21 idéer til sommerferien

Den venter derude, sommeren, og mange er i fuld gang med at planlægge og bestille sommerferien. Vi bringer tre forslag – den oplagte, den alternative og den billige ferie – til forskellige familietyper, fra singlen til den store familie.

Familie med børn under fem år

Krav: Vil gerne have sol og varme, men det vigtigste er, at ferien er egnet for små børn.

Den oplagte: Charterferie til børnecentre
Alle de større charterrejsebureauer har hoteller og feriecentre på de sydeuropæiske feriedestinationer målrettet familier med børn. Spies og Star Tour har deres egne centre med aktiviteter og børneklubber. De hedder henholdsvis Sunwing og Blue Village. Andre bureauer som Apollo, Bravo Tours og Falk Lauritsen har udvalgt de bedst egnede familiehoteller, og nogle har dansk børneklub i højsæsonen.

Info: apollorejser.dk, bravotours.dk, falklauritsen.dk, spies.dk og startour.dk,

Den alternative: Husbåd i Amsterdam
Storbyferie i en by, hvor trafikken er fredelig. Her i Hollands største by dominerer cykler og sporvogne, og her kan de mindste fornøje sig med gadeorgler og kanalsejlads til zoologisk have. Overnatter man i husbåd i stedet for et hotelværelse, kan resten af familien nyde livet på dækket og stadig være en del af byens liv, mens de små sover til middag eller er kommet tidligt i seng. Flere booking-sites formidler ophold i husbåde.

Info: booking.com, expedia.dk og homeaway.dk

Den billige: Tropelande i Danmark eller Tyskland
Spar pengene på den lange transport sydpå og hold i stedet ferien herhjemme i varme- og badesikre forhold i et tropisk vandland. Badelandene har feriehuse eller -lejligheder og badevand, der ikke kommer under 26 grader, uanset vejret udenfor. For eksempel i Lalandia i Rødby eller Billund eller i Tropical Island Resort, som både har sandstrand og regnskov under tag. Ligger ca. 300 kilometer fra Rostock.

Info: lalandia.dk og tropical-islands.de

Familien med børn mellem fem og ti år

Krav: Vil også gerne vil have sol og varme, men samtidig mulighed for beskæftigelse for et par aktive børn.

Den oplagte: Ferie med badeland
Sol, varme og en pool at svømme, plaske og hoppe rundt i er for de fleste børn den herligste ferie. Star Tour sælger rejser til halv snes sydeuropæiske hoteller i Spanien, Grækenland, Tyrkiet og Egypten, som ikke kun har pool, men et helt vandland med rutsjebaner og andet vandgøgl. SplashWorld hedder konceptet.

Info: startour.dk

Den alternative: I Frankrig med æsel
At være sammen og gøre ting sammen er en god familieferie. Men vandreferie kilometer efter kilometer kan let blive et uoverskuelig projekt for børn. Men en vandretur sammen med et æsel, som bærer bagage og i nødstilfælde også kan ride de mindste børn, gør vandreferien til en hel anden oplevelse. Vagabond Tours har fra tre til syv dages vandreture i de Franske Alper med den tålmodige rejseledsager.

Info: vagabondtours.dk

Den billige: Cowboy-camping på Lolland
Campingferie er børneferie, for der er altid legekammerater at finde. Western Camp ved Rødby har cowboy-tema med egen sherif, saloon og fængsel. Et lille tog kører rundt på pladsen, der er legepladser og skydebane. Der er ikke langt til Knuthenborg, Middelaldercentret og hvis vejret svigter, ligger Lalandia kun ti minutters kørsel væk.

Info: westerncamp.dk

Singlen med et barn mellem fem og ti år

Krav: Ferien skal først og fremmest være for barnet, men er der også mulighed for at være sammen med andre voksne, er det perfekt.

Den oplagte: Disneyland i Paris
Regn ikke med voksenkontakt, men det er til gengæld en sikker børnesucces. De mindste kan fornøje sig med Mickey og alle de andre disneyfigurer, og de ældre kan få adrenalinsus i rutsjebaner og andre susende forlystelser. Der er mest travlt i forlystelsesparken i sommerferien, så er det muligt at lægge ferien i den tidlige sommer, er køerne ikke helt så lange.

