3 hoteller, der er konger værdige

Rejseliv besøger tre historiske paradorer, der alle ligger så tæt på Madrid, at man kan nå dem på under en time med tog.

Parador er luksushoteller i Spanien, men på den unikke facon. Paradorer er luksuriøse hoteller indrettet i gamle slotte, herregårde, klostre, rådhuse eller noget helt femte fra fordums tid. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Parador er ikke en is. Eller en bestemt type parasol. Eller noget helt tredje, man uvilkårligt måtte få associationer til, når man hører begrebet.

Læs også: Guide: 24 timer i Málaga

Parador er luksushoteller i Spanien, men på den unikke facon. Paradorer er luksuriøse hoteller indrettet i gamle slotte, herregårde, klostre, rådhuse eller noget helt femte fra fordums tid.

Den første parador åbnede i 1928, og formålet var dengang og i dag dels at bevare de gamle bygninger, dels at udbygge turismen ved at give gæsterne mulighed for at opleve den historie, der hører til den enkelte parador, hvad enten den handler om den spanske borgerkrig, maurertiden eller tidligere tiders kongelige eskapader.I luksuriøse omgivelser, der kan leve op til den moderne hotelgæsts krav – og mere til – men med respekt for den oprindelige stil og atmosfære.

Paradorerne ligger ofte væk fra den turistmæssige motorvej og i smukke omgivelser. Flere af dem er desuden udstyret med golfbaner, specielt de nye, der hele tiden kommer til. I dag er der 93 paradorer fordelt over hele Spanien, inklusive Gran Canaria.

Rejseliv har besøgt tre paradorer, der ligger under en times transport fra Madrid, og dermed er en oplagt mulighed for en forlænget weekend i den spanske historie. 

Parador de Cuenca

Metertykke mure, kirkevinduer, himmelseng og en udsigt, der kan tage vejret fra én. Parador de Cuenca hensætter en til en anden tid. Man fornemmer munkene, der boede bag de tykke mure, kulden om vinteren, deres fordybelse og afsondrethed sammen med følelsen af at være tæt på Gud.

I dag er det gamle 1600-tals kloster, San Pablo, der helt op til 1975 fungerede som religiøst uddannelsessted, blevet til luksushotel. Men man har stadig en følelse af at være tæt på Gud. Indretningen på værelserne og i gangene som omkranser klostergården, er gammeldags, lidt tung, men passer perfekt til atmosfæren.

Store lysekroner hænger ned fra loftet, og kunst pryder væggene. Ude i klostergården kan man nyde solen, roen og lyden af rislende vand fra en fontæne. Perfekte rammer til drink før middagen. Er aftenen kølig, så gå i baren, der er indrettet i det gamle kapel.

På spansk manér spiser vi middag længe efter solen er gået ned, omkring kl. 22. Men måltidet er værd at vente på – det består af tørret andebryst med tilbehør af syltede røde pebere fulgt af et gastronomisk højdepunkt, stør fra opdræt i Rio Frio ved Granada. Helt unikt.

Klokken har efterhånden sneget sig over midnat, kaffen er drukket, der er et enkelt nip af den gode spanske brandy tilbage i glasset. Det er tid til at krybe i himmelsengen. 

Ved 7-tiden bliver jeg vækket af hanegal. Solen er på vej op over det dramatiske klippelandskab. Jeg hænger ud af vinduet for at mærke morgenlyset i ansigtet.

Muren må være omkring en meter tyk, hele overkroppen hviler i vindueskarmen. Jeg tænder fjernsynet og spansk morgen-tv fylder rummet. Efter morgenmaden er det oplagt at besøge den ligeså fascinerende gamle bydel i  Cuenca.

E-mail: cuenca@parador.es
Faciliteter: 63 værelser og suiter
Sauna og adgang til udendørs swimmingpool
Afstand fra Madrid: 167 km. Byen kan nås med tog på ca. 1 time. Stationen ligger ca. 2 kilometer fra Paradoren
Priser: 168 € i dobbeltværelse, tre retters menu 33 €, morgenbuffet 18 €.
Aktiviteter/seværdigheder: Ridning, golf, klatring, kano, vandring, paragliding. Katedral, De Hængende Huse, Centro de Arte Contemporáneo, Museo de Arte Abstracto Español.

Alcalá de Henares

Byens centrum ligger mørk og stille hen, da vi ankommer til Parador Alcalá de Henares ved 19-tiden om aftenen. Ligesom i Cuenca er det et tidligere kloster fra 1700-tallet, der er blevet ombygget til hotel.

