10 film du ikke vil se inden flyveturen

Statistisk set er flyvning den sikreste transportform. Det er dog svært at tro på, når man har set disse film, hvor fly styrter ned, passagerer tages som gidsler, og terrorister gemmer sig bag hvert panel.

Die Hard 2 fra 1990 med Bruces Willis. Fold sammen
Læs mere
Foto: 20th Century Fox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. United 93


2006, instr. Paul Grengrass

Advarsel – denne film er næsten ikke til at bære at se, eftersom den ikke alene tager sit udgangspunkt i de dramatiske hændelse 11. september 2001, men i høj grad er baseret på såvel de originale lydoptagelser af kommunikationen mellem cockpit og landjorden som de telefonopkald, passagererne foretog til deres familier.

Handling: Den 11. september 2001 kaprede islamistiske terrorister to American Airlines-fly og to United Airlines-fly i henholdsvis Boston, Washington og Newark. De to af flyene blev som bekendt styret ind i de ikoniske World Trade Center-tårne i New York, mens et tredje styrtede ned i det amerikanske forsvarsministerium Pentagon. Det fjerde fly, United 93, der skulle til San Francisco var forsinket ved take off, og derfor nåede passagererne at høre om de tre andre flys skæbne, så da de fire arabiske terrorister ombord kaprede flyet og dræbte flyets to piloter, gik flere af passagerne til modstand. Det vides ikke, hvor terroristerne havde planlagt at styrte flyet ned – der gættes på Det Hvide Hus i Washington – men de nåede ikke deres mål. United 93 styrtede ned i Shanksville i Pennsylvania, og alle ombord omkom.

Bedømmelse: En både spændende og rørende film, hvor man gribes af den beslutsomhed og det mod, som passagererne ombord udviser, da det går op for dem, at flykaprerne ikke har til sinde at forhandle om noget som helst, men har til hensigt at dræbe dem alle. Selv de mest hårdhjertede må knibe en lille tåre, når de dødsdømte passagerer taler en sidste gang med deres familier og elskede, der står magtesløse tilbage nede på landjorden. Og hvem af os har ikke selv siddet dér i et fly og tænkt, hvem man selv ville sende en sidste hilsen – og hvad man skulle sige – hvis katastrofen skulle indtræffe? Denne skribent har i hvert fald.

Se trailer: imdb.com/video/screenplay/vi653656857

Køb filmen: Set på moviezoo.dk til 49,95 kr.

2. Flightplan


2005, instr. Robert Schwentke

Hvor tit har du som passagerer ikke ønsket, at et larmende barn i flyet bare ville holde kæft – eller endnu bedre: forsvinde helt? Efter at have set denne film holder du med garanti fremover ekstra godt øje med de små pus ombord.

Handling: Den amerikanske flyingeniør Kyle (Jodie Foster) mister sin mand under mystiske omstændigheder i deres hjem i Berlin. Han skal naturligvis begraves i amerikansk jord, og den sørgende Kyle sidder nu sammen med sin lille datter i et fly på vej mod USA. I lastrummet står kisten med hendes afdøde mand. Undervejs falder Kyle i søvn, og da hun vågner, er datteren væk. Hun begynder at lede efter barnet, men mystisk nok har ingen af de øvrige passagerer på noget tidspunkt set pigen – og hun fremgår heller ikke af passagerlisten. Ingen tror på Kyle, og jo mere insisterende og utålmodig hun bliver, desto mere bliver hun regnet for en hysterisk og dermed potentielt farlig passager. Kyle har selv konstrueret flyet – hun er jo heldigt nok flyingeniør – og hun begynder nu en desperat jagt rundt i flyets skjulte gange og krinkelkroge efter sin datter. Men var datteren overhovedet med ombord – eller foregår det hele i Kyles hoved? Og var der ikke noget uldent ved hendes mands død?

Bedømmelse: Første halvdel af filmen er klart bedst. Det er her, hvor vi tilskuere efterhånden også begynder at tvivle på Kyles mentale tilstand. Men herefter udvikler den sig til en banal, om end spændende, thriller, hvor alting viser sig at have en logisk forklaring. ØV! Jodie Foster er altid god, men her gentager hun bare rollen som supermor fra den langt bedre »Panic Room« fra 2002.

Se trailer: dk.filmtrailer.com/dvd/all-30,270/61/flightplan.html

Køb filmen: Set på dvdoo.dk til 49,95 kr.

3. Vi lever


1993, instr.: Frank Marshall

Denne film er baseret på en virkelig historie, der på én gang er umenneskelig grum og samtidig fortæller om menneskets ukuelige selvopholdelsesdrift. Efter at have set denne film, tager du aldrig ud at flyve uden en ekstra stor madpakke, en æske stormtændstikker og din krydderihylde i håndbagagen.

