10 ting du skal opleve i Perugia

Umbriens oversete perle har altid stået i skyggen af nærtliggende byer som Firenze, Siena, Bologna og Pisa, men den charmerende italienske middelalderby har masser at byde på.

Alene det at spadsere rundt i Perugias labyrintiske historiske centrum – ned ad smalle stræder, op ad trapper, rundt om et hjørne – er en oplevelse i sig selv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Peter Juncker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mary Cuomo lægger den italienske lærebog fra sig og skubber Ray Ban-solbrillerne op i panden. Det er tidlig aften, og den amerikanske udvekslingsstuderende sidder på et af Perugias mest populære mødesteder for byens unge, trapperne foran kirken Cattedrale di San Lorenzo på Piazza 4. Novembre, hvor hun venter på en veninde, som hun har en middagsaftale med.

Næste: 10 fantastiske oplevelser i Perugia

»Som amerikaner er der en historisk tradition for at tage på en slags dannelsesophold i Europa, og som halvt italiener har jeg altid vidst, at jeg gerne ville til Italien. Egentlig troede jeg, at jeg skulle studere i Firenze, men det endte altså med at blive Perugia.

Og det er jeg faktisk glad for. Byens mindre størrelse passer godt til mig, og her er stadig et meget levende studentermiljø med masser af caféer og kulturtilbud«

Universitet i Perugia er et af Europas ældste, og med godt 40.000 studerende fra hele verden, omkring en fjerdedel af byens befolkning, sætter studentermiljøet sit meget tydelige præg på byen i form af en ung og international atmosfære.

Men Perugia har også et andet og mere traditionelt ansigt, for selv om den altid har stået i skyggen af byer som Firenze, Siena, Bologna og Pisa, der alle ligger inden for overkommelig afstand, så er Perugia med sin unikke beliggenhed på et højdedrag midt i den smukke, umbriske dal en af Italiens allerbedst bevarede og mest stemningsfulde middelalderbyer, som med sin rolige livsrytme og klassiske, italienske charme byder den besøgende på en overflod af skønhed, historie, kunst, arkitektur, vin og gastronomi.

Små gyder og snævre middelaldergader
Selv om alt er inden for overkommelig gåafstand, kræver det en nogenlunde grundkondition at give sig i kast med udforskningen af Perugias historiske centrum. Til gengæld venter der utrolig mange stemningsfulde oplevelser i det stejle og labyrintiske net af små gyder og snævre middelaldergader, hvor det er svært ikke at føle sig transporteret tilbage i tiden.

For dem, der føler sig mest tryg ved at operere efter en overordnet plan, er det muligt at hente en brochure med turforslag på byens turistkontor, men de fleste vil nok erfare, at Perugia gør sig bedst i at blive udforsket lidt mere på må og få.

Følgende seværdigheder må man dog ikke snyde sig selv for:
Den velbevarede, nordlige byport på Piazza Fortebraccio der blev opført af etruskene tre århundreder for Kristi fødsel, men også indeholder elementer fra romertiden, blandt andet indskriptionen »Augusta Perusia« som blev indføjet på foranledning af Kejser Augustus. Lige overfor porten ligger i øvrigt byens populære sprogskole for udlændinge, Universita per Stranieri.

Akvædukt fra det 13. århundrede
Byens ældste kirke, den udefra sukkerskåls-lignende Sant Angelo, der stammer helt tilbage fra omkring år 500 og som med sin store grønne græsplæne, en sjældenhed i Perugia, er et populært rekreativt område for de lokale om sommeren.

Og så må du endelig tage den charmerende gåtur over den gamle akvædukt fra det 13. århundrede i Via dell Acquedotto, der i dag fungerer som en fodgængerbro, stemningsfuldt omkranset af karakteristiske beboelseshuse med gule, lyserøde, orange og grå facader samt grønne vinduesskodder.

Næste: 10 fantastiske oplevelser i Perugia