10 dollars for indrejse i USA

Indrejseafgiften bliver formentlig gældende for to år og ventes at træde i kraft om et års tid.

Foto: Kai Pfaffenbach
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Terrorangrebet 11. september 2001 blev en katastrofe for turismen i hele USA. Men nu skal de tilbage - turisterne - Det besluttede kongressen allerede i efteråret.

Læs også: Sådan får du smadret din ferie

En non-kommerciel sammenslutning skulle promovere USA som rejsemål, og pengene kunne skaffes fra en lidet turistvenlig indrejseafgift.

Diskussionerne om den idé har bølget. Mange i den amerikanske turistbranche ser afgiften som endnu en barriere for at rejse ind i landet. Det vil skræmme turisterne væk, hævder de.

Men nu bliver det afgjort. Konsulentfirmaet Oxford Economics har beregnet, at den øgede promovering betalt af indrejseafgiften vil trække yderligere 1,6 mio. udenlandske turister til USA, pumpe flere milliarder i den betrængte økonomi og skabe omkring 40.000 jobs.

Og på den baggrund ventes præsident Obama at underskrive loven med indrejseafgiften, der rammer de personer, der ikke skal have visum for at rejse ind i USA.

Afgiften klar om et år
Det drejer sig om de 35 europæiske og asiatiske lande, bl.a. Danmark, der er med i det såkaldte Visa Waiver program, hvor man som rejsende til USA i forvejen indberetter personlige oplysninger og søger om indrejsetilladelse elektronisk.

Electronic System for Travel Authorization, ESTA, hedder systemet, og en ESTA-tilladelse gælder for ophold i op til 90 dage. Ved længere ophold skal der søges om visum på "gammeldags maner".

Ifølge CNN bliver den nye indrejseafgift ikke en afgift pr. rejse, men vil gælde for en periode af to år, skriver den svenske rejseside Borte Bra. Og afgiften skulle først være på plads om et års tid.