Handling: I oktober 1972 styrtede Uruguayan Air Force Flight 571 ned i 3.600 meters højde i Andes-bjergkæden i Sydamerika. Ombord var ud over besætningen 45 passagerer, hvoraf størstedelen bestod af et uruguayansk rugbyhold samt deres familie og venner. En fjerdedel af passagererne omkom i flystyrtet, og i løbet af de næste få dage døde endnu flere af deres skader og af den ekstreme kulde, der hersker så højt oppe i bjergene. Efter endnu et par dage blev vraget, hvor de overlevende havde søgt sammen, ramt af en lavine, som rev otte med i døden. Via flyets radio, der kun kunne modtage og ikke sende, hørte de sidste overlevende, at eftersøgningen efter dem var blevet opgivet på grund af ekstremt hårdt vejr, og de var nu i en helt desperat situation. De havde ikke noget mad og havde heller ingen midler til at holde sig varme. Efter et par forgæves forsøg på at gå efter hjælp i det fjendtlige terræn, så de afkræftede overlevende sig nødsaget til at spise kødet fra de døde passagerer. Oven i købet gav et par af de overlevende, som vidste, at de ikke ville klare den, de andre lov til at spise af dem, når de først var døde. Mere end to måneder efter flystyrtet drog to af rugbyspillerne ud på en dødsensfarlig vandring ned ad bjerget for at finde hjælp. Efter 10 dage, hvor de både fysisk og psykisk var på sammenbruddets rand, nåede de frem til et chilensk bondehus, hvorfra de fik tilkaldt hjælp. Kun 16 af de ombordværende overlevede de 72 dage i ishelvedet.

Bedømmelse: En både stærk og rørende film om mennesker, der i kampen for at overleve i ekstreme omgivelser må bryde alle tabuer. Det at ty til kanibalisme var så grænseoverskridende, at nogle foretrak at dø frem for at give køb på det, der ifølge dem udgjorde forskellen mellem at være menneske eller dyr. Men samtidig er filmen en hyldest til menneskets ukuelighed og selvopofrelse.

Se trailer: youtube.com/watch?v=jLu1Ol7nZTA

Køb filmen: Set på dvdcity.dk til 89,95 kr.

4. Con air


1997, instr.: Simon West

Hvis du ser et flyselskab med dette navn malet på siden, så er det ikke et af Spies’ gamle charterfly på vej til grisefest på Mallorca, men ét du skal holde dig langt, langt væk fra. I dette tilfælde står Con Air nemlig for Convict Air (»convict« = straffefange) – og lad os sige det på denne måde: Hvis du synes, at servicen er ringe hos Ryan Air…

Handling: Af lidt uransaglige årsager er den ellers gennemhæderlige soldat Cameron Poe (Nicolas Cage) kommet til at slå en mand ihjel og er endt bag tremmer, men nu skal han bare lige med en sidste fangetransport ombord på Con Air, før han bliver prøveløsladt og kan forenes med sine kære. Desværre for Cameron er flyet proppet med en flok hæmningsløse forbrydere, der har helt andre planer. En spektakulær befrielsesaktion går i gang, og Cameron er fanget midt i det hele – hvis han følger skurkerne, kan han vinke farvel til nogensinde at blive løsladt, går han imod dem, slår de ham ihjel. Længe prøver han at dukke nakken, men må til sidst vælge side: Straffefanger eller loven?

Bedømmelse: En hæsblæsende action-spækket film, hvor man nærmest kan få paranoia bare ved tanken om at være spærret inde i et fly med sådan en flok. Nicolas Cage er såmænd udmærket, men det er to mesterligt spillede biroller, der får det til at risle koldt ned ad ryggen på én: John Malkovich som den psykopatiske skurk Cyrus »the virus« og Steven Buscemi som den pædofile sexmorder Garland Green.

Se trailer: imdb.com/video/screenplay/vi3353870617/

Køb filmen: Set i »extended edition« på MovieZoo.dk til 59,95 kr.

5. Die hard 2


1990, instr. Renny Harlin

Når du har set denne film, har du slet ikke lyst til at komme i nærheden af lufthavne – og da især ikke, hvis Bruce Willis’ John McClane er i nabolaget. For forunderligt nok lykkes det ham altid at sprænge det til atomer, som han er ude på at redde…

Handling: Efter de voldsomme begivenheder ved konens firmajuleaften i Los Angeles i »Die Hard«, drømmer den kontante strømer John McClane (Bruce Willis) bare om en rolig jul med familien. Men sådan går det naturligvis ikke. Da McClane skal hente sin kone i Dulles Airport i Washington, opdager han, at noget er grueligt galt. En gruppe terrorister vil have løsladt en narkobaron, der er med til at finansiere deres oprørskamp, og de har derfor udtænkt en djævelsk plan: De kobler sig ind på lufthavnens computere og saboterer landingssystemerne, så flyene ikke kan lande, men må forblive i luften med risiko for at løbe tør for brændstof og styrte ned. Først når terroristerne har fået narkobaronen ombord på et fly og har forladt USA, vil lufthavnen atter fungere. Hvad skurkene ikke havde regnet med ind i planen er (lærer de det aldrig?), at John McClanes kone er ombord på et af flyene deroppe. Og så røg den stille og rolige jul.

Bedømmelse: Er rigtig drengerøvs-film med Bruce Willis i storform. Han banker skurke, snerrer af chefer, sprænger ting i luften – og bliver såmænd selv sprunget i luften – mens han brøler »yippee-ki-yay, motherfucker!«, så det er en fryd. Willis har den altdominerende rolle, men bemærk Dennis »Sipowicz« Franz fra tv-serien »Hill Street Blues« i en fin birolle.

Se trailer: imdb.com/video/imdb/vi1604452633/

Køb filmen: Set på MovieZoo.dk til  59.95 kr.

Se de 5 næste skrækkelige flyfilm her