10 gode råd til børnenes første skiferie

Hele familien på ski, det lyder jo tillokkende. Men hvordan undgår man bøvl og sikrer børnene en hyggelig oplevelse på ski? Katrine Pedersen, ekspert fra Rejsmedbørn.dk, giver her 10 gode råd.

Katrine Pedersen opfordrer forældre til at droppe de høje forventninger og nyde det skiløb, børnene kan overskue. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR, Idre Fjäll

Bare jeg dog havde lært at stå på ski som barn.

Læs også: Få mere ud af jeres skiferie

Den tanke har strejfet mig rigtig mange gange, for nu hvor jeg er voksen, har jeg ikke været meget for at tage på skiferie, fordi jeg føler mig som en kæmpeklovn på pisterne.
Og det blev ikke meget bedre, da jeg for et par år siden så en flok 4-5-årige rollinger suse af sted på mini-ski ikke meget længere end mine støvler størrelse 44, da jeg var på skiferie i Sölden i Østrig.

Men heldigvis er der mange danske forældre, som har lyst til og mod på at tage ungerne med på skiferie.
Og selv om det kan være noget af en opgave at skulle have børnene med på ski, uanset om det er for allerførste gang, eller man har været af sted før, så kan man heldigvis forberede sig godt hjemmefra og slippe for en masse bøvl og besvær på ferien.
- Der kan være mange udfordringer, når børnene skal på ski. Men mange problemer kan undgås med god forberedelse. Allerede hjemmefra kan I undersøge, om der er mulighed for skiskole, og om der er plads i den pågældende uge, da flere skiskoler er fuldt bookede i højsæsonen. Et godt tip er også at købe skiene brugte hjemmefra. Det er ofte billigere end at leje, og samtidig har børnene mulighed for at prøve skiene, inden I drager af sted, siger Katrine Pedersen fra sitet Rejsmedbørn.dk.

Slap af og hyg jer

Hvis børnene skal elske at være på skiferie, skal der være plads til at lege og nyde sneen. Katrine Pedersen opfordrer derfor forældre til at droppe de høje forventninger og nyde det skiløb, børnene kan overskue:
- Det er altafgørende for børnenes første skioplevelse, at vi forældre slapper af. Vi skal slippe ambitioner og forventninger og bruge dagene på leg i sneen. Tag på få, korte skiture, hvis det er det, børnene kan overskue. Børnene skal føle sig trygge og godt tilpas. Det hjælper ikke at presse dem, da øget pres bare resultere, i mindre lyst, siger hun.

Norden og Østrig hitter
Og hvor skal man så tage hen?
Vores nordiske nabolande har mange skiområder, som er perfekte for børn på ski, da de er yderst børnevenlige. Specielt Sverige er perfekt for danske børnefamilier. Det er nemt at køre til destinationerne, og flere af de svenske skiskoler har skilærere, der taler dansk. Områder som Idre Fjäll, Isaberg, Kläppen, Branäs og Orsa Grönklitt er blandt de mest populære familedestinationer.
- De er yderst børnevenlige, og det gør det nemt for hele familien at få en fantastisk skioplevelse. De har både mange nemme og børnevenlige lifter og pister og byder samtidig på massevis af aktiviteter uden for pisterne, hvis børnene har brug for en pause fra skiløbet, siger Eva Eilstrup, PR Manager hos VisitSweden.

Hun støttes af markedschef i FDM Travel, Line Danvad, som også anbefaler Norge og Østrig til børnefamilierne.
- Skiområderne i Norge og Sverige oser af familiehygge og er ret overskuelige, så de større børn kan selv finde vej fra pisterne til skihytten. Hvis man er frisk på at køre lidt længere og holde skiferie i Alperne, er dér også masser af muligheder. Nogle af fordelene ved at holde skiferie sydpå er, at dagene er lidt længere end nordpå, og at solen varmer, siger Line Danvad.

 

Katrines 10 gode råd til skiferien med børn

- Vælg én skiform. Alpin er den letteste og bedste måde for barnet at lære sneen og bakkerne at kende på. Langrend er en fantastisk mulighed for naturoplevelser, og snowboard er et godt adrenalinkick, men begge kræver en teknik, der er lidt mere krævende.
- Undersøg, hvor der er mulighed for skiskole. De fleste steder er det en god idé at tilmelde sig hjemmefra, da der i højsæsonen kan være fyldt.
- Slip ambitioner og forventninger. Brug dagene på leg i sneen og få, korte ture. Det er vigtigt, at børnene føler sig trygge og godt tilpas, ellers risikerer man, at de ikke synes det er sjovt. Jo mere pres, jo mindre lyst.
- Lej ordentligt udstyr og husk kælken, så de allermindste også kan være med.
- Husk masser af solcreme. Solen kan være skarp.
- Husk brændstof – en rulle kiks, frugt og en dunk saftevand i rygsækken.
- Vær godt klædt på. Det er vigtigt at have tørt og varmt tøj på hele dagen. Brug skiundertøj og skisokker i kunststof eller uld, men ikke bomuld, da det let bliver klamt. Det er også fornuftigt med vandtætte handsker eller luffer (der kan klare minusgrader), varm elefanthue, uldtrøjer og vandafvisende flyverdragt eller skisæt. Og husk et par gode skibriller med UV filter – de både varmer næsen og holder solens stråler i skak.
- Pak rigeligt med skiftetøj! Hvis der skulle trille sne ned i støvlen eller handsken, er det vigtigt at skifte med det samme, så man undgår at komme til at fryse.
- Husk legetøj. En masse gode historier, lydbøger, en pose Lego, tusser og papir. Nintendo DS og et par dvd’er kan også være gode efter en lang dag i sneen.
- Køb brugte ski. Det er ofte billigere end at leje, og så har barnet mulighed for at prøve, hvordan det føles at have ski på, inden I drager af sted.

Læs også: Hyggeski med børn