10 tematiserede rundrejser

Vil du have sol? Kultur? Dyr? En aktiv ferie? Eller skal det handle om gastronomi eller historie? Vi har udvalgt ti rundrejser med hvert sit tema.

Jerusalem, Israel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Historie

I Jesu fodspor, Israel

En roman, en favoritfilm eller en skolebog kan danne rammen om en rundrejse. Det handler om at opleve det sted, man kender fra det store lærred eller fra litteraturen. Det er især populært at rejse til historiske destinationer, man har læst eller hørt om, men aldrig set – områder fra en anden tidsalder eller fra et andet liv.

Rundrejsen fra Jerusalem til Galilæa er netop tænkt som en tur i en tidslomme, hvor man bevæger sig gennem Bibelen kapitel efter kapitel ved at gå »I Jesu fodspor.«

På otte dage kommer man bl.a. til at se Tempelbjerget, Grædemuren og Jesu grav i Gravkirken. Man bliver heller ikke snydt for store, historiske nedslag som Judæa-ørkenen, hvor Jesus blev døbt, og Genesaret Sø, hvor han gik på vandet.

Rejsen starter i Betlehem med scenen for Jesu fødsel og juleevangeliet og slutter i Nazaret, hvor Jesus voksede op.
En af fordelene ved at vælge en rundrejse frem for at tage ud på egen hånd er den viden og ekspertise, man kan få fra sin rejseleder. Rejselederen er i dette tilfælde sognepræst og forfatter Joachim Stender, der fortæller og kommenterer beretningen om Jesus færden undervejs.

2. Gastro

Vinsmagning i Italien

Det er efterhånden nogle år siden, både små og større rejsearrangører fandt på at tilbyde rejser, hvis primære formål handlede om gastronomien på et givent rejsemål. Tesen var og er, at flere og flere gerne vil spise og drikke godt og mindeværdigt på deres ferie.

En af de ting, der især hitter på den gastronomiske front er vinrejser. Dels fordi man smager (en masse) vin, dels fordi man samtidig bliver klogere på dråberne og dyrkningen af dem.

Vinrejser foregår flere forskellige steder i verden, med især Frankrig som en af topscorer-destinationerne. Andre destinationer skyder dog hele tiden frem, for eksempel denne tur til Italiens støvlesnude, Sicilien.

Øen producerer enormt meget vin – øen har flere vinmarker end nogen anden italiensk vinregion – men den har ikke altid været kendt for at producere enormt god vin. Det har imidlertid ændret sig de senere år, og flere vinkendere spår Sicilien til at blive det næste italienske vinområde, der »opdages«.

På denne vinrejse besøger man i løbet af otte dage både vingårde og vinproducenter og kommer gennem vindistrikter. Man besøger bl.a. vinproducenter på vulkanen Etnas skråninger i det østlige Sicilien og smager hvidvin fra de lokale druer Grillo og Cataratto på øens vestkyst. Udover vin-oplevelserne er der flere historiske indslag på turen, bl.a. besøg i Middelalderbyen Palermo og ved stranden. Der er dansk rejseleder med på turen.

3. Krydstogt

Blomsterkrydstogt i Holland og Belgien

En rundrejse behøver ikke foregå rullende ad landeveje i bil eller bus – en af de mest oplagte måder i bogstaveligste forstand at rejse rundt på er ad vandvejen. På et krydstogt kan man tilbagelægge forholdsvis lange (og mindre interessante) afstande om natten, mens man sover, og gå i land og opleve nye steder hver dag.

Mange krydstogter har ikke noget decideret tema, men indeholder en blanding af kultur, natur, strand- og/eller storbystemning, afhængig af, hvor skibet sejler. Der er imidlertid også flere skibe og afgange, der har et tema, hvor turen er bundet op om det.

Et eksempel er et blomsterkrydstogt gennem Holland og Belgien. Sejladsen foregår på floder og kanaler – og dermed på et mindre skib med plads til bare 148 passagerer – og højdepunktet på turen er besøget i den store og verdensberømte blomsterpark Keukenhof nær Amsterdam, men man snydes ikke for blomster på resten af turen – forårsmånederne er højsæson for farverige tulipaner i fuld flor.

Udover synet (og duften) af blomster er der undervejs på krydstogtet byrundtur i Amsterdam, Antwerp og Brügge på programmet.

4. Aktiv ferie

Fra bygd til vildmark i Grønland

Der er noget særligt over at bevæge sig langsomt gennem et land til fods. For eksempel i Grønland, hvor naturen, man går gennem, er helt speciel. Blandt andet på denne rundrejse fra bygd til vildmark i og omkring det sydgrønlandske landskab.

Her sejler man fra bygd til bygd, hvorfra rejsen fortsætter til fods mod blandt andet Narsaq-halvøen, der er tæt befolket af fåreholdere – i hvert fald så befolket som det nu engang bliver i Grønland.

En af de byer, rejsen kredser om, er den farverige havneby Narsaq, hvor man kan smage på de lokale fiskeretter fra de små og store kuttere, der bringer dagens fangst til den lokale fiskefabrik.

Skibet tager også turens gæster med til Julianehåb, der er Grønlands største by og uddannelsescentrum med både gymnasium, handelsskole og folkehøjskole.

5. Storby

Rundtur til New York, Washington og Toronto

Foto: Iris.

En særlig grund til at tage på en rundrejse er oplevelsen af at krydse grænser. Både fysisk, når bussen ruller ind i en ny stat eller et nyt land, og mentalt, når man bevæger sig fra en kultur til en anden.

USA er et af de steder, der tillader begge dele. Der er flere verdener til forskel på New Yorks majestætiske skylinere, hvor pulsen aldrig falder blandt de mere end otte millioner indbyggere, til de historiske bygninger som Det Hvide Hus og kongresbygningen US Capitol i magtens centrum i Washington D.C.

Storbyrejsen, der strækker sig over otte dage, koncentrerer sig om disse to amerikanske storbyer, men man kommer også til at opleve andre sider af USA undervejs. Blandt andet på turen gennem Pennsylvania, hvor Amish-folket holder til, og på afstikkeren til den canadiske storby Toronto.

Efter at have krydset den canadiske grænse ankommer man til Niagara Falls – et af verdens største vandfald og uden tvivl rejsens største naturoplevelse.

Der er en dansk rejseleder med på turen.

6. Kultur

Musiktur i USA’s sydstater

Foto: Scanpix.

En rejse gennem USA behøver ikke foregå i store, amerikanske »slæder« med nedrullede vinduer og nedslået kaleche. En bustur gennem de amerikanske stater er en anden måde at opleve eksempelvis sydstaternes film- og musikkultur. Der kan være noget afslappet ved at sætte sig ind i en bus med aircondition, følge et planlagt program og en kortlagt rute – og ikke mindst have god tid til at mærke, hvor musikkens rytmer blev født i hver by, man kommer til.

Det er nøgleordene på denne rundrejse gennem sydstaterne fra Atlanta, hvor sydstatsromanen over dem alle, Borte med blæsten, blev skrevet, og hele vejen til New Orleans.

Busrejsen varer 13 dage, og de musikalske højdepunkter er blandt andet Country Music Hall i Tennessee, hvor man kan dvæle ved countrymusikkens historie og store personligheder, og et besøg i Memphis for at hilse på ikonet Elvis – eller i hvert fald hans hus Graceland, der fungerer som museum, og hvor kongen af rock’n’roll ligger begravet ved siden af swimmingpoolen. Sidste stop er i New Orleans, hvor der venter en sejltur på Mississippifloden.

Der er dansk rejseleder med på grupperejsen.

7. Natur

Etiopien

Foto: Iris.

Mange rundrejser handler om at opleve en hverdag langt fra den, man jokker rundt i til daglig. Idéen er, at det skal være en rejse, man husker længe, og her er især store naturoplevelser kombineret med historie og kultur et sikkert hit hos mange.

Det får man blandt andet i Afrika, der er rigt på dyreliv og unikt i relation til lokalbefolkningen, der for manges vedkommende lever et helt andet og langt mere primitivt liv end det, man kender i Vesten.

På denne tur til Etiopien oplever man begge dele. Man møder de lokale, der bærer afgrøder hjem på ryggen og fanger fisk fra papyrusbåde, og man ser storslået natur, bl.a. ved Tana-Søen, hvor Den Blå Nil udspringer, og i Simien-bjergene, hvor der bl.a. er mulighed for at se Gelada-aber.

Derudover kommer man forbi klippekirkerne i Lalibela, der regnes for at være verdens ottende vidunder, og som har en plads på Unescos liste over verdenskulturarv.

8. Sol

Bali

Foto: Iris.

En base på et hotel lige ved stranden og derfra af sted på udflugter med kameraet om halsen. Det er et koncept, flere rejsebureauer har taget til sig, når det handler om rundrejser til solsikre destinationer.

Denne rundrejse til Bali er en af de destinationer, der kombinerer turistture og liggestol. Der er blandt andet udflugter til Balis mange kridhvide strande, besøg hos en lokal familie, der driver en chokoladefabrik, og flere ture til landsbyer med blandt andet rismarker og bambushuse.

Rejsen giver både mulighed for at bevæge sig ud på egen hånd og for at tilkøbe udflugter med en dansk rejseleder, der bor på Bali. Tanken er, at man selv vælger, hvilke oplevelser man ønsker at deltage i, og hvornår man vil trække sig tilbage eller udforske stedet uden at være en del af gruppen.

9. Dyr

Foto-safari Indien

Foto: Iris.

Rundrejser handler om at opleve et land helt tæt på. Men den kan også handle om at dyrke sin hobby og lære noget samtidig.

Det er en fotosafari til Indien et eksempel på. Rejsen er bygget op, så storslåede natur­oplevelser i Indiens regnskove kombineres med fotoworkshops med to professionelle fotografer, der hjælper de rejsende med at blive bedre til at fange de unikke øjeblikke med kameraet.

Der er undervejs på turen flere muligheder for at øve sig i kamerakunst, bl.a. på et af højdepunkterne – vådområdet i Assam, hvor man kan opleve vilde elefanter, næsehorn og vandbøfler. Eller på stoppet i Hoolongapur, hvor man kan opleve de sjældne gibbonaber, og ikke mindst i Bandhavgarh Nationalpark, hvor den bengalske tiger lever.

Turens workshops er frivillige at deltage i.

10. Kultur med specialviden

Nordkorea med Frank ­Esmann

Foto: Iris.

Vil man have ekstra meget viden undervejs på sin rundrejse, giver det god mening at vælge en tur, hvor rejselederen har en særlig indsigt i området, man besøger. For eksempel på denne tur til Den Demokratiske Folkerepublik Korea, i daglig tale Nordkorea, som er et af verdens mest lukkede samfund.

I spidsen for turen står Frank Esmann, udenrigskorrespondent og tidligere chef­redaktør på Weekendavisen, og tanken med at lade ham guide de rejsende gennem landet er blandt andet at italesætte den propaganda, som turister i Nordkorea oftest udsættes for.

Turen starter og slutter i Beijing. Den samlede rejse varer 11 dage, heraf tilbringer man de syv i Nordkorea.

De største nedslag på rejsen er blandt andet Tian An Men, Den Himmelske Fredsplads i Beijing, og et besøg ved den demilitariserede zone, der adskiller Nord- og Sydkorea.