10 steder du ikke må se

Skjulte metrosystemer, forbudte ørkener, klubber i London, helligdomme i Østen, der er masser af steder i verden, hvor du kun kan drømme om at sætte dine ben.

RAF Menwith Hill, Storbritannien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com/LeamDavid
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verden er fuld af hemmelige og eksklusive lokaliteter, som vi enten ikke kender eller ikke har adgang til, selv om vi gerne ville.

Næste: De fem mest hemmelighedsfulde steder

Her 10 steder fra listverse.com, der er lukket for offentligheden eller som det i almindelighed er umuligt at komme ind til.

10) Mesjgorje, Rusland
Mesjgorje er en russisk såkaldt 'lukket by', hvis eksistens ikke engang fremgik af sovjetiske og russiske landkort. Byen menes at huse de mennesker, der arbejder i det ligeledes top-hemmelige Jamantav-bjerg. Byen blev grundlagt i 1979 og Jamantav er med sine 1.640 meter et af de højeste bjerge i de sydlige Ural. Sammen med Kosvinskij-bjerget, der ligger 600 km mod nord, er det - i hvert fald ifølge amerikanske oplysninger - et stort, hemmeligt atom-anlæg med tilhørende bunkers.

Enorme udgravninger er blevet observeret af amerikanske satellitter selv i slutningen af 1990erne, næsten 10 år efter kommuniststyrets fald, under Boris Jeltsins angiveligt pro-vestlige styre. To store militærforlægninger, Beloretsk-15 og Beloretsk-16, er anlagt oven på de underjordiske faciliteter. Når amerikanerne har sprugt, hvad der foregår i Jamantav-bjerget har de fået forskellige svar: At det var et område med minedrift, at det var her, Rusland sikrede sine nationale skatte, et man opmagasinerede fødevarer der og at det var tilflugtssted for russiske ledere i tilfælde af atomkrig.

9) Vatikanets Hemmelige Arkiv, Rom, Italien
På trods af navnet, er der nu ikke meget hemmeligt ved Vatikanets Hemmelige Arkiv. Borset fra, at man ikke har adgang til selve arkivet, er det muligt at få lov at se de dokumenter, man måtte ønske. Man ansøger om at se et dokument og derefter vil det blive gjort tilgængelig - uanset hvad Dan Brown påstår i "Engle og Dæmoner". Alle dokumenterne er tilgængelige og her findes ikke videnskabelige værker eller teorier, der er undertrykt af den katolske kirke. Det er tilsvarende muligt at få adgang til indholdfortegnelser over de dokumenter, der opbebvares, så man kan se om bestemte dokumenter findes i arkivet. Dog er papirer, der endnu ikke er 75 år gamle ikke tilgængelige af diplomatiske og personfølsomme årsager. Det hemmelige arkiv anslås at indeholde dokumenter på 84 tætpakkede hyldekilometer.

8) Club 33, Disneyland, Californien
Modsat den almindeligt udbredte opfattelse, så har Disneyland i Californien spiritusbevilling. Den bruges, når stedet er lukket for offentligheden for at beværte private selskaber. Men derudover er der et sted i Disneyland, hvor man altid kan købe sprut: Club 33. Club 33 er en privat klub midt på Disneylands New Orleans Square. Officielt opretholdes det som en af forlytelsesparkens hemmeligheder. Indgangen er placeret ved siden af Blue Bayou Restaurant i Royal Street nummer 33 bag en smukt udskåret, men samtidig diskret gråmalet dør.

To nydelige skilte på hver side afslører henholdsvist klubbens navn og gadenummeret. Kontingentet for at blive medlem ligger et sted mellem 10.000 og 30.000 dollars, men så er fri parkering også inkluderet. Og ønsker man at blive medlem er der omkring 14 års ventetid.

7) Moskva Metro-2, Rusland
Metro-2 i Moskva er et hemmeligt metro-system under Moskvas offentlige metro. Metroen blev bygget i Stalin-tiden og fik kodenavnet D-6 af KGB. Ifølge russiske journalister er Metro-2's eksistens hverken bekræftet eller benægtet fra officiel side. Heller ikke fra FSB (tidligere KGB) eller Moskvas metro-administration. Rygter vil vide, at Metro-2 er langt mere udbygget end den "civile" (det vil sige "offentlige") metro. Angiveligt har den fire linier, der ligger i 50 til 200 meter dybde og den siges at forbinde blandt andet Kreml, FSB-hovedkvarteret, regeringens lufthavn Vnukovo-2, den underjordiske by Ramenki og andre lokaliteter, som er af betydning for den nationale sikkerhed. Det siger sig selv, at når ingen vil be- eller afkræfte undergrundsbanens eksistens, så er det også ret vanskeligt at købe billet til den.

6) White's Gentlemen's Club, London, Storbritannien
Af alle britiske klubber for gentlemen er White's den ubetinget mest eksklusive. Den blev grundlagt i 1693 af italieneren Francesco Bianco, der i England blev til Francis White, med den oprindelige hensigt at promovere den nyligt opdagede varme chokoladedrik, men den udviklede sig ad åre til at blive den typiske, men ekstremt private "gentlemen's club". Klubben er blandt andet berømt for sin "betting book", en bog i hvilken klubmedlemmernes væddemål registreres.

Selv gentlemen afspejlede den udtalte britiske tilbøjelighed til væddemål og spil og til de mest berømte væddemål hører det, at to af medlemmerne væddede den astronomiske sum af 3.000 pund om, hvilken af to regndråber, der først nåede hele vejen ned af et af vinduerne. Kvinder er forment adgang til medlemskab og det er kun muligt for herrer at opnå medlemskab, hvis det anbefales af et eksisterende medlem og bifaldes af to andre medlemmer. Med mindre man er af kongelig byrd eller ekstremt magtfuld i politik eller som skabende kunstner, er det på ingen måde sandsynligt, at man nogensinde vil se en invitation fra White’s.

 Næste: De fem mest hemmelighedsfulde steder