10 af USAs smukkeste ruter

Står der roadtrip på sommerens USA-rejse? Her er ti stykker ekstra smuk strækning, der er værd at køre efter.

Rejseliv imported photo
Verdens længste og smalleste nationalpark og Blue Ridge Highway i Virginia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Flickr

Hana Highway, Maui, Hawaii

I souvenirboderne sælger de T-shirts med teksten: »I survived the road to Hana« – og der er lidt om snakken. Vejen snor sig i 600 nervepirrende hårnålesving langs kysten med stejle skrænter og dybe afgrunde og over 54 ensporede broer. 

Regn med mindst fire timers kørsel, og læg dertil de mange stop med fantastisk udsigt.

Tip: Kør forbi Hana, hvor den berømte highway ender, og besøg »Seven Sacred Pools« i Haleakana National Park og få nerverne i ro med det blidt plaskende vand mellem de syv bassiner. 

Længde: 83-84 kilometer.

Læs også: Stor guide til fastfood i USA

U.S. 1, Florida Keys, Florida

Den er som snoren i en perlekrans, Overseas Highway. Fra Floridas fastland forbinder den med vejstykker og broer de mange øer ned til USAs sydligste punt: Key West

Turen er et orgie i blåt vand, sandstrande, fyrtårne, gamle jernbanebroer og den berømte bro 7 Mile Bridge mellem Knight’s Key og Little Duck Key. Den var en af verdens længste, da den blev åbnet i 1982.

Tip: Stop i Islamorada hvor du kan håndfodre fiskene fra the docks, pælebroerne ud fra havnen. Det er ikke uden grund, at den lille ø kaldes »The Sport Fishing Capital of the World«.

Længde: 181 kilometer. 

17-Mile-Drive, Californien

Californisk kystvej som ser ud præcis, som man forestiller sig det: med vue over Stillehavet, grønne golfbaner, herskabelige huse og flokke af velnærede sæler i vandkanten. Denne strækning af den legendariske High-way 1 langs USAs vestkyst går mellem byerne Pacific Grove og Carmen, hvor den snor sig gennem Del Monte skoven og Pebble Beach Corporation, hvor den bliver privatvej og besøgende skal betale afgift for at køre ind.

Tip: Besøg Monterey Bay Aquarium, kendt for de hvide hajer og nu igen også søde havoddere, samt et af verdens største vinduer, hvor man kan se tunfisk, skilpadder og hajer blive fodret. 

Længde: 27 kilometer.

Blue Ridge Parkway, Virginia og North Carolina

Vejen mellem Rockfish Gap nær Waynesboro i nord og Cheroke i syd kaldes ofte »America’s Favorite Drive«. Den forbinder de to nationalparker »Great Smoky Mountains National Park« og »Shenandoah National Park«, og selve vejen og dens allernærmeste omgivelser har også nationalpark-status, hvilket gør den til verdens længste og smalleste nationalpark.

Tip: Prøv lykken og find guld. North Carolina var det første sted i USA, der blev fundet guld. I Emerald Village i de mineralholdige Appalachian Mountains kan man prøve at vaske efter guld og besøge minemuseet.

Længde: 755 kilometer.

Going to the Sun Road, Montana

Vejen har navn efter bjerget og legenden om den guddommelige Sour Spirit, som kom ned fra solen for at lære sortfodsindianerne at jage og efterlod sit ansigtstræk på bjergets top som inspiration, og den er eneste vej gennem den rå og vilde Glacier National Park. 

Turen non-stop tager et par timer, men tager længere tid for de fleste, fordi der skal indregnes masser af fotostop. 

Vejen, der er en af de mest besværlige at rydde for sne, er kun åben fra juni til oktober.

Tip: Going to the Sun Road er et såkaldt Historic Landmark, og den kan også opleves »historisk«. En flåde af små røde busser fra 1930, ombygget i 2001, så de nu kører på gas, kører sightseeingture på vejen.

Længde: 84 kilometer.

Loneliest Road in America, Nevada

Det var Life Magazine, der i 1986 kaldte Nevada-delen af U.S. Route 50, der går tværs gennem landet fra Californien til Maryland, for den mest øde vej i Amerika. 

Den bevæger sig gennem ørkenagtige sletter, der er omgivet af bjergkæder, men helt uddød er den nu ikke. End ikke den mest øde del, 100 mile+ strækningen mellem Fallon og Austin, kan byde på et par småbyer med en gade og et motel og den vigtige benzintank.

Tip: Stop i Ruth, en spøgelsesby nær Ely. Forfatteren Stephen King besøgte den forladte by i 1991 og hørte legenden om de kinesiske arbejdere, som blev fanget i minen, og deres ånder, som nu hjemsøger byen. Det inspirerede ham til romanen »Desperation«, der udkom i 1996.

Længde: 658 kilometer.

Route 12, Utah

Vejen slynger sig gennem kløfter af farverige kalkstensskulpturer skabt af vand, vind og vejr. Fra et par miles vest for Bryce Canyon National Park til nogle miles vest for Capitol Reef National Park afløser det ene fantastiske syn det andet. Og mellem de to forladte byer Escalante og Boulder danner den udtørrede Escalante River et fantastisk kalkstenshav.

Tip: Hold en pause ved Kiva Koffeehouse i Escalante, hvor man ud over god kaffe kan forsyne sig med kunst og nyde udsigten til Escalante Grand Staircase National Monument.

Længde: 200 kilometer.

Seward Highway, Alaska

Der er ikke ret mange steder i Alaska, der ikke er naturskønne strækninger, men en af favoritterne for mange er turen mellem Anchorage og Seward. Den kan køres på fem timer, men de fleste sætter et par dage af for at have god tid til at nærstudere vandfald, bjerge dybe skove, og ikke mindst havet. Halvdelen af vejen snor vejen sig langs Turnagain Arm, et smalt stykke fjord, hvor man kan se både hvaler og windsurfere. 

Tip: Vær klar med kameraet langs hele ruten – chancen for at se vilde dyr som elge, bjørne og ørne er stor.

Længde: 204 kilometer. 

Iron Mountain Road, South Dakota

Black Hills er en bjergkæde i South Dakota, som har været beboet af indianere i mindst 7000 år før Kristi, i dag er det bl.a. kendt for at være et voldsomt smukt område med sin blanding af bjerge og skov. Følg f.eks. »Iron Mountain Road«, der snor sig mellem gigantiske grantræer, langs lodrette klippevægge og gennem (meget) smalle tunneler.   

Tip: Gå ikke glip af Mount Rushmore, klippevæggen, hvor fire præsidenter er udskåret i granit. Monumentet ligger for enden af Iron Mountain Road. 

Længde: 25 kilometer.

Million Dollar Highway, Colorado

Man skal ikke være bange for højder på denne strækning gennem noget af det mest ufremkommelige bjergterræn i Rocky Mountain. For ganske vist er vejen fint asfalteret, men mellem byerne Ouray og Silverton er den anlagt langs lodrette klipper og med bratte fald ned mod bunden af kløften. Autoværn er her ingen af, og da det er den korteste vej over bjergene, skal man dele den smalle vej med en del stor og tung trafik. 

Tip: Stop i Silverton, en tidligere guldgraverby midt i bjergene. I dag lever den mest af turister, men ligger vanvittigt smukt og har stadig Wild West charme. 

Længde: 40 kilometer.

Læs også: På roadtrip i USAs historie