24 timer i Chicago

Chicago er kendt for de legendariske gansteropgør tilbage i 20erne, og Al Capone huserer stadig i de genoplivede smugkroer fra Forbudstiden. Men mellem byens ikoniske skyskrabere gemmer sig også en pulserende metropol med uventede storby-oplevelser og amerikansk schwung.

Foto: Jens Anton Bjørnager

19.00
Chicagos imponerende skyline med det karakteristiske Sears Tower lyser op i mørket og ligner noget fra en Batman-film gennem taxaens ruder på vej downtown fra O’hare lufthavnen.

Læs også: Verdens flotteste havnefronte

Efter 40 minutter står vi i loungen på Kimpton Allegro, et boutique-hotel i Art Nouveau stil i teaterkvarteret. Knapt har man smidt tasken på den store seng og sikret sig, at der er badekar på badeværelset, før receptionisten ringer op med amerikansk gæstfrihed for at spørge, om alt er i orden.

Adresse: Kimton Hotel Allegro, 171 W. Randolph Street

19.30
Efter ni timers flyvetur fra København til Chicago virker et klassisk, amerikansk steakhouse som en rigtig god idé. Fra hotellet i teaterkvarteret er der en kort gåtur over Chicago River mod »uptown«-kvarteret og »The Wildfire«, et franchise-koncept med åben ild i køkkenet. Som mange andre steder i byen er restauranten indrettet i art deco-stil med en lang mahognibar, hvor snakkesagelige bartendere fordriver tiden med at polere glassene en ekstra gang.

Resten af restauranten er pakket med højrøstede chicagoans, der går til bøfferne på en tirsdag aften, og det alene gør stedet et besøg værd – selv om postevandet smager lidt af klor og brødet er tøet op i microovnen. Til gengæld er deres $22 New York Strip-steak lige så tyk, som den er bred. 

Adresse: The Wildfire, 159 W. Erie

21.30
Selv om byens tidligere borgmester, den karismatiske Richard Daley, ikke var meget for at brande byen på dens mafioso-historie, er Al Capones og hans håndlangeres smugkroer svære at komme udenom på en tur til Chicago. En af dem, Green Door Tavern, støder vi på få gader fra The Wildfire. Tidligere indikerede den grønne dør, at under købmandsbutikken lå en såkaldt »speakeasy«, en af mafiaens mange smugkroer under Forbudstiden, hvor det var ulovligt at sælge alkohol. I dag ligger baren i stueetagen, men manager Poul Weymer viser gerne »the speakeasy-room« i kælderen frem. Som viser sig at være en veritabel tidslomme med dansescene, plakater af pin-up-piger og et stort spejl bag den lange bardisk.

Det er lige før, cigarrøgen stadig hænger i luften, og man tager sig selv i at se efter skudhuller i væggen. En gruppe nysgerrige stamgæster lusker med ned i kælderbaren og udveksler vandrehistorier om de hemmelige rum og gange, der findes over hele byen. Baren har et solidt stamklientel af lokale chicagoans fra alle samfundslag i hverdagen, og man får ikke lov at drikke alene, hvis man sætter sig i baren.  

Adresse: The Green Door Tavern, 678 N. Orleans

23.15
Har man smag for barer med mafiahistorie, bør næste stop ifølge Poul Weymer og en af hans stamgæster, Jim, uden tvivl være »The Green Mill«, en anden berømt »speakeasy«, og Chicagos ældste jazz- og blues-klub.

Stedet ser stadig ud, som var det 1936, da Alphonso »Al« Capones stambås på klubben altid stod tom i tilfælde af, at gangsteren skulle komme forbi. Og skulle han blive overrasket af politiet eller et baghold dengang, var han sikkert flygtet gennem den hemmelige tunnel bag baren. På scenen spiller tre ældre afro-amerikanere hjerteskærende blues-musik, som tryllebinder hele klubben. Inden de går på, beder trommerslageren med en rolig stemme klubbens gæster om at dæmpe sig, så folk kan nyde musikken. I pausen mellem sættene fører han den blinde pianist med solbrillerne op i baren, hvor man i øvrigt kan få en knastør Martini.

Adresse: The Green Mill, 4802 N. Broadway Ave

08:00
Rejseliv gør som amerikanerne, og spiser en solid gang æg, pølser og revet kartoffel stegt på panden. Indtaget ved bardisken selvfølgelig, hvor en velklædt tjener venligt og konstant sørger for at fylde op med kaffe. Dermed levede »EATT« op til navnet som et uprætentiøst sted at spise morgenmad. Eller som de lokale ville sige det: »No bullshit«.  

Adresse: EATT, 6 West Hubbard

09:00
En alternativ måde at opleve Chicago på er fra vandet. Nærmere bestemt fra en kajak på Chicago River, der forbinder Lake Michigan med Mississippi-floden. Vi padler fra Goose Island helt ind i hjertet af downtown med skyskrabere til både styrbord og bagbord. De to guider, Jay Spriggs og Todd Schaefer, fortæller livlige anekdoter om byens arkitektur og historie og forklarer blandt andet, hvordan Chicago i det 19. århundrede vendte flodens strøm på grund af heftig forurening, så det beskidte vand, frem for at forurene Chicagos vandforsyning, endte i St. Louis, der til gengæld lavede Budweiser-øl af det og solgte det tilbage til Chicago.

Adresse: Kayak Chicago, kayakchicago.com.

13.00
Sulten ovenpå morgengymnastikken på floden finder vi vej til »Shaw’s Crab House« for at smage en af de nordamerikanske specialiteter – de karakteristiske, røde kongekrabber fanget i havet omkring Alaska, og som i smag minder om hummer. Også her ser det ud til, at vi har ramt et lokalt spisested, ved indgangen dækker metalskilte med stamkundernes navne væggen, og den klassiske art deco-restaurant summer af liv. 

Med en tør pinot grit-hvidvin til at skylle herlighederne ned med er det eneste ærgelige ved oplevelsen, at der ikke er tid til at besøge restaurantens østersbar. 

Adresse: Shaw’s Crab House, 21 E Hubbard St.

14.00
Efter frokosten skinner solen stadig, og vi gør klar til en tur med Steve’s Segway Tours, hvor April Metler og Freddy Atkins i et behageligt tempo viser byen frem på de futuristiske rullestativer. Når man først får lært at styre sin segway, er det en ganske behagelig måde at komme frem på. Topfarten er 12 km/t, og i det tempo kan man nå at se meget af byen på de tre timer, turen varer. Første stop er den berømte Millennium Park, hvor Anish Kapoors »Cloud Gate«, i folkemunde kendt som »The Bean«, står til skue.

Adresse: 201 East Randolph

15.00
Vi ruller forbi et af verdens største springvand, Buckingham Fountain, det naturhistoriske museum og Soldier Field stadion, inden vi triller ud til den tidligere Meigs Field lufthavn, hvor vi får historien om, hvordan den tidligere borgmester Richard Dalys kone ville have lufthavnen midt i byen lavet om til en park. Det var der ikke flertal for byrådet, hvorfor to bulldozere pludselig dukkede op midt om natten og raserede landingsbanen, så borgmesterens kone kunne få sin ønskede park. Ved siden af lufthavnsparken ligger byens planetarium, hvorfra man har en eminent udsigt over Chicagos skyline.

Adresse: Meigs Field, Northerly Island

17.00
Vi afleverer de elektriske rullemaskiner tilbage og tager efter dagens program en spadseretur i byens forretningskvarter, der på »The Magnificient Mile« er pakket med high-end butikker, som det bombastiske navn henviser til. Er man ikke er i humør til at shoppe, kan man dreje ned ad en sidegade og finde sig en sportsbar og drikke en kold øl i solen i stedet.

Adresse: »The Magnificent Mile«, Michigan Avenue, Chicago

19.00
Tilbage på Kimpton Allegro til »Wine hour« – et glas vin, en snack og lidt hyggelig small-talk med de andre gæster – inden afgang til lufthavnen.

Adresse: Kimton Hotel Allegro, 171 W. Randolph Street, Chicago


Se også: 5 alternative storbyferier