pludselig blev krydret med et liveband.

Det kunne for eksempel være Lisa Nilsson, som hookede op med sit gamle gymnasieband og spillede discoklassikere til ud på natten. På hotellet var der flere stockholmere end hotelgæster, og det var en af de fede ting ved Lydmar. Pelle Lydmar solgte bygningen til et vandværk i 2005. Den sidste aften var tårevædet. Alle vennerne spillede, blandt andre Robyn, og stamgæsterne græd.

For halvandet år siden blev de dog glade igen. Der åbnede nemlig det ny Hotel Lydmar, som ligger på vej ud til Skeppsholm, nærmere betegnet på Blasieholmen med vand på begge sider og udsigt til kongeslottet. Lydmar version 2.0 er mere modent og up-scale, dog uden at miste sin originalitet. Hvem ville ellers udstille en af de første Commodore-computere som var det et kunstværk?

Her er tagterrasse med drinks og lidt grillet skaldyr i sommerhalvåret, her er musikrum med Leonard Cohen-portrætter på væggen, her er skiftende kunstudstillinger og andre magtdemonstrationer af god smag. Førsteprisen går dog til restauranten, der mest af alt minder om en afslappet luksuslejlighed på Manhattan.

Sætter man sig først til rette i de komfortable lænestole, for eksempel til morgenmad, er der risiko for, at man ikke kommer videre den dag. Special orders fra køkkenet ses mange steder, men de færreste laver Eggs Benedict med samme selvfølgelighed som Lydmar. Ikke underligt, at mange stockholmere bruger stedet selv.

Priser fra 2.800 SEK
www.lydmar.com


Hotel Rival

Mamma Mia!
Benny Andersson fra ABBA kan ikke kun skrive ørehængere
– han ved også, hvordan man indretter et hotel, der hitter.

Man tager en del Moulin Rouge, en del Maxim natklub og en del Verner Panton-installation anno 1971. Så har man en idé om baren, restauranten og foyeren på Hotel Rival, der er ejet af Benny Andersson fra ABBA og ligger på det skønne Mariatorget i den kreative klasses foretrukne bydel, Söder.

På Hotel Rival regerer dybrød og mørkegul velour og plys, her er Janis Joplins kontrafej præget ned i det tommetykke guldtæppe, her er glassøjler, organiske lænestole, sofaer i stærke farver og en grafisk linje, der leder tankerne hen på Wassily Kandinskys malerier. Og her er en fredet art deco-bar fra 1937, hvor bartenderen ryster en jävla bra Apple Martini.

Alene indretningen vidner om et hotel, der tør gå egne vegne – ikke mindst når man tænker på, at det overdådige Rival allerede åbnede i 2003, hvor de fleste indretningsarkitekter stadig tumlede rundt med wengétræ, frosted glas og andre reminiscenser fra 1990ernes minimalisme.

Værelserne er et kapitel for sig. Her har man formået at skære alt overflødigt fra og koncentrere sig om det, der virkelig betyder noget for en hotelgæst.

Glem alt om store skriveborde, eget brevpapir og kuverter med hotellets logo (hvem har nogensinde sendt et brev fra et hotel?) og nyd i stedet den store lækre dobbeltseng med det sprødeste sengetøj af kridhvidt egyptisk bomuld – hotellet har sågar en »hovedpude-menu«, så man kan hvile hovedet på lige præcis den pudetykkelse og -blødhed, der bekommer en bedst, inklusive en opvarmet pude, som de bringer op fra receptionen, hvis man ønsker det.

Og nyd den pandekage-store bruser på badeværelset, strygejernet (!) og den fri adgang til dvd på fladskærmen – i receptionen findes et dvd-bibliotek på cirka 200 titler med alt fra de nyeste titler til klassikere som Godfather-trilogien og »The Graduate« (»Fagre voksne verden«). Der er roomservice til langt ud på natten, hvor croque monsieur, hjemmelavet burger og club sandwiches bringes op mod et beskedent gebyr. I det hele taget kommer man langt på literen på Rival.

Og så behøver man aldrig være ensom på hotellet. Alle værelser har en lille teddybjørn, som er god at ligge i arm med. Men tag dog på Rival med kæresten. Hotellet er perfekt til en romantisk weekend.

Der er favorable priser i weekenden, hvor morgenmaden er inkluderet i prisen og byder på energishots, special orders fra køkkenet samt brød og croissanter fra Johan Sörberg, der også driver Rivals bageri ved siden af hotellet. Ved siden af igen ligger Café Rival, hvor mange af de lokale hænger ud – eller hænger på væggen, der er udsmykket med fotos af berømte stockholmere med særlig tilknytning til Söder-kvarteret.

Priser fra 1.495 SEK
www.rival.se

Story Hotel

Jätte mysigt
Humor, hygge og hippe hotelrum til den halve pris er nøgleordene på det nøgleløse Story Hotel i hjertet af Stockholm.

Hvis de fire piger i »Sex and the City« skulle sippe Cosmopolitans i Stockholm, ville de sandsynligvis gøre det i baren på Story Hotel – et af de steder, som man i indretning og lyssætning bare bliver suget ind af, når man får øje på det fra gaden og er klar på en stilig aften i det eksklusive Stureplan-kvarter. Her er da også jævnligt fotografer inde og skyde modeserier, hvis da ikke man er i gang med en tv-serie.

Tjekker man ind på selve hotellet en lørdag eftermiddag, foregår det nærmest midt i den tætpakkede restaurant ved siden af baren. Her glider frokost ubesværet over i kaffe og drinks, mens en godt sammenspillet jazztrio af hippe konservatoriemusikere spiller energisk live-musik. Der er nemlig ingen reception på Story Hotel, og man kan ikke ringe til hotellet.

I stedet er der blot en computer, hvor du taster den femcifrede kode ind, du fik, da du bookede og betalte på forhånd på storyhotels.com. Når du lidt senere trykker dig ind på dit rum, ligger der på sengen et stort papkort med et portræt af en David Lynch-lookalike, der har fået et kæmpe blåt øje: »Ok, I’m ready for your comments,« står der på evalueringsskemaet – og man tænker med et bredt grin: »Godt tænkt! Skøn type!«

Næste dag viser det sig, at manden med det blå øje sgu er Sören Hullberg, direktøren for det hele og en af de fem ejere, der åbnede hotellet for præcist et år siden. Han fortæller, at netop selvbetjeningen og det, at man skal betale i forvejen (så hotellet undgår folk, der ikke dukker op eller render fra regningen) gør Story i stand til at drive prisvenligt designerhotel på det dyre Stureplan.

Normalt starter værelsespriserne på et kedeligt kædehotel her på cirka 2.000 SEK – på Story Hotel kan man overnatte for under 1.000 SEK. 

Priser fra 990 SEK
www.storyhotels.com

Læs også:
Fly som luksushotel i lufthavn