Efter voldsom prisfest: Nu er boligmarkedet i lavere gear

Flere frygter, at der kan være en boligboble på vej, men nu er der kommet en afmatning på det ellers glohede boligmarked, viser nye tal.

Danskernes lavere efterspørgsel på boliger smitter også af på boligpriserne. De stiger nemlig mindre, end de gjorde tidligere på året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix (arkivfoto)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De seneste år er priserne på boligmarkedet eksploderet. Både huse, ejerlejligheder og sommerhuse er steget voldsomt i værdi.

Faktisk har prisfesten været så stor, at flere har frygtet, at der var en boligboble på vej.

Men efter flere år med fuld fart på, er boligmarkedet nu i et lavere gear. Det viser nye tal fra interesseorganisationen Finans Danmark.

Således havde danskere på boligjagt ved udgangen af september knap 29.500 boliger at vælge imellem. Det er det højeste antal boliger til salg i år, fordelt på henholdsvis 5.977 ejerlejligheder og 23.519 huse.

»Efter en lang periode med faldende boligudbud er antallet af boliger på markedet generelt steget de seneste måneder. Det skyldes, at der stadig kommer nye boliger til salg, samtidig med at der fjernes færre boliger fra markedet end tidligere,« siger Ane Arnth Jensen, viceadministrerende direktør i Finans Danmark.

Danskernes lavere efterspørgsel efter boliger smitter også af på boligpriserne. De stiger nemlig mindre, end de gjorde tidligere på året. I løbet af årets første kvartal steg priserne på huse og ejerlejligheder med cirka seks procent Men i det seneste kvartal er priserne kun steget med cirka to procent

»Der har været godt gang i boligmarkedet den seneste tid. Men i anden halvdel af 2021 er vi begyndt at se aftagende prisstigningstakter for huse og ejerlejligheder. Og det peger i retning af en mere afdæmpet udvikling på boligmarkedet,« siger Ane Arnth Jensen.

Ifølge Bo Sandberg, der er boligøkonom hos Dansk Industri, viser tallene, at tempoet af sig selv er gået ned på boligmarkedet.

»Populært sagt vurderer Dansk Industri, at farten er aftaget fra sjette gear før sommerferien til nu at være i fjerde gear,« skriver Bo Sandberg i en kommentar til tallene.

Risiko for boligboble

Allerede under coronakrisen begyndte boligpriserne at eksplodere. Og selvom prisfesten nu er mindre vild end tidligere, er priserne på hus- og lejlighedspriserne herhjemme nu steget med mere end 13 procent, mens priserne på sommerhuse er vokset med 20 procent, viser de seneste tal fra Boligsidens Markedsindeks.

Det fik i juni statens finansielle vagthund, Det Systemiske Risikoråd, til at udtrykke bekymring for udviklingen på boligmarkedet og ville have erhvervsminister Simon Kollerup (S) til at gribe ind.

Rådet har efterspurgt et indgreb mod danskernes brug af afdragsfrie lån, fordi boligejerne bliver mere følsomme over for rentestigninger og prisfald på boligmarkedet, når de ikke afdrager deres gæld. Men det har regeringen afvist.

I stedet vil regeringen foretage en skærpet overvågning af boligmarkedet og udviklingen i de afdragsfrie lån.

Selvom der de seneste måneder har været en begyndende afmatning i priserne på boligmarkedet, er regeringens tiltag ifølge direktør for Danmarks Nationalbank, Lars Rohde, ikke gode nok. Lars Rohde sidder også for bordenden i Det Systemiske Risikoråd.

»Jeg ved ikke, hvad det er, regeringen ikke forstår. Det er godt, at vi får sikret, at alle boligejere får gælden ned til et noget mere håndterbart niveau,« sagde han for et par uger siden til Berlingske.

I forrige uge satte Nationalbanken så den i forvejen negative rente yderligere ned for at svække kronen, hvilket gør det billigere at finansiere bolig.