Men her holder al lighed også op. Tykke bløde mønstrede tæpper, moderne kunst og designermøbler. En verden med stramme linjer og bløde materialer, som dæmper lyden af kufferthjulenes rullen på vej mod værelserne. Jeg føler mig indhyllet i en kokon af luksus. 

Den følelse bliver ikke mindre, da jeg træder ind på værelset. Det er stort, dekoreret i sort og hvidt, åbent til det lækreste badeværelse med diskret dør til toilettet.

Den brede seng er udstyret med puder og dyne, noget af et særsyn i Spanien, hvis indbyggere har tradition for at sove under lagner og tæpper.

Jeg tager et brusebad i et romersklignende bad under fede bløde stråler af varmt vand, ifører mig min badedragt og går i spa.

Som er en futuristisk verden af lys i skiftende farver, sauna, dampbad, aromabrus, blid musik og duftende stearinlys, og et hvilerum opført i det gamle kor.

Om aftenen indtager man klostergården til en gin og tonic inden den overdådige tre retters middag bestående af en lille apetizer, gazpacho med vandmelon og små fine skiver røget svinekød. En lokal ret, migas, som er brødsmuler ristet i olivenolie og her tilberedt med sepia (en tiarmet blæksprutte), laks og spinat. Solbæris afrunder det delikate måltid. Og vi afrunder dagen med en sidste drink i den smukke, oplyste klostergård med byen sovende udenfor de høje klostermure.

E-mail: alcala@parador.es
Faciliteter: 128 værelser og suiter
Spa (koster ekstra), taghave, udendørs swimmingpool
En tilhørende bygning huser restaurant Hosteria del Estudiante, indrettet i gammel stil, meget spansk og med et menukort, der bl.a er inspireret af den tidsepoke, hvor Miguel de Cervantes skrev Don Quijote de La Mancha.
Afstand fra Madrid: 20 km. Byen kan nås med tog på ca. 20 minutter. Stationen ligger ca. 2 km fra Paradoren.
Priser: 227 € for et dobbeltværelse, tre retters menu 34 €, morgenbuffet 18 €.
Seværdigheder: Cervantes Hus, Katedralen og Teatro Corral. 92 storkepar, som hvert år tilbringer sommeren i byen.  

La Granja

Lilleputbyen San Ildefonso tager sig smuk ud i den opgående sol. Jeg står på den franske altan og nyder synet af en by, der er ved at vågne, og solen, der kaster sine stråler på bjerge og bakker, solsvedne efter en lang sommer. 

Parador La Granja ligger i et tidligere kongeligt palads, der skulle tjene som sommerbolig for Kong Carlos IIIs børn og deres tjenere. Paladset, bygget i slutningen af 1700-tallet, er i stil med det royale sommerpalads, La Granja fra 1720, hvor kongen og hans dronning boede. Det er en statelig og smuk bygning med en ren og enkel facade.

Værelserne harmonerer med det ydre, enkle, rolige og gode at være i. Det samme er hotel-området. Stemningen er næsten zenagtig med indendørs patioer, rislende vand, grønne planter, gamle statuer, blid klassisk musik og en udefinerlig dejlig duft, der kommer fra velvære- og spa-området.

Den duft følger jeg og kommer ind i en stille meditativ verden af damp, varme, tændte stearinlys og vand.

Jeg glider ned i den varme spapool med masserende vandstråler og et vandfald, der gør nakke-, skuldre- og rygmusklerne bløde som smør. Efter en time er jeg mør, gemmer sauna og dampbad til næste dag, og trækker mig tilbage til værelset og en lille siesta inden middagen, som også her er en mindeværdig affære. Helstegt pattegris og en yoghurt mousse med hvid chokolade og en sauce af røde bær og frugter til dessert.

E-mail: lagranja@parador.es
Faciliteter: 127 værelser og suiter
Spa med indendørs swimmingpool (koster ekstra)
Afstand fra Madrid: 95 km. Byen kan nås med tog på ca. 30 minutter. Stationen ligger 11 km fra paradoren.
Priser: 172 € for et dobbeltværelse, tre retters menu 33 €, morgenbuffet 18 €.
Aktiviteter: Golf, vandring, ridning. Byens store seværdighed er Paladset La Granja og den smukke Versaillelignende park, der omgiver slottet. 

Læs også: 5 oplevelser i Madrid