10 steder i verden med vildt vejr

Mange tjekker vejrudsigten inden rejsen, og håber, at den er god, mens andre håber på det modsatte. Rejsegiganten Lonely Planet peger på 10 rejsemål med vildt vejr, der er værd at rejse efter

Tornado i Kansas. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens længste lyn-nedslag

Catatumbo National Park, Venezuela

I Catatumbo National Park i Venezuela ligger Andesbjergene, der rejser sig 5.000 meter op over havoverfladen. Meget tæt på her ligger en sø med vand i samme niveau som havet, og kombinationen af de to ting kan forårsage nogle af verdens længste og voldsomme lyn-nedslag. Selv om styrken har aftaget noget de senere år, bliver himlen alligevel elektriskblå med op mod 40 lynnedslag i minuttet, og uvejret kan vare hele ni timer. På  trods af lynene hamrer af sted, kan man sjældent høre tordenen, hvilket gør dette vejrfænomen ekstra specielt.

Rejseinfo: Fra byen Merida arrangeres ture til Catatumbo, og hvis man vil have lyn-garanti er det bedst at besøge parken i regnsæsonen, som er maj til december.
 

Regnbue om natten

Victoria Falls, Zambia og Zimbabwe

Det er ikke nogen overraskelse, at der kommer en kæmpemæssig støv-agtig vandsky, når tusindvis kubikmeter vand plasker ned i nogle af verdens allerstørste vandfald. Sådan foregår det også i Mosi-ao-Tunya (røgen, der tordner), når Zambezi-floden tonser flere end 100 meter ned. Når solen skinner, dannes der regnbuer i støvvandet, men det samme sker også om natten, når der er fuldmåne og i øvrigt helt skyfrit. Månens lys rammer støvvandet og sammen laver de en regnbue. Farverne er på ingen måde lige så klare som om dagen. Står man på zambianske side lige efter, at månen er stået op, har man de bedste chancer for at se buen.

Rejseinfo: April til juli løber der mest vand i vandfaldet, derfor kommer der mere støvvand og dermed større chance for regnbuer.
 

Rørformede skyer (morning glory)

Carpentaria-bugten, Australien

Der er en særlig australske måde at forudsige vejret på langt mod nord i outbacken i Queensland. Hvis en frisk havbrise blæser igennem Burketown, og køleskabene i byens pubs fryser til, så er der en god chance for at opleve en Mornng Glory dagen efter. Det er næppe en videnskabelig tilgang til vejret, men Carpentaria-bugten er det eneste sted, hvor disse enorme rørformede skyer, der kan være omkring tusind kilometer lange og på 1 til 2 kilometer høje, kan ses svæve omkring 100 meter over jorden. De lange skyer blæser af sted med op til 60 kilometer i timen.

Rejseinfo: Morning Glories dannes tidligt på dagen i september og oktober, i Burketown arrangeres flyveture, så man kan se rør-skyen fra luften.
 

Ekstrem kulde

Antarktis

Tæt ved den magnetiske sydpol ligger den russiske vejrstation Vostok, og her er generelt altid hundekoldt. Men (endnu) aldrig så koldt, som det var 21. juli 1983. Her blev jordens koldeste temperatur nogensinde målt. Den nåede helt ned på minus 89,2 grader. Det regner ikke på Antarktis, så det isende hvide kontinent er faktisk en ørken. Det er som regel kun forskere, der kommer på disse ekstreme kanter, men når det er sommer på den Antarktiske Halvø rammer temperaturen nul grader og krydstogtskibene sejler tæt ind, så passagererne kan se pingvinkolonierne.

Rejseinfo: De fleste ekspeditioner i Antarktis letter anker fra Ushuaia på  Argentinas sydspids. Sæsonen løber fra november til marts.
 

Tornado-jagt

Midwest, USA

Tornado Alley, eller Tornado-gyden på dansk, eksisterer faktisk ikke. Det er i hvert fald ikke et bestemt sted på landkortet, man kan køre til for at se tornadoer. Snarere er det en ordentlig bid af den amerikanske Midwest, hvilket vil sige stater som Oklahoma, Kansas, Texas and North og South Dakota,  hvor de enorme hvirvelvinde finder sted. 90 pct. af tornadoerne i USA tager form her - de kolde, tørre vinde fra Rocky Mountain møder de fugtige vejrstrømninger fra den Mexicanske Golf. Den bedste plan er at slå sig ned i Oklahoma City eller Denver, følge vejrudsigterne tæt og slå til, når der samler sig et uvejr.

Rejseinfo: Der er størst chance for at opleve en tornado i maj og juni. Der er flere bureauer, der arrangerer tornado-ture.
 

Monsunregn

Meghalaya, Indien

Meghalaya betyder "skyernes hjem" på hindi. Et passende navn for Indiens mest våde stat, hvor et par af byerne kandiderer til at blive udråbt som verdens vådeste sted. Landsbyen Mawsynram, gemt i den frodige East Khasi Hills, modtager i gennemsnit 11,872 mm regn hvert år, hvilket vandfalde, der tordner  ned fra de omkringliggende stejle skråninger, nyder godt af. Den nærliggende by Cherrapunjee kan også være med, den får selvfølgelig også en del regn, men bryster sig af at være det sted i verden med den højeste luftfugtighed. På med den åndbare regnfrakke.

Rejseinfo: Der falder mest regn i løbet af sommeren, og monsunen starter ved den tredje uge af maj og fortsætter til oktober.
 

Store tågebanker

Atacamaørkenen, Chile

Med et årligt gennemsnit på mindre end 1 mm regn, og områder der har ikke set skyggen af nogen form for regn i omkring 400 år, er Atacamaørkenen med sine Mars-lignende, golde sletter gennemtør. Men trods den knastørre jord er her alligevel liv. Det skyldes især camanchacas, som er de store banker af tåge fra Stillehavet, der svæver ind over landet og giver lidt væske til det sparsomme dyre- og plateliv. Sæt dig ned i ørkenen og se tågen rulle ind, måske kan du få et glimt af dyrene forsyne sig med en tiltrængt tår vand.

Rejseinfo: San Pedro de Atacama er regionens udgangspunkt for turisme, men det er en 1670 km og 20-timers bustur fra Santiago.

Storme

Vancouver Island, Canada

Mange rejsemål sælger sig selv på sit gode vejr. Vancouver Island i Canada gør det modsatte. Øen slår sig op på sine vilde vinde og otte meter høje bølger, der tæsker ind over øen. Fra oktober skabes et lavtryk i Gulf of Alaska, og det presser det stormfulde frontsystem af arktiske fra nord og subtropiske vinde fra syd. Lige ned til Vancouver Island. Fra november til februar ramler storme i tusindvis ind over den udsatte vestkyst. Hvis du ikke får nok storme i løbet af den danske vinter, kan du tilbringe halvåret i Tofino og opleve Stillehavet rase. Når stormen har lagt sig, kan du gå ned til stranden og se, hvad vindene har hevet med ind til land.

Rejseinfo: Tofino, tæt ved Pacific Rim National Park, ligger på Vancouver Islands sydvestlige kyst. Ca. fire timer i bil fra hovedbyen Victoria.
 

Hårdkogt hede

Death Valley, USA

Det officielt varmeste sted på jorden er El Azizia i Libyen. Termometeret nåede op på 57,8 grader. Men andre steder på jorden kan også noget, når det kommer til plusgrader - Furnace Creek i Death Vally i Californien i USA kommer ind på en andenplads med 56.7 grader. Og ikke nok med det, er Furnace Creek det sted på jorden, der præsterer det højeste temperaturgennemsnit i verden. Nabobyen Baker har meget passende verdens største termometer, der måler 40,8 meter og vejer 34 kg. På trods den stegende hede er Death Valley faktisk beboet. Her er slanger, rotter og blomster.

Rejseinfo: Der er flere forskellige guidede ture rundt i Death Valley fra november til april.
 

Nordlys

Abisko, Sverige

Det er netop nu sæson for det mest fantastiske farve-skue på himlen: nordlys. Og NASA, den amerikanske rumfartsadministration, har spået, at 2012/13 bliver det halvår med størst chance for nordlys i 50 år. Den sorte nattehimmel lyses op af nordlys i grønne, gule, røde og lilla farver. Det flotte lys-show kan ses over hele den nordlige halvkugle, men med en klar og skyfri himmel over Abisko er et af de bedste steder på jorden. Om vinteren i det svenske Lapland er der Nordlys næsten hver aften.

Rejseinfo: Abisko er 100 kilometer vest for Kiruna, hvor SAS flyver direkte til. Det bedste tidspunkt er december til marts.

Se også: Vild video af krydstogt i bølgegang