10 broer med vilde rekorder

Broer kan noget særligt - de kan f.eks gøre en kløft eller en flod smukkere. Og de kan være utroligt høje, lange, brede og mærkelige.

Verdens højeste, Millau Viaduct, Frankrig. Foto: Jean-Phillipes Pearles. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Verdens højeste
Millau Viaduct, Frankrig

Engang var den lille franske by Millau mest kendt for sit trafik-kaos hver sommer, når alle skulle sydpå. Men i 2004 åbnede Millau Viaduct, der med sine 343 meter på det højeste sted er verdens højeste vejbro. Broens vejbaner slynger sig over dalen i 270 meters højde. Broen er 2.600 meter lang og er i sig selv en stor attraktion i dalen.

Tip: Broen er bygget med en lille kurve, og lige inden man kører over kan man se den i sin fulde længde.

Den bredeste
Sydney Harbour Bridge, Australien

Med sine næsten 49 meter i bredden har Sydney Harbour Bridge plads til otte vognbaner, to jernbanespor, en sti for fodgængere og en cykelsti. Den imponerende hængebro er bygget i 1932 og er det vigtigste forbindelsesled mellem Sydneys forretningskvarterer og boligområderne på nordkysten.

Tip: Hvis man tør, kan man fra fodgængerstien få adgang udsigtsstedet Pylon Lookout med fantastisk udsigt over by og havn.

 

Den længste
Danyang-Kunshan Grand Bridge, Kina

Kina holder sig ikke tilbage, når det gælder lange broer - landet huser 11 af verdens 15 længste broer. Tre af broerne i top-5 er en del af højhastigheds-togforbindelsen mellem Beijing og Shanghai. Danyang-Kunshan Grand Pris regnes med sine 164 kilometer for verdens længste bro.

Tip: Eneste mulighed for at prøve broen er at hoppe på et tog mellem Beijing og Shanghai. Det tager fem timer mod tidligere ti og koster fra 500 kr. for en enkeltbillet.

 

Den mest trafikerede
George Washington Bridge, New York

Sidste år kørte 51 millioner biler, busser og lastbiler over George Washington-broen, som forbinder Manhatten og New Jersey over Hudson-floden. Men broen er bygget til den heftige trafik - den har 14 vejbaner ialt - otte på det øverste dæk og seks på det nederste.

Tip: Cykel- og fodgængerstier på broen bringer een for tæt på - tag i stedet en bådudflugt rundt om Manhatten og helst om aftenen, hvor broen er oplyst.

 

Længste hængebro
Akashi Kaikyo Bridge (eller Perlebroen), Japan

Hængebroer - hvor vejbanerne bogstavelig talt hænger i kabler mellem tårne - betragtes som nogle af de smukkeste i verden. Den japanske hængebro Perlebroen har tre spænd på samlet 3,9 kilometer og forbinder havnebyen Kobe med øen Awaji Island, der er hjemsted for Japans perleindustri - deraf navnet Perlebroen.

Tip: Fra Kobe-siden kan man tage en elevator til Maiko Marine Promenade 300 meter oppe med fantastisk udsigt.

 

Den mest fotograferede
Golden Gate Bridge, Californien

Ikke så underligt løber Golden Gate med titlen som den mest fotograferede bro. De fleste kan genkalde sig den orange bro og den daglige morgentåge, der ruller ind over broen. Det er den amerikanske forsker David Crandall, der har fundet næsten 35 millioner billeder af broen på websitet Flickr, hvor alle kan lægge billeder ud.

Tip: Ved Kirby Cove nord for San Francisco har man en perfekt udsigt til broen - og her er kun få turister.

 

Den længste overdækkede
Hartland Covered Bridge, New Brunswick, Canada

Broen her blev egentlig bygget af et privat selskab og åbnede i 1901. En overdækket bro giver mening i Canada, hvor sne og is præger vinteren, men dengang blev det voldsomt diskuteret, om ikke byens unge ville bruge broen som et fristed. Men den overdækkede bro blev altså bygget.

Tip: En overdækket bro skal opleves i slow-motion. Tag gangstien, der blev tilføjet i 1945.

 

Flest mursten
Goeltzsch Valley Broen, Tyskland

Med sine 566 meter hører broen bestemt ikke til blandt verdens super-broer, men broen i det østlige Tyskland, helt ovre den tjekkiske grænse, kan noget andet: Den er bygget af mursten. Hele 20 millioner af dem. Normalt er beton og metal billigere til brobyggeri, men netop her i området er der store forekomster af ler til fremstilling af mursten.

Tip: Kør til byen Mylau og følg skiltene til broen.

 

Længste gangbro
Gangbroen over Hudson State Historic Park, New York

Da den 2062 meter lange stålbro over Hudson-floden åbnede i 1889, blev den betraget som verdens længste. I 85 år kørte tog over broen, indtil en brand ødelagde sporene i 1974. Forsøg på reparere den blev aldrig til noget, og 25 år senere åbnede broen igen, men nu som gangbro over Hudson. Broen er meget brugt af både gående, løbende, cyklende og folk på rulleskøjter.

Tip: Slå dig ned med frokosten på de små borde i hver ende af broen.

 

Den ældste
Caravan Broen, Tyrkiet

Ved første blik er der ikke noget særlig usædvanligt ved denne bro. Broens hvælvinger rækker kun 12 meter over floden Meles i Izmir og broen er ganske simpel. Men alderen er noget særligt. Broen er 2.861 år gammel.Det hævdes at digteren Homer i sin tid gik over broen i Izmir.

Tip: Broen ligger i det gamle Izmir, og en taxa er lettest at nå den med - bed chaufføren køre til "Sarnic", som er det tyrkiske navn for broen.

(Kilde: budgettravel.com)