10 af verdens store statuer

Der er masser af mægtige statuer i verden, der både er mindre og større end den, der forleden blev rejst i Senegal. Rejseliv.dk har samlet 10 af dem.

Sfinxen i Egypten er en af verdens mest kendte statuer. Den er 20 meter høj og ca. 2532 f.Kr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr.com/alexcomo
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Om den er køn eller ej er udelukkende et spørgsmål om dårlig smag, men bronze-skulpturen African Renaissance, der rager 49 meter op lidt uden for Dakar i det vestafrikanske land Senegal er allerede blevet genstand for heftig debat.  Så vi iler her med at bringe en liste over 10 af verdens øvrige store statuer.

Næste: Se listen over de 10 statuer

Vi tager ikke kun de højeste - de fleste af verdens højeste statuer står i Asien og ser man udelukkende på de 10 højeste statuer i verden vil de 8 være Buddhaer på mellem 88 og 128 meter, og hovedparten vil være opført efter 1980.

På samme måde som store Buddha-statuer befolker Asien er især Sydamerika overstrøet med med store Kristus-statuer og Madonnaer. Her nævner vi kun et par af de mest kendte.

Statuer der ikke varede evigt
Men kæmpestatuer står langtfra evigt. Kolossen på Rhodos, der var en af den antikke verdens syv vidundere, var en 30 meter høj statue, der skrævede over indsejlingen til havnen i Rhodos by. Den stod i 54 år, før den væltede.

Stalin-statuen i Prag blev rejst i 1955. Stalin, der selv kun målte 168 centimer i højden, var som statue blevet 15,5 meter høj og placeret på en 15 meter høj sokkel. Efter kun syv år blev den i 1962 lige så stille taget ned igen.

De to 1.500 år gamle buddha-statuer i Bamiyan-provinsen i Afghanistan, der var hugget ud af klippevæggen, var henholdsvis 37 og 55 meter høje. "Allah er stor," gjaldede råbene, før de blev sprængt til grus af Taleban i 2001.

Indianerhøvdingen Crazy Horse på 172 meter
Store planer er der også. I USA har der for eksempel længe været planer om et "Crazy Horse Momorial", en statue af indianerhøvdingen Crazy Horse siddende på sin hest, hugget ud af en klippe i Black Hills, South Dakota. Den vil, hvis den bliver færdig, være 172 meter høj.

Næste: Se listen over de 10 statuer