Rederiforening frygter EU-protektionisme

 

Danmarks Rederiforening er bekymret for EU-Kommisionens politik omkring nationale rederiers eksklusive ret til at betjene skibstransporten mellem to havne i hjemlandet - den såkaldte cabotage.

 

I dag har mange nationer lukket deres interne skibstransport for udenlandske rederier, men et forslag fra den maltesiske EU-kommissær Joe Borg vil have den praksis udvidet til også at gælde skibstransporten mellem EU-landene, der i dag er internationale og kan betjenes af alle nationaliteter.

 

Problemet er ifølge underdirektør Jan Fritz Hansen, at hvis EU-Kommissionen beslutter, at skibstransport internt i EU kun må betjenes af EU-rederier, så er det en form for protektionisme, som risikerer at brede sig.

 

- Vi frygter, at hvis vi laver Fæstning Europa og siger: Vi lukker her!, så risikerer vi, at andre regioner som Sydamerika, Afrika eller Fjernøsten også får appetit på den regionale cabotage og siger: Så lukker vi også her hos os, siger han til RB-Børsen.

 

Det scenarie strider først og fremmest mod Danmarks Rederiforenings tro på den frie konkurrence, men det kan også få direkte konsekvenser for danske rederier, der bliver afskåret fra at sejle på udenlandske ruter, hvis regionerne lukker sig.

 

- Vi er dybt dybt afhængige af, at vi har en fri verden, fordi vi henter 75 pct. af vores omsætning uden for Europa, siger Jan Fritz Hansen.

 

Og Danmarks Rederiforening står ikke alene med sin bekymring, men danner kor med den europæiske rederiforening ECSA, der i en officiel henvendelse til EU-Kommissionen lufter sin opfattelse:

 

- At opfatte EU som et land i denne sammenhæng puster kun til regionalisme og protektionisme, og det kan bringe den maritime industri i Europa i seriøse vanskeligheder, fordi mange EU-baserede rederier udelukkende opererer uden for EU, skriver ECSA.

 

Joe Borgs forslag er endnu i høring, og indtil videre er der ikke sat dato på en afgørelse, der kan bringe spørgsmålet nærmere en ophøjelse til lov.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )