10 top-restauranter i lufthavne

Lufthavne verden over har de senere år opgraderet på madfronten, og mellemlander man de rigtige steder, behøver man ikke længere fylde sig med sløj mad på vej til eller fra ferien. Vi guider til ti gourmet-oplevelser i lufthavne.

Rejseliv imported photo
Foto: PR, The Encounter

”Bubbles Seafood & Wine Bar”

Schiphol Amsterdam Airport 

Bubbles omtales ofte som en af verdens bedste lufthavns-barer, men udover champagne og vin kan man i den trendy og minimalistisk indrettede bar også nyde et måltid, der – som navnet på baren antyder – har sit udspring i havet og blandt andet kan bestå af kaviar, østers, hummer eller rå sild med pickles og løg. 

Et plus på gimmicks-kontoen er det gigantiske saltvandsakvarium proppet med eksotiske og farverige fisk, der troner midt i ved Bubbles Seafood & Wine Bar.

 

”The Encounter”

Los Angeles International Airport 

Den godt 40 meter høje bygning, som huser restauranten The Encounter i Los Angeles Airport, er med sit futuristisk udseende svær at overse udefra, det samme er den Star Trek inspirerede (og i detaljen gennemførte) indretning, når man via elevatoren er nået op til selve restauranten. Der udover blandt andet gigantiske lava-lamper og en blå-pink lyssætning og specielle sci-fi lydeffekter er udstyret med en fin udsigt over lufthavnen og flyene.  

Køkkenet er såkaldt California fresh, dvs. der er fokus på det grønne med blandt andet retter som pære- og blue cheese salat, og ravioli med grillede asparges og champignonsauce på menukortet. 

 

Ah Yee Leng Tong

Hong Kong International Airport 

Den kantonesiske restaurant i lufthavnen i Hong Kong er en del af en kæde, hvis små uprætentiøse restauranter, man finder flere steder i Hong Kong. Det skal man dog ikke lade sig afskrække af, Ah Yee Leng Tong har specialiseret sig i hjemmelavede supper med eksotiske ingredienser som for eksempel sort kylling,der er en yndet delikatesse i det kinesiske køkken på grund af sin stærke smag.  

Er man ikke til suppe, serverer Ah Yee Leng Tong også dim sum og andre typisk kantonesiske retter. Spørg i lufthavnsinformationen efter restauranten – der er kun skiltet for den på kinesisk. 

 

Globe@YVR

Vancouver International Airport 

Restauranter i hotel-lobbyer, som ydermere ligger i lufthavne, har ofte en tendens til i globalismens hellige navn at være temmelig upersonlige og sterile. Det er dog ikke tilfældet for Globe@YVR trods restaurantens placering på Fairmont Vancouver Airport Hotel. 

Restauranten i den canadiske lufthavn er indrettet med gulv-til-loft vinduer, så man kan dinere med en udsigt, som få andre lufthavne kan hamle op – de takkede bjergtinder i baggrunden og trafikken på lufthavnens runways i forgrunden. Også gastronomien hæver sig over gennemsnittet, her er ingen leflen for det internationale marked, restauranten tager benhårdt og udelukkende udgangspunkt i det, der befinder sig lige udenfor dørene, bruger lokale grøntsager, fisk fanget i havet ud for Vancouvers kyst, and opdrættet i provinsen, og med en skiftende menu, der afhænger af, hvad der er i sæson. Vinkortet er også lokalt med dråber fra blandt andet den berømte Okanagan Valley lige ved grænsen til USA. 

 

Tokyo Wabo Fuwari

Narita International Airport, Tokyo 

Man skal vide, at den er der, for at bevæge sig op på den ellers relativt ubesøgte 4. etage i Narita International Airport i Tokyo. Men de, der kender Tokyo Wabo Fuwari, stiler direkte op ad rulletrapperne for at smæske sig i restaurantens såkaldte signature dish: donburi, som er en simpel, men velsmagende blanding af grøntsager og forskellige former for kød eller fisk i en tyk bouillon og serveret med en skål dampende ris. 

Selve restauranten er, blandt andet på grund af sin beliggenhed væk fra det værste lufthavnmylder, en oase af fred, som man formentlig især sætter pris på, hvis man er på vej væk fra den hektiske storby Tokyo. 

 

Plane Food

Heathrow Airport, London 

Da den britiske stjernekok Gordon Ramsay i 2008 åbnede sin første high-dining lufthavnsrestaurant, Plane Food i Heathrows Terminal 5, var det under stor mediebevågenhed. Og selv om restauranten har høstet sin del af kritiske hug fra madanmeldere – blandt andet for de høje priser - er restauranten voldsomt eftertragtet blandt passagerne i lufthavnen. 