Tip: hvis man bor i en af Disneylands hoteller, har man adgang til parken allerede kl. 8, ellers åbnes for offentligheden kl. 10.

Info: disneylandparis.dk

Den alternative: Fællesrejse til Alperne
Hotellet ligger i Valloire i de franske alper, og to uger i sommerferien - 28 og 32 - har Ruby Rejser fællesrejse hertil for singler med børn, som kan fornøje sig med det nærliggende vandland og adventurepark og i bjergene omkring naturligvis.

På fællesrejser er man på fuld pension, som man laver i fællesskab. Singlerne får børnerabat både på single med børn rejserne og på bureauets øvrige fællesrejser til Tyrkiet og på flycamping til Korsika og Thassos i Grækenland.

Info: ruby-rejser.dk

Den billige: Singlecamping i Danmark
Det har ikke noget med dating at gøre, men er campingferie i bestemme uger i sommerferien, hvor man er sikker på, at der også er andre singleforældre på pladsen. Fire campingspladser tilbyder singlecamps, hvor der er plads til fra ti til 25 familier pr. camp, og hvor der er tilbud om forskellige overnatningsformer, program eller tema.

Info: singlecamping.dk

Storfamilien med tre generationer

Krav: Der skal være en fast base, hvor alle kan være sammen, og der skal være aktiviteter for alle aldersklasser.

Den oplagte: Sydpå i ferielejlighed eller -hus
Den lette løsning er en charterrejse. Spies og Apollo har ferier for den store familie, hvor man kan bo op til ni personer sammen. Er familien større, kan man leje et feriehus og selv sørge for transporten. Der er mange udlejningsbureauer og -sites. Villa & Casa har for eksempel en villa med pool og plads til 18 personer i Umbrien få kilometer fra Trasimeno-søen og tæt på grænsen til Toscana.

Info: villacasa.dk

Den alternative: På højskole
Der er masser af familiekurser på de danske højskoler i sommerferien med fælles aktiviteter for hele familien som sport og friluftsliv, teater eller kunst. Andre kurser tilbyder studiekredse for de voksne, mens børnene leger, spiller musik eller dyrker sport, som passer til deres alderstrin.

På Vallekilde Højskole er årets tema for eksempel det eventyrlige univers med foredrag, værksteder, kunstneriske og fysiske udfordringer. Hver dag har sit eget eventyr-tema. Den store familie skal huske at bestille i god tid.

Info: hojskolerne.dk

Den billige: Friluftsliv i Norge
I øjeblikket er det højsæson i Trysil, som er det største skiområde i Norge. Men om sommeren er der også masser af aktiviteter for alle aldre i området. For eksempel elgsafari, bæversafari, rafting, kano og juving, hvor man klatrer, rapeller, springer og svømmer ned gennem klippper og elve. Og om sommeren er hyttelejen, de fås op til 16 personer, kun den halve.

Info: trysilhytterne.dk

Singlen

Krav: Rejser alene, har lyst til aktiviteter i ferien og vil også gerne være sammen med andre.

Den oplagte: Vandreferie i Europa
Grupperejser, hvor man enten bor samme sted og tager på dagelige vandreture med guide, eller hvor man vandrer mellem overnatningsstederne, og som regel får sin bagage transporteret, er en yndet rejseform for singler.

Hos Topas Travel er det typisk halvdelen af en vandregruppe, som er par eller rejsende sammen med en ven, mens den resterende halvdel rejser alene og ikke kender nogen på forhånd. Norditalien, Korsika og Spanien er populære vandrerejsemål. Der er en række rejsebureauer, som arrangere vandrerejser.

Info: Blandt andre topas.dk, ruby-rejser.dk og vagabondtours.dk

Den alternative: Ferie som frivillig
Brug ferie til at gøre noget for andre. Giv din arbejdskraft og vær sammen med andre, som gør det samme. Hvor det tidligere især var de unge, som rejste ud for at gøre verden og plukkede bær eller passede vilde dyr undervejs, er det at bruge sin ferie på frivilligt arbejde blevet en ferieform for alle aldersklasser.

De lidt dyrere volunteer-ophold, hvor komforden er lidt højere, tiltrækker flere ældre deltagere. Man kan selv finde et projekter og arrangere sin rejser dertil, eller man kan booke gennem et af de mange bureauer, som formidler volunteer-rejser.

Info: Blandt andre projects-abroad.dk, exis.dk og jysk-rejsebureau.dk.

Den billige: Charterrejse
Uden for højsæsonen er der billige charterrejser, men vil man have sit eget værelse, koster det ekstra. Enkelte rejsearrangører går imidlertid den modsatte vej. Nadana Tours har fælles ferier for singler, og her er prisen beregnet efter enkeltværelse, forplejning og al transport. Vil man dele værelse med en anden single, får man fra 800 til 1000 kr. rabat på rejsen. Bureauet har bl.a. rejser til Santorini, Rhodos og Kreta.

Info: nadana.dk

Det unge par

Krav: Er både er til fest og til aktive ferier, og kan begge dele kombineres er det ideelt. Men det er ingen betingelse.

Den oplagte: Charterrejse til Ibiza
Kos, Korfu, Magaluf på Mallorca, Lloret de Mar på det spanske fastland og Alanya i Tyrkiet. Det er bare en del af Europas førende fest-rejsemål. I sommer bliver det ultimative party-rejsemål, den spanske ø Ibiza, også direkte rejsemål fra Danmark. Spies har rejser til øen med det ultimative clubbing-liv, som kan kombineres med vandreture i øens bjergrige indre og havkajakture langs kysten.

Info: spies.dk

Den alternative: Dykkerferie i Rødehavet
Man kan dykke året rundt i Rødehavet, hvor den egyptiske by Sharm el Sheikh ligger i bekvem afstand fra marine nationalparken Ras Mohammed og er et godt udgangspunkt også for at tage et dykkercertifikat. Er man mere erfaren dykker, er der i den sydlige del af Rødehavet fra Qusir og ned til den sudanesiske grænse langt mere uspoleret og krævende dykning. På grund af vindforholdene bør man kun dykke her mellem april og oktober.

Der er flere arrangører af dykkerrejser til Egypten, Atlantis Rejser er en af de største.

Info: atlantisrejser.dk

Den billige: Strandbarer i Berlin
Storby med masser at se og opleve samt et uovertruffent natteliv. Om sommeren rykker nattelivet udendørs i de mange strandbarer, som i sæsonen dukker op langs byens floder. Her kan man nyde solen i liggestole, med sand mellem tæerne og musik i ørerne. Og når solen går ned er der dømt party. Overnatning findes i alle prisklasser, fra billige hostels og små lejligheder til dyrere hoteller.

Info: visitberlin.de

Det modne par

Krav: Vil gerne slappe af og forkæle sig selv, men er også interesseret i kultur og mere ukendte rejsemål.

Den oplagte: Charter fri for børn
En god roman, en solstol og fredelige omgivelser. Charterrejsearrangørerne har set behovet og er klar med voksenhoteller, hvor børn er forment adgang. Spies har sine egne Sunprime hoteller med restaurant og spa.

Der er Sunprime på Mallorca, Rhodos, Kreta, Cypern og med de to nyeste, som åbner til sommer, er der i alt fem i Tyrkiet. Star Tour kalder sine voksenhoteller for Blue Couples, mens Apollo ikke har fællesnavn for sine, men lister de hoteller, der har aldersgrænse på 16 år.

Info: apollorejser.dk, spies.dk og startour.dk,

Den alternative: Byferie i Sarajevo
I 1990’erne kaldte man Sarajevo, hovedstaden i Bosnien og Hercegovina, for verdens farligste by. Det var dengang borgerkrigen rasede og snigskytterne lå i bjergene omkring byen. I dag er byen blandt verdens sikreste hovedstæder, og den er på National Geografic liste over 2014-trendy-rejsemål. Norwegian flyver fra sidst i juni til midt i august direkte fra København hver tirsdag.

Info: sarajevo-tourism.com

Den billige: Spa i Sverige
Transportudgifterne er overkommelige, en times kørsel fra København, til en af Sveriges bedste spa-hoteller og en weekend i selvforkælelse. Ystad Saltsjöbad fik sidste år hele seks udmærkelser, blandt andet World Luxery Hotel Awards som landets bedste spa, og en World Travel Award som bedste konferencehotel. I de seneste år er der bygget 30 nye værelser til hotellet, og sidste år åbnede to nye restauranter.

Info: ysb.se