15 oplevelser du skal rejse efter i maj

Motorløb gennem gaderne, 823 års fødselsdag og filmfestival. Maj byder på masser af oplevelser verden over.

Det er tid for det årlige motorløb gennem gaderne, 20 Formel 1 Grand Prix, i det lille fyrstedømme Monaco. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

6: New York
Den bedste måde at opleve byen er på to hjul, og det kan man under den årlige Five Boro Bike Tour, der har mere end 30.000 entusiastiske cyklister som deltagere. Ruten, som holdes fri for andre trafikanter, er knap 70 km lang, men i fladt terræn. Der er start lige nord for Battery Park, og derefter går det op gennem Manhattan, gennem Central Park, og på rundtur over fem broer for at ende i Staten Island i en udendørs festival.
bikenewyork.org

11: Hamburg
Byen fejrer sin havns 823 års fødselsdag med verdens største havnefest. Tre dages fest mellem HafenCity og museumshavnen med aktiviteter for hele familien. Underholdning, festfyrværkeri, mad og drikke og »slæbebådsballet«. Æresgæsten er et af verdens største og smukkeste krydstogtskibe, Queen Mary 2, der ankommer 13. maj.
hamburg.de/hafengeburtstag

11: Jalisto
Det er men en helt speciel baggrund, at turistmyndighederne i den mexicanske delstat inviterer til kulturfestival. Ifølge maya-indianerne går jorden nemlig under 21. december i år. Der er flere hundrede maya-relaterede begivenheder under den 18 dage lange festival.
festivaldemayo.org

15: Huangyagua
Hvis ikke et maratonløb i sig selv med sine 42,1 km er udfordring nok, kan man give sig i kast med Great Wall Marathon i Kina. Her går ruten gennem rismarker og landsbyer og op og ned ad tusindvis af stejle trappetrin på Den Kinesiske Mur. Der er dog mulighed for at vælge en kortere version, en halv maraton. Næste års løb på Muren er allerede fastsat. Det bliver 18. maj.
great-wall-marathon.com

16: Cannes
Stjerner og starletter, film og festival. Byen er på den anden ende og finder først sine egne ben igen, når filmfestivallen er overstået 27. maj, og de gyldne palmer er uddelt. Med i konkurrencen er danske Thomas Vinterberg med filmem »Jagten«.
festival-cannes.fr

18: Prora
I himmelfartsweekenden er pladsen foran »kolossen fra Prora« – nazisternes fejlslagne ferieprojekt på østersø-øen Rügen nu med verdens længste vandrerhjem – ramme om en festival med gadekunst fra hele verden. Der er både sangere, musikere, tryllekunstnere, gøglere og akrobater på Inselkünstlerfestival, som varer i tre dage.
inselkuenstler.de

18: Prag
Er der noget de kan i Tjekkiet, så er det ølbrygning. Derfor er det intet under, at Czech Beer Festival er et tilløbsstykke. I 17 dage vrimler det med ølglade besøgende i det store øltelt, hvor der er plads til 10.000 mennesker, og hvor 200 tjenere af begge køn iført nationaldragter bærer øl ind. Mere end 70 ølmærker er repræsenteret, og der er naturligvis musik og underholdning og mulighed for at få mad.
ceskypivnifestival.cz

20: Sydney
Verdenspremiere på »An Officer and a Gentleman« på Lyric Theatre i Star City. Filmen med Richard Gere og Debra Winger fra 1982 er en klassiker, og det er den oprindelige manuskriptforfatter, Douglas Day Stewart, der har omskrevet til musical-version, hvor filmhittet »Up Where We Belong« naturligvis indgår. Musicallen spilles til 1. juli.
star.com.au

22: London
Chelsea Flower Show kaldes verdens største blomstershow. Det er også en gigantisk og farverig oplevelse, når dørene åbnes i Royal Hospital i Chelsea for fem duftende dage. Nyt i år er et område, hvor der er anlagt både moderne og mere opfindsomme haver med helt nye planter. Der kommer i år nye spiseområder og restauranter i den store udstilling.
rhs.org.uk

25: Berlin
I mere end en halv snes år har der været Karneval der Kultur i Kreuzberg. Fire dage med fest og dans i gaderne omkring Blücherplatz, international mad, store kostumer, optog og flåder med artister fra 80 forskellige nationer i byens helt eget karneval.
karneval-berlin.de

25: Lissabon
Rock in Rio  er den største musik- og underholdningsbegivenhed gennem tiderne. Indtil nu har der været i alt ti festivaller med et samlet deltagerantal på omkring seks millioner i henholdsvis Rio i Brasilien, Madrid i Spanien og Lissabon i Portugal. Fra næste år kommer en fjerde by, Buenos Aires i Argentina, med arrangementet. Rock in Rio nummer 11 er i Lissabon og foregår over to weekender. Metallica lægger ud på første koncertdag og Stevie Wonder, Bryan Adams og Bruce Springsteen er også på programmet.
rockinriolisboa.sapo.pt

27: Monaco
Det er tid for det årlige motorløb gennem gaderne i det lille fyrstedømme. 20 Formel 1 Grand Prix, hvor man både kan få suset fra de hurtige Formel 1 biler og fra de store yachts i havnene. 78 gange skal racerne runde den 3,34 km lange bane, og i alt 260,5 km skal køres inden vinderen kan kåres.
formula1.com

27: San Francisco
Byens stolte vartegn, den røde bro – Golden Gate – fejrer 75 år fødseldag med en stor fest. Jubilæet markeres også med en række udstillinger, som kan ses året ud.
goldengatebridge75.org

30: Bremen
Den smukke rådhusplads er rammen om Bremer Weinfest, hvor man kan smage vine fra alle 13 tyske vindistrikter. Og mens man skåler kan man lykønske den overdådige rådhusfacade, som i år fejrer 400-års jubilæum. Det oprindelige rådhus, der er bygget i gotisk stil omkring 1400, blev mellem 1609 og 1612 renoveret og fik den nye facade i den såkaldte weser-renæssancestil, efter Weser-floden. Stilen er en variant af nordisk renæssance. Vinfesten varer til 3. juni.
bremen-tourismus.de

31: Paris
Sæsonen med opera under åben himmel i og omkring den franske hovedstad åbner. I år er det Giuseppe Verdis opera, »Aida«, der opføres, og der lægges ud i parken ved  Chateau de Sceaux ti km syd for byen. Forestillingen flytter derefter rundt til fem andre lokaliteter i inden paris-sæsonen afsluttes 15. september.
operaenpleinair.com

Læs også: Grønt forår i Paris