10 ultimative køreture

Rejseliv.dk har udvalgt ti veje i USA og andre lande som enhver bilentusiast vil elske at køre på.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste mænd har i det arkivskab i hjernen, der i alfabetisk orden indeholder uopfyldte drengerøvsdrømme, en top-ti-liste over biler, de gerne ville have frie tøjler til at sparke speederen i bund på og drøne ud mod horisonten i.

Læs også: På rejse til rockens rødder

Bare én gang. Eller to. Her findes ingen begrænsninger, som økonomi, og heller intet krav om rummelighed i bagagerummet eller hensyntagen til børnesæder. Det handler udelukkende om, at skroget skal være usammenligneligt cool og motoren propfuld af hestekræfter. Skråt op med fornuft, airbags og stationcars, og gør plads til frihed, vovemod og god kørestil.

Men har man tænkt sig at indfri road trip-fantasien, er det er ikke helt underordnet, om man sidder i en Aston Martin DB5, à la James Bond i 1964er-filmen Goldfinger, eller i en Range Rover Defender 90, som Sean Connery i årevis har brugt i privaten. Det afhænger helt af, hvor turen går hen, for bilen skal naturligvis matche terrænet, som også ofte spiller en afgørende rolle i forestillingen om den ultimative køretur. Afhængigt af, hvilken slæde du har tænkt dig at underskrive forsikringspapirerne på i hos den lokale luksusbiludlejer, er her ti forslag til, hvilket underlag du med fordel kan drøne af sted i køretøjet på.

USA, Arizona
Monument Valley i Arizona er med sit okkerfarvede, søjleagtige bjerglandskab, sin øde beliggenhed og lange, lige landevej et perfekt sted for en køretur. Strækningen figurerer i adskillige spillefilm og er klassisk bad guy-territorium, fordi staten grænser op til Mexico, hvor amerikanske eftersøgte som bekendt flygter til for at undgå retsforfølgelse.   

Norge, Trollstigen
Det er ikke noget for tøsedrenge at køre op ad den vanvittigt stejle og snoede bjergside på en af Nordens mest dramatiske ruter. Trollstigen er en kæmpe turistattraktion, fordi udsigten er så spektakulær og køreturen så adrenalinfremkaldende. Vejen slutter små 900 meters højde over havets overflade og krydser vandfaldet Stigfossen. 

USA, New York, Brooklyn Bridge
Det er som bekendt i New York, det hele sker. Og selvom man har besøgt byen adskillige gange, er synet af Manhattan skyline fra Brooklyn Bridge efter mørkets frembrud lige eventyrlig hver eneste gang, man krydser broen. Der er lys, farver, larm og liv, og køreturen og udsigten nydes bedst fra et nedrullet bagsædevindue i en sort Lincoln Town Car Sedan med chauffør.

Frankrig, Paris, Champs-Élysées
Champs-Élysées er storslået. Magnifique, endda. Og rammer man den parisiske gade på et tidspunkt, hvor der ikke er nævneværdig trafik, er det en helt vidunderlig strækning at køre. Især i juletiden, når der er diodelys på boulevardtræerne, og om sommeren, for eksempel i en åben Caterham Super Seven fra 1979 ligesom Jean Paul Belmondo i filmen Flic ou Voyou fra samme år.

Østrig, Alperne
Østrig er kendt for Edelweiss og von Trapp-familien. Aftensmåltider bestående af knödel. Og så selvfølgelig Hitler. Men det mest opsigtsvækkende ved landet er alligevel landskabet, og en køretur her er en ganske særlig synsoplevelse med de sneklædte Alper og de dybt grønne, frodige bakker og små, hyggelige tyrolerhuse.

Algeriet, Ørkenen
Der er temmelig meget Indiana Jones over landskabet på strækningen mellem Tadrat og Tasset i Algeriet i Afrika. Ørkenlandskabet er goldt, men åndeløst smukt og perfekt til en tur i Jeepen eller Range Roveren. Sæt hatten på skrå, tag læderstøvlerne på og overvej sågar – hvis det skal være ekstra karikeret – en læderpisk i bæltet.

Japan, Hokkaido
På den japanske ø Hokkaido findes endeløse marker, der er overgroet med farvestrålende blomster i alle former, sorter og afskygninger. Synet er aldeles ekstraordinært og får de ellers så smukke, danske rapsmarker til at blegne i sammenligning. Et ret oplagt sted for et cruise i Austin Powers’ Union Jack-farvede Shaguar.

USA, Vermont
Det er lige midt i Vermonts ildfarvede efterårsterræn, at man kan føle sig allermest Paul Newman-cool. Forestil dig selv bag rettet i en gammel, sølvfarvet Porsche 356 med cremekulørt læderindtræk. Om halsen et hvidt tørklæde, på hovedet en kørehue i læder og i hånden en ung Faye Dunaway-lookalike.

Italien, Capri
Det er så nu, du vælger at køre din Aston Martin ud af garagen, hvis du vil lege agent 007. Tag nålesvingene stille og roligt, og nyd udsigten over Napoli-bugtens turkisblå vand ved den italienske badeby Capri, inden du tager færen til fastlandet og drøner ind til Napoli og lader parkeringsvagten foran byens Casino Royale køre slæden i kælderen.

Canada, Banff
Find autocamperen, friluftsgearet og snowboardet frem og tag en tur til Banff i Canada, som er et af verdens smukkeste naturområder. Med kombinationen af The Rocky Mountains og den turkisblå sø i Banff Nationalpark, Lake Louise, er køreturen dertil en oplevelse i sig selv. En friluftstur i Davy Crockett-stil.

Læs også: Se racerkørerne i den hurtigste rutsjebane