28 rejseoplevelser for maven

Den store guide til de retter, man ikke bør snyde sig selv for, hvis man vil spise som de lokale på rejsen rundt om i verden.

Den danske specialitet, som turisterne næsten ikke kan udtale: smorebrot - eller open sandwiches, som den engelske oversættelse kalder det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix/Kristoffer Juel Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er seværdigheder for øjet - og så er der dem for maven.

Læs også: Her er verdens mærkeligste mad

At spise den lokale mad, er halvdelen af en ferieoplevelse. Både de helt særprægede specialiteter, men også den almindelige hverdagsmad. For selv om man hjemme kan få både burgere, pizzaer og sushi - så smanger retterne nu helt anderledes, når man får dem serveret "on location". 

Her er et bud på, hvad man i hvert fald skal huske at spise, når man rejser til:


Europa

Danmark
Smørrebrød
Den danske specialitet, som turisterne næsten ikke kan udtale: smorebrot - eller open sandwiches, som den engelske oversættelse kalder det. Rugbrød med pålæg i større eller mindre mængder. Fra enkelt- til højtbelagt, men altid med pynt, som giver ekstra smagsoplevelser.

Grækenland
Moussaka
Den græske version af lasagne, hvor pastapladerne er byttet ud med skivede auberginer, eller skivede kartofler, som oprindelig er den tyrkiske variant, og hvor der bruges hakket lamme- eller kalvekød i stedet for oksekød. Køddet er krydret med blandt andet kanel og allehånde, men retten dækkes stadig af en hvid ostesauce, inden den sættes i ovnen.

Italien
Pizza 
Hver region af Italien, sin type af pizza. Oprindelig stammer pizzaen fra Grækenland, men den skulle via Napoli, før den blev en verdenssucces. Den napolitanske pizza - herhjemme kalder vi den en 'margeritta' - er den mest enkle. En tynd bund af dej bagt helt sprød i en stenovn med tomater og mozzarella.

Irland
Irish Stew
Oprindeligt var det en sammenkogt ret med fårekød, løg, kartofler og persille. Men i dag er der ofte flere grøntsager i retten, for eksempel gulerødder, og mange bruner køddet før det stuves. Retten er fast på menukortet på de irske pubber.

Frankrig
Croissant
De fås over hele verden, croissanterne, i mere eller mindre "tung" version. Men hornene - croissant betyder halvmåne - af butterdej som egentlig første gang blev bagt i Wien, bages helt rigtigt i Frankrig. Her er de bløde indeni og let sprøde på overfladen, og de nydes om morgenen sammen med en kop kaffe. 

Polen
Bigos
En gryderet hvor kød og kål er grundingredienserne. Kødet var oprindelig rester, altså af forskellig typer, og retten laves i dag med bl.a. røget svinekød, skinke, bacon, oksekød og pølser kogt med kål, svampe, tomater og tilsættes evt. lidt honning. Spises med kartofler eller rugbrød.

Spanien
Paella 
Risretten med kød, fisk og skaldyr på en bund af safran-krydrede ris, stammer fra Valencia. Rettens navn stammer formentlig fra navnet på den store pande, den fremstilles i. Der er forskellige varianter af paella. Nogle steder bruges ærter, og den spanske pølse chorizo og peberfrugter ses også i retten.

Storbritannien
Fish 'n' chips
Fiskestykker marineret og kogt i olie og brede kartoffelstykker kogt i olie drysset med salt og dryppet med lidt eddike. Skal det være rigtig autentisk; serveret i et kræmmerhus af avispapir med en klat tartarsauce på toppen. Ellers på en tallerken, hvor man dypper stykkerne i saucen. 

Tyrkiet
Kebab
Kød, som oftest lammekød, på spyd i flere varianter. Shish kebab, der er små spyd med lammekød og grøntsager som løg, peberfrugt og auberginer, som steges over trækulsgrill, eller döner kebab, der er et stort spyd med lag af lammekød, som grilles lodret, og hvor man snitter køddet af, efterhånden som det bliver stegt.

Østrig
Wienerschnitzel
Hvem bekymrer sig om, at retten vist oprindelig er italiensk, når den tallerkenstore kalveschnitzel - der er mørnet med en kødhammer -  bæres ind. Paneret og stegt gyldenbrun og garneret med citronskive og persille og nogle steder også en ansjosfilet og kapers.

Ukraine
Borscht
Den mørkerøde suppe spises overalt i Øst- og Centraleuropa, men den er oprindelig ukrainsk. En vinterspise fremtillet af de langtidsholdbare rodfrugter, især rødbeder (i den oprindelige opskrift faktisk gærede rødbeder) kartofler, kål og kødstykker. 

Læs om mad fra Asien på næste side