13 ting du skal rejse efter i november

November byder på masser af oplevelser verden over. Legendariske maratonløb i New York, græskar-konkurrence i Belgien og julemarkederne begynder at tage form flere steder.

I Sydney er der tennis i verdensklasse i »Champions Down Under«, når ATP Champions Tour med de »gamle stjerner« er i byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix

3. Zürich
Efter de store Prêt à Porter-shows i Milano, Paris, London og New York er turen kommet til Schweiz. I fire dage er der Charles Vögele Fashion Days, hvor både lokale designere og de store internationale navne vil præsentere deres forårskollektioner 2011 under en række spektakulære shows.
charlesvoegele-fashiondays.com

4. London
Døden og livet derefter i det gamle Egypten er temaet i British Museums store efterårsudstilling. »Journey through afterlife: ancient Egyptian Book of the Dead«. Her vises eksempler fra museets enestående samling, den mest omfattende i verden, af Dødebogsskrifter på papyrus sammen med malede kister, forgyldte masker, amuletter, juveler, gravfigurer og sarkofager samt papyrus-malerier og andre værker, der er udlånt af internationale museer og samlinger. Udstillingen vises til og med 6. marts.
britishmuseum.org

5. Berlin
»SOMA« hedder installationskunstner Carsten Höllers nye udstilling i Hamburger Bahnhof. Den er inspireret af myten om »soma«, en drik som havde både helende egenskaber og gav drømmesyn. Et af udstillingens højdepunkter er en verden, hvor overdimensionerede svampe gror ud af loft og luft, og i midten af det hele gror i champignon-form et hotelværelse op, som besøgende kan booke en overnatning i. Udstilligen vises til 6. februar 2011.
hamburgerbahnhof.de

7. New York
Det er en af klassikerne, maratonløbet i NY. I år er der tæt ved 45.000 tilmeldte til løbet, hvor de første går til start ved Fort Wadsworth, Staten Island, søndag morgen.
nycmarathon.org

7. Kasterlee
Den lille belgiske by omkring 40 km fra Antwerpen er Flanderns græskarby. Her siger man: »I Kasterlee spiser folk græskar, som andre spiser bønner.« Hver år er der græskarregatta med konkurrencer om, hvem der hurtigst kan padle i et græskar ned ad floden.
pompoenregatta.be

11. Sydney
Der er tennis i verdensklasse i »Champions Down Under«, når ATP Champions Tour med de »gamle stjerner« er i byen. Fire dage med feststemning i Olympic Pars Tennis Centre, når spillere som John McEnroe, Mats Wilander og Goran Ivanisevic går på banen.
www.championsdownunder.com.au

16. Berlin
»Beast«, Lars Pedersen Arendts kortfilm fra 2009, repræsenterer Danmark i den 26. kortfilmfestival. Det var i 1982, at den første Super-8-Filmfest blev holdt i Berlin-Kreuzberg. I dag regnes »Internationale Kurzfilm Festival Berlin« for en af de vigtigste kortfilmsfestivaler i Europa.
interfilm.de

17. Beaujeu-en-ligne
Det er tredje onsdag i november hvert år, at det sker. Ved midnat frigiver byen sæsonens »nouveau Beaujolais«, og det sker selvfølgelig under stor festivitas med fest både før og efter. Med smagsprøver, dans og byens smukke bygninger illumineret.
aucoeurdubeaujolais.fr

20. New York
Ferietoget – »The Holiday Train Show«  – sættes i gang under Thanksgiving-weekenden, og modeljernbanen, som futter forbi over hundrede amerikanske seværdigheder bygget op af bark, frø og andre botaniske materialer, er også et juletegn. Modelbanen kører nemlig i Botanisk Have til og med 9. januar.
nybg.org

20. Warszawa
Det første af byens tre julemarkeder åbner på den gamle markedsplads med masser af boder med kunsthåndværk, julerier og mad og drikke. Dette marked er åbent til 2. januar. To dage i december, 18. og 19., udvides markedet med et specielt marked med regionens lokalt producerede varer, og fra 19. til og med 22. december er der julemarked på Smolna med  »Smagsprøver fra Hovedstaden«.
warsawtour.pl

20. Malmø
Det er rock af den hårdeste slags, når det walisiske band, »Bullet For My Valentine« går på scenen i Baltiska Hallen. Bandet har tilbragt det meste af de seneste to år på turneer i Europa og USA.
www.malmotown.com

22. Lausanne
Bernard Haitink og »Chamber Orchestra of Europe« vil indlede deres nye Brahms-Zyklus med begge Johannes Brahms klaverkoncerter eksklusivt for klaverfestviallen i byen. »Lucerne Festival am Piano« afvikles til og med 28. november.
lucernefestival.ch

25. Celle
I Tyskland har enhver by med respekt for sig selv et julemarked. I Celle danner de mange bindingsværkshuse en romantisk ramme om markedet, hvor den 14 meter høje oplyste julepyramide er et af de traditionsrige indslag sammen med de mange træhytter med juleprodukter. På Bomann Museum er der en af udstillingerne med fokus på julekrybber fra hele verden »Freude über Weihnachten.«
weihnachtsmarkt-celle.de