10 lande, der ikke eksisterede for 20 år siden

Efter Sovjetunionens fald og stridighederne på Afrikas Horn er der opstået nationer, der ikke var der tidligere. Her er ti af af dem, der kan give andre stempler i passet.

1. Tjekkiet
Efter den tjekkoslovakiske fløjlsrevolution i 1989 kom fløjlsskilsmissen i 1993, da Slovakiet valgte at blive selvstændigt. Tilbage stod Tjekkiet, som består af områderne Bøhmen og Mähren og en lille del af Schlesien. Alle steder er der skudt små mikrobyggerier op, der bekræfter, at tjekkisk øl er meget mere end Urquell og Budvar. Udforsk Tjekkiet uden for det hektisk myldrende Prag med en cykeltur i
det smukke Bøhmen eller i Cesky raj-regionen.

2. Østtimor
Østtimor ligger på den østlige del af øen Timor mellem Indonesien og Australien. Efter 400 år som portugisisk koloni, 25 års indonesisk besættelse og 30 måneders FN-overgangsstyre, blev Østtimor selvstændigt den 20. maj 2002 og blev dermed det 21. århundredes første nation. Hovedstaden hedder Dili og vejene udenfor er her ikke
vældigt udbyggede. Til gengæld modtages man hjerteligt af den lokale befolkning, hvis man begiver sig ud på dem. På øen Atauro kan man dyrke øko-turisme.

3. Eritrea
Eritrea, der ligger i det nordlige Østafrika, var tidligere italiensk koloni og ved folkeafstemningen i april 1993 stemte 99,8 pct. for selvstændighed. I hovedstaden Asmara findes fra den italienske fortid både kubistisk, ekspressionistisk og futuristisk arkitektur. Foruden cafeer i art-deco, hvor der er mulighed for at indtage en kop virkelig god macchiato-kaffe i rammer, der er en besnærende kombination af afrikanske rytmer og italiensk kolonialisme. I det nærliggende Massawa er der århundreder gamle islamiske bygninger i snævre, labyrintiske gader.

4. Slovakiet
Slovakiet udviklede sig til en demokratisk stat efter vestligt mønster efter kommunismens fald i 1989 og Den Slovakiske Republik genopstod som selvstændig stat i 1993 efter den fredelige deling af det tidligere Tjekkoslovakiet. Landet er oversået med dramatiske slotte. Tag hertil om sommeren og få et programmer over koncerter og kulturelle aktiviteter. Hovedstaden Bratislava har ikke haft travlt med at blive en hektisk, vestlig storby og den smukke gamle bydel er næsten fri for turister. Tag dén, Prag!

5. Palau
Palau er en stat i Stillehavet i Oceanien cirka 500 km øst for Filippinerne. Palau består af seks øgrupper med mere end 300 øer i den vestlige del af øgruppen Carolinerne. Palau var efter Anden Verdenskrig amerikansk territorium, men fra 1994 fik Palau status af fri stat i associering med USA. I hele-øriget bor der 20.000 mennesker og her findes nogle af de bedste dykkerlokaliteter i Stillehavet. I 2001 etablerede man Palau Shark Sanctuary for at beskytte områdets hajer mod det asiatiske fiskeri efter hajfinner.

6. Serbien
Republikken Serbien var en selvstændig stat, men blev efter Anden Verdenskrig en delrepublik i Jugoslavien og siden en del af Serbien-Montenegro. Efter Montenegros folkeafstemning i 2006 er begge lande nu igen selvstændige stater. Hovedstaden Beograd har et hektisk og vildtvoksende, ungt natteliv. Og en ikke mindre interessant musikscene, der tiltrækker navne fra hele verden. Virkeligt interesserede bør ikke snyde sig selv for den årlige Exit Festival.

7. Bosnien-Hercegovina
Bosnien-Hercegovina var tidligere republik i det Jugoslavien, der gik i opløsning i 1990erne og Sarajevo en af krigsskuepladserne. I dag ligger moskeer, kirker og synagoger side om side i Sarajevo, der har rejst sig fra den mørke tid omkring belejringen fra 1992 til 1996. Den årlige sommerfestival Nights of Bascarsija (www.bascarsijskenoci.ba) flyder over af musik, kunst og dans i byens ottomanske kvarter og Sarajevos filmfestival (www.sff.ba) er blandt de betydelige i Europa.

8. Kasakhstan
Republikken Kasakhstan ligger i Centralasien og var sovjetrepublik indtil 1991. Indbyggertallet er 16 millioner, men i forhold til sin størrelse som verdens 9. største er landet tyndt befolket, og befolkningstætheden mindre end seks personer per kvadratkilometer. Kasakhstan er etnisk og kulturelt mangeartet, på grund af masseforflytninger af flere etniske grupper til landet i Stalin-tiden. Gas- og oliereserver har fået byer som Almaty og Astana til at skyde i vejret på de centralasiatiske stepper. Og så er der det kazakstanske køkken med rødder hos landets nomader: f.eks. beshbarmak (stuvning) og pølse af hestekød , der skylles ned med vodka. Fristet?

9. Montenegro
Montenegro betyder "det sorte bjerg" og befolkningen afholdt i 2006 en folkeafstemning om opløsning af unionen med Serbien. Det statskontrollerede valgresultat viste, at 55,5 pct. havde stemt for uafhængighed, hvilket ikke var mere end lige de krævede 55 pct., men dermed var uafhængigheden en realitet for den mindste brik i det puslespil, der danner Balkan. Alligevel er det lille bjergland ud til Adriaterhavet rig på mageløs smuk natur, stemningsfulde småbyer og på vej til at blive et af Europas mest eksklusive feriereservater.

10. Kosovo
Kosovo udråbte sig i 2008 som selvstændig stat. Kosovo har en befolkning på ca. to millioner mennesker, hovedsagelig etniske albanere, med mindre befolkningsgrupper af serbere, tyrkere, bosniakker og andre etniske grupper. Imidlertid har nabolandet Serbien aldrig anerkendt Kosovos afhængighed og Serbien støttes af Rusland og Kina. Til gengæld er landet anerkendt af USA og 70 andre lande, bl.a. Storbritannien, Tyskland og Danmark. Hovedstaden i den bjergrige provins er Pristina, men her har tilstedeværelsen af FN-folk og NGOere gjort indkvartering til en pebret affære. Kosovo er for dem, der vil have et stempel af de sjældne i passet.

Kilde: Wikipedia og Lonely Planet's Best in Travel 2011

Læs også: 10 steder du ikke må se