10 opfindelser, der har gjort din rejse nemmere

Vi tænker ikke så meget over det, men en række opfindelser har gjort det at være på rejse let og problemfrit. Her er 10 opfindelser, vi nødigt vil undvære.

Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Nøglekortet

Et lille plastikkort har revolutioneret hotel-opholdet. I stedet for en tung, gammeldags nøgle med en træklods i snor udstyres de fleste hotelgæster i dag med et lille magnet-kort på størrelse med et kreditkort. Det passer lige i pungen, det er nemt at lave ekstrakort til alle ungerne, og hvis det bliver væk, får man let et nyt. Kortet blev introduceret i 50'erne og bruges nu på de fleste hoteller.


Læs også:
Sådan skal du sidde i fremtidens fly

2. Smartphonen

Hvis du vil lytte til en guidet tur i det område, du befinder dig i, læse om hotellet, lave en rejseplan eller tage panoramabilleder - så findes der en app til smartphonen til netop dét.

3. Kreditkortet

Allerede i 1920'erne kom de første kreditkort i brug, men først i 50'erne steg de i popularitet. I dag bruger rejsende sine kort bl.a til at optjene bonuspoint hos flyselskaberne og få en bedre vekselkurs. Det bedste er selvfølgelig, at kreditkortet hurtigt kan spærres og er langt sikrere at rejse med end kontanter.

4. Adaptere

Hvad verden har brug for, er standardisering af el-stik og stikdåser. Det skønnes, at der rundt om i verden bruges 10-12 forskellige typer el-stik, og så er man på den, når man kommer rejsende med sin hårtørrer, barbermaskine og computer. Hvis det ikke lige var for adapteren. Man kan købe et fikst lille sæt, så man kan bruge sine el-apparater næsten overalt.

5. Digitalt kamera

Der findes fotografer, der stadig sværger til den gode gammeldags filmrulle, men de fleste er lykkelige over de nye, små digitale kameraer. Kodaks første digitale kamera kostede i 90'erne næsten 100.000 kr. - i dag får man for få tusind kroner et lille, kompakt kamera, der kan tage tusinder af billeder og som er nemt at tage med sig rundt.

6. Rejseforsikring

I Danmark var det forsikringsselskabet Europæiske, der lancerede den første rejseforsikring i 1921. Rejseforsikringen har reddet masser af rejsende fra den totale ruin, når man er blevet syg på den oversøiske rejse eller har mistet sin bagage.

7. Køb rejsen på nettet

Ingen computer kan erstatte den personlige samtale med et menneske hos et rejsebureau, især hvis man er i færd med at planlægge en kompliceret rejse. Men gælder det helt ukomplicerede rejser, hvor det måske drejer sig om en lang weekend med fly og hotel eller en charterrejse, hvor man ved, hvad man vil - så er internettet stedet, hvor flere og flere køber ind.

8. GPS

Satellit-navigation er en gave til forvildede turister. Oprindelig blev systemet udviklet til militærbrug, men i dag er GPS et glimrende redskab for turister, der f.eks. lejer en bil i udlandet. Din GPS er opdateret med de nyeste kort, og et system af satellitter sørger for at fortælle nøjagtigt, hvor du er.

9. Kuffert på hjul

I 2010 var det 40 år siden, kufferten på hjul blev opfundet. Underligt at tænke sig, at man skulle helt frem til 1970, før nogen fandt på at sætte et par hjul under de tunge kufferter.

10. Jetmotoren

Biler, tog og skibe er blandt de vigtigste opfindelser, når det gælder transport. Men først med opfindelsen af jetmotoren blev den flyrejsende i stand til at krydse et ocean i løbet af få timer. En af de første kommercielle flyvninger med jetmotorer skete med det amerikanske flyselskab Pan Am i 1958. Det var en flyvning mellem New York og London.