Plane Food er indrettet lyst og luftigt med store vinduer ud mod flyene, fra baren har man desuden direkte udsigt til kokkenes anstrengelser i køkkenet. Og så er maden af høj kaliber – fra løgsuppen over den dampede havaborre til pærecheesecaken med karamel. 

Er man presset på tid, kan man for cirka 100 kroner købe en take-away ”madpakke” med tre retter, som kan spises på flyet. 

 

One Flew South

Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport 

Atlanta er USA’s mest travle lufthavn, og mangen en stresset passager klappede i hænderne, da lufthavnen i 2008 blev beriget med en gourmet-restaurant, den første af slagsen i Hartsfield-Jackson. 

One Flew South er noget så sjældent som en blanding af det asiatiske og det typiske sydstats-køkken, ”Southernational”, kalder chefkokken Duane Nutter det selv. I praksis betyder det to menuer, en bestående udelukkende af sushi, og en med et udvalg af solide amerikanske retter med et twist, blandt andet burger med Kobe-kød og kyllingesalat med trøffel-mayonnaise. 

One Flew South er på væggene dekoreret med kæmpefotograferier af Georgias skove, mens gulve og lofter er lavet af fyrretræ. Og også her kan passagerer, som har brugt al sin tid på at stå i kø, købe færdigretter med til flyet. 

 

Deep Blue

JetBlue Terminal, JFK, New York

JFK’s terminal 5, kaldet JetBlue, fordi det udelukkende er flyselskabet JetBlues fly, der bruger den, åbnede efter en gennemgribende renovering i efteråret 2008, blandt andet med en række restauranter dedikeret til kulinariske oplevelser af høj standard. 

En af dem, der for alvor løfter barren, er sushi-restauranten Deep Blue, hvor chefkok Michael Schulson, der tidligere stod i spidsen for den superhippe New Yorker restaurant, Buddakan, styrer køkkenet. Prisen er i den høje ende og man må forberede sig på ventetid for at få plads og blive betjent, men maden er i særklasse. På menuen er blandt andet ruller med hummer eller med kobekød og asparges, samt forskellige japanske retter. 

Indretningen er minimalistisk i stilrent hvide og blå nuancer og med overraskende behagelige sæder. 

 

Tortas Frontera

Chicago O’Hare International Airport

Den mexicanske topchef Rick Bayless åbnede tidligere i år en gourmet-restaurant i lufthavnen i Chicago.

Den mexicanske Tortas Frontera, som restauranten hedder, gør sig ikke overraskende i det mexicanske køkken, og har blandt andet tortas – grillede sandwich – med specialiteter som røgede rejer i hvidløg og østers i ditto på menuen. Værende en mexicansk restaurant serverer Tortas Frontera også margaritas, og har desuden specielle retter på kortet målrettet de passagerer, der rammer restauranten den tid på dagen, hvor klokken signalerer morgenmad.

Restauranten er indrettet som en ”rigtig” restaurant (dog kun med tre vægge), altså ikke noget med at sidde og flagre ude midt i afgangshallen. 

 

Top Air

Stuttgart Flughafen

Stuttgart Lufthavn har ikke bare det, de selv kalder en gourmet-restaurant, Top Air har med en Michelinstjerne på cv’et noget at have påstanden i. Top Airs chefkok Claudio Urru har bibeholdt den stjerne og den kreativitet i sit køkken, som har ført til den, siden 1992, og selv om restauranten ikke er moderne minimalistisk i sin indretning, er kvaliteten af det gastronomiske input høj. 

Menuen skifter hver måned, således at sæsonens udbud af friske råvarer kan udnyttes, og består af såkaldte tasting-menuer på op til syv retter, så det er en god idé at have en god lang mellemlanding at dinere i. 

Restauranten ligger, som navnet antyder, øverst i lufthavnen, hvorfra man har en fremragende udsigt over lufthavnens runways og fly, der letter og lander. 

Og så en bonus herhjemmefra:

 

Caviar House & Prunier

Københavns Lufthavn

Også under hjemlige himmelstrøg forsøger man at være med fremme, hvad gourmet-restauranter i lufthavne angår. Caviar House & Prunier åbnede i 2006 i Københavns Lufthavn, og er lufthavnens mest eksklusive tilbud til kræsne ganer. Hummer, østers, krabber og laks røget efter Balik-metoden, der stammer fra de russiske zarer, samt kaviar produceret på farme i Bordeaux efter en 100 år gammel opskrift. Og på drikkevarefronten blandt andet champagne.

Læs også: Her er fremtidens monkey class