Vurderingen steg med hele 85 procent

Lektor mener, at han betaler 6.000 kr. for meget i skat på grund af fejl i Skat.

Lars Høyer Holmqvist købte sin lejlighed i 2006 i Ørestaden og er dybt utilfreds med Skats værdisætning af den. Men hans klage blev afvist. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Lars Høyer Holmqvist i 2006 købte en nybygget lejlighed i Ørestaden, forudså han ikke, at det samtidig blev indledningen til et voldsomt slagsmål med Skat.

Den nybagte boligejer oplevede nemlig, at Skat få måneder senere havde skruet grundværdien tilhørende hans lejlighed op med 85 procent – på trods af at en hektisk handelsaktivitet i området i Ