15 fornøjelser i ferien

Det er sjovt, det er spændende og nogle er indrettet, så man også bliver lidt klogere.

I Fårup Sommerland åbner det store badeland Aquapark først i juni. Her er der vand, bassiner og bølger til hele familien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det myldrer med forlystelser og aktivitetstilbud for hele familien i det danske sommerland. Rejseliv.dk har valgt et lille udpluk.

1 NORDSØMUSEET
Om det 4,500 mio. liter store Oceanarium stadig er Nordeuropas største akvarium, er lidt usikkert. Men stort er det i hvert fald, og mellem 2.000 og 3.000 fisk har adresse der, blandt dem museets to maskotter: klumpfiskene Anton og Andrea.
Hver dag kl. 13, og i sommermånederne juli og august også kl. 16, fodrer man fiskene i det store akvarium. Da hopper en dykker ned til Anton, Andrea og alle de andre med finner og hale, fodrer dem med hånden og fortæller om livet i Nordsøen.
Og udenfor i det store sælarium svømmer en håndfuld sæler omkring. Hvor elegante de er i vandet, kan man nyde fra de underjordiske vinduer.
Museet advarer: man kan ikke undgå at blive lidt klogere under et besøg, men der er nu også plads til sjov. For de mindste venter Danmarks største legekammerat: en kaskelothval i naturlig størrelse, som man kan springe omkring på. Og for de ældre er der skiftende aktiviteter, for eksempel koncerter.

Hvor: Willemoesvej 2, Hirtshals.
Hvornår: Daglig kl. 9-17, juli og august kl. 9-18.
Entré: Voksen 130 kr, Børn (3-11 år) 55 kr.
www.nordsoemuseet.dk

2 FÅRUP SOMMERLAND

Helt ude i skoven - ligger et hav af forlystelser og venter. Sommerlandet har for »overblikkets skyld« delt dem op i tre kategorier: dem for hele familien, dem med action og dem i og med vand i Aquaparken. Som i alle forlystelsesparker kan det næsten ikke blive vildt nok. I Fårup kan man for eksempel blive skudt af sted i rutsjebanen »Lynet« med en acceleration, der er det dobbelte af, hvad en Ferrari F430 kan klare. Til 80 kilometer i timen på bare to sekunder.
Årets nye forlystelse er »Skovsuset«, hvor man sidder i »træstammer«, som drøner rundt og rundt, mens de hopper op og ned. Man kan godt risikere at blive lidt rundtosset, advarer folkene i Fårup.
Det store badeland Aquapark åbner først i juni. Her er der vand, bassiner og bølger til hele familien. Og her kan man skam også risikere at blive rundtosset, for eksempel efter en tur gennem »Vandcyklonen«.

Hvor: Pirupvejen 147, Blokhus.
Hvornår: Fra maj åbent i weekender og helligdage, fra 4. juni daglig kl. 10-17. Lukketiden udvides frem til kl. 21 i løbet af sæsonen.
Entré: Voksne 180 kr. (efter 27. juni 210 kr.) Børn (0-9 år) gratis.
www.faarupsommerland.dk

3 HJERL HEDE
Historien går langt tilbage på heden i Hjerl. Helt tilbage til stenalderen. Her er boplads - og den er befolket i sommermånederne. Men frilandsmuseet handler nu mere om det gamle danske bondesamfund for snart et par hundrede år siden og årene frem, hvor maskinerne, dem drevet af damp, varslede helt nye vinde over gadekæret og de stråtækte huse og gårde omkring.
Landsbyen har autentisk skole, mølle, mejeri, bageri, købmandshandel og flere gårde fra tiden, der er flyttet til Hjerl. Der er dampsavværk og mosebrug, og et lille damplokomotiv, der kører med passagerer.
Det var i 1932, at manden bag frilandsmuseet, H.P. Hjerl Hansen, lancerede den danske museumsverdens første »levendegørelse« med mennesker, der arbejdede på marker, i køkkener og værksteder med metoder og håndværk fra dengang.

Hvor: Hjerl Hedevej 14, Vinderup.
Hvornår: Daglig kl. 10-17. 27. juni til 16. august til kl. 18, og i den periode er der liv i huse og værksteder mellem kl. 12-16.
Entré: Voksne 60 kr. (Fra 27. juni til 16. august 105 kr.) Børn (0-18 år) gratis.
www.hjerlhede.dk

4 RANDERS REGNSKOV
Det hander om kønsroller og kærlighed i regnskoven i år – blandt dyrene forstås. Og med fødslen af en colobusabe i begyndelsen af året, en stormende forelskelse hos Saki-aberne og et trekantsdrama hos Ara-papegøjerne, mener man nok, at beboerne i de store glaskupler gør deres bedste for at leve op til 2009-temaet: Den lille forskel.
Konkurrencen er skarp, når det gælder om at føre sine gener videre, og opfindsomheden stor, når der skal findes en mage. Alle midler tages i brug, og de er ofte ikke for sarte sjæle. I dyreverdenen oplever man både utroskab, flerkoneri, voldtægt, barnemord og »kærlig« kannibalisme, advarer man i Randers, hvor man dog samtidig forsikrer, at der i den anden af skalaen også kan opleves evig troskab, og familier, hvor man deles, ikke blot om de sjove, men også de sure opgaver.
Men det kan opleves, blandt anset på skiftende udstillinger sæsonen igennem. Og hver dag kan man nyde dyr og planter i Sydamerikas, Asiens og Afrikas regnskove. Se slangerne i templet, livet i akvariet og hvor de mindste kan klappe geder og ae kaniner i børnezoo’en.

Hvor: Tørvebryggen 11, Randers.
Hvornår: Kl. 10-16. Fra 27. juni til 17. august til kl. 18.
Entré: Voksne 150 kr. Børn (3-11 år) 90 kr.
www.regnskoven.dk

5 SKANDINAVISK DYREPARK

Året kunne ikke begynde bedre i parken, hvor dyrene har det »helt vildt«. På den allerførste dag af 2009 nedkom den 12 år gamle brune bjørn, Brynja, med ikke færre end tre unger. I bjørnenes område kan man vandre i sikker afstand på hævede bjælkebroer. På samme måde, som isbjørnenes store område også er indrettet. Parkens store hvide bjørne nyder tilværelsen i 27.000 kvadratmeter tundralandskab med badesøer og ikke mindst deres egen »ismaskine«. Ulvene, som var de dyr, parken i første omgang blev berømt på, kan man opleve på samme måde.
Det er Skandinaviens dyr, fra de mindste – fuglene – og til de største som elge og isbjørne, der bebor parken. Nogle kommer man direkte i kontakt med, eksempelvis de små dådyr, som elsker en af de godbidder, man kan købe ved indgangen, andre er man i respektfuld afstand af. Man går meget, men man kan leje en trækvogn til tæpper, tasker og de mindste Personalet fodrer ulvene, de brune bjørne og isbjørnene en-to gange om dagen, alt efter sæson, og fortæller samtidig om dyrene.

Hvor: Nødagervej 67b, Kollin på Mols.
Hvornår: Daglig kl. 10-17, efter 27. juni til kl. 18.
Entré: Voksne 140 kr. Børn (3-11 år) 80 kr.
www.skandinaviskdyrepark.dk

Næste: Se flere forlystelser