Nye ejendomsvurderinger udskydes

Det bliver formentlig først i 2021, at de danske boligejere kan få en ny vurdering af deres ejendomme. Problemer med at finde værdien af grunde under lejligheder, sommerhuse og landejendomme har smidt grus i maskineriet.

Der er formentlig ikke udsigt til nye ejendomsvurderinger før 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske boligejere må se langt efter de nye ejendomsvurderinger, de ellers var blevet lovet i år.

En af de nærmeste dage går der efter Berlingskes oplysninger en meddelelse ud fra Skatteministeriet med endnu en udskydelse af det nye system til at vurdere ejendomme. Den ottende udskydelse siden 2013.

Officielt bliver Folketingets skatteordførere først orienteret om sagen tidligt onsdag aften. Men flere af dem har på fornemmelsen, at der er endnu en udskydelse af ejendomsvurderingssystemet på dagsordenen.

»IT-systemet er ikke helt flyvende. Som jeg tolker det, er det en udskydelse,« siger de Konservatives skatteordfører, Mona Juul.

Det nye vurderingssystem er baseret på en som udgangspunkt automatisk vurdering ud fra en lang række objektive kriterier. Det er blandt andet handelspriser i det samme kvarter på sammenlignelige ejendomme, ejendommens placering i forhold til trafik samt alle mulige andre data om den pågældende ejendom.

Men efter Berlingskes oplysninger har systemet svært ved at håndtere ejendomme med ejerlejligheder, sommerhuse og landejendomme. Og det er især øvelsen med at adskille grundværdi og bygningsværdi, der giver computerne hovedpine.

Det »knaser«

I de omfattende test af det nye ejendomsvurderingssystem er det på de nævnte punkter, at det »knaser«, som en kilde udtrykker det.

Radikale Venstres skatteordfører, Kathrine Olldag, efterlyser, at der nu bliver sat en realistisk deadline for udsendelse af nye ejendomsvurderinger.

»Jeg vil hellere have, at vi nu laver en deadline, der holder, eller lader være med at sætte en dato på. Dette er ikke noget, der styrker tilliden til Skat,« siger hun.

Mens udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger efter Berlingskes oplysninger altså bliver udskudt, ventes de nye regler for boligskat stadig at træde i kraft i 2024, sådan som skatteminister Morten Bødskov (S) lovede i efteråret 2019, da reglernes ikrafttræden blev udskudt fra 2021 til 2024.

Ministeriet gør status

Seneste melding fra Vurderingsstyrelsen lyder, at man vil indlede udsendelse af ejendomsvurderingerne inden udgangen af 2020.

Berlingske spurgte mandag Skatteministeriet om, hvorvidt køreplanen for udsendelse af de nye ejendomsvurderinger stadig holder, og om boligejere dermed kan forvente nye ejendomsvurderinger i 2020. Til det svarede Skatteministeriet:

»Skatteministeriet gør i øjeblikket status over udviklingen af det nye ejendomsvurderingssystem. Når den status er tilvejebragt, vil Folketingets partier blive orienteret om resultatet som led i den normalt løbende afrapportering, der er mellem ministeriet og partierne bag forliget om et nyt ejendomsvurderingssystem. Afrapporteringen ventes at ske i løbet af september,« oplyste Skatteministeriet mandag i en e-mail til Berlingske.