17.340 flasker spiritus måtte ikke komme med

Passagerer i Københavns lufthavn glemmer stadig væskereglerne og må efterlade store mængder væsker, viser ny rapport fra 2011.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

106 tons vand, sodavand, juice, parfume, tandpasta og alskens andre væsker. Så meget ulovligt medbragt væske i håndbagagen måtte passagererne i 2011 efterlade i sikkerhedskontrollen i Københavns lufthavn.

Læs også: 1.238 håndvåben snuppet i amerikanske lufthavne

Og af væsker, som enten var told- eller afgiftsbelagte, måtte passagererne efterlade 17.340 flasker spiritus og fine vine.

Det er tal, som har ligget ganske stabilt siden væskereglerne blev indført for seks år siden, og de viser, at folk glemmer eller ikke tænker på de særlige væskeregler.

"Til gengæld er mængden af overdragne knive, værktøj og sakse faldet med over 40 procent til 16.019 styks," siger lufthavnens pressechef Søren Hedegaard Nielsen. Også 2.075 lightere måtte efterlades.

Væskereglerne på vej væk
EU-Kommissionen havde ellers bebudet, at væskereglerne var på vej væk og i stedet erstattes af en scanning i selve håndbagagen, men planerne blev udskudt tæt før startskuddet i april 2011.

De scannere, der skulle erstatte væske-poserne, virkede ikke optimalt - de skulle scanne væsker for sprængstoffer - og en arbejdsgruppe under EU-Kommissionen forventer nu, at nye væskeregler kan træde i kraft i april 2013. Men intet er sikkert.

Så indtil videre gælder væske-reglerne stadig.

Her er de gældende regler:

  • Væsker eller flydende stoffer i håndbagagen skal medbringes i beholdere, der maksimalt kan rumme 100 milliliter (én deciliter).
  • Du må gerne medbringe mere end én beholder, men ikke flere end der kan være i en plastpose med et rumfang på én liter. Det er kun tilladt at medbringe én af disse poser pr passager.
  • De danske myndigheder anviser, at det skal være en gennemsigtig og genlukkelig pose på maksimalt én liter. Lukkesystemet skal være en del af selve posen. Som poser kan man for eksempel anvende genlukkelige "fryseposer", som kan købes i mange større supermarkeder.'

Væsker og flydende stoffer er:

  • Vand, juice, saft, suppe, sirup og lignende.
  • Parfume, barbersprit, eau de cologne og lignende.
  • Delvist flydende stoffer som for eksempel hårshampoo og tandpasta.
  • Olier og cremer, for eksempel håndlotion eller solcreme.
  • Indholdet i beholdere under tryk, for eksempel deodorant, barberskum og lignende.
  • Blandinger af faste og flydende stoffer