2.300 fly parkeret i Arizonas ørken

Den økonomiske nedtur har det sidste år betydet, at ca. 1.500 flere fly er taget ud af drift og nu er på vej til ørkenen.

Foto: Arkivfoto: Colourbox.com

Det sidste år er antallet af flypassagerer faldet så mærkbart på grund af den økonomiske krise, at verdens flyselskaber har taget ca. 1.500 fly ud af drift og klodset dem op - i venten på bedre tider.

Se også: Den kolde krigs kirkegård

Og her er ørkenerne i Arizona og Californien med den tørre luft gode steder at parkere flyene, forsvarligt pakket ind, så de senere kan komme i luften igen.

Det er Ascend Worldwide, der har lavet opgørelsen over alverdens parkerede fly det sidste år, hvor nordamerikanske flyselskaber har sat 800 fly på jorden siden midten af 2008, mens europæiske selskaber har parkeret 450 fly og asiatiske 230. Kun mellemøstlige selskaber har klaret frisag.

Dermed er 11 procent af verdens fly-flåde på 20.293 fly parkeret indtil videre. Og med den forventede tilbagegang i 2009 forudser analyseinstituttet, at vi i 2009 kan opleve en tilbagegang helt på højde med 2001 og terrorangrebet på New York.

Man venter, at op mod 90 procent af de parkerede fly vil kunne gøres flyveklare igen, når konjunkturerne vender. Men helt billigt er det ikke at beskytte flyene mod vind og vejr. Det koster ca. 400.000 om året at holde en jumbo-jet i så god stand, at den kan vende tilbage til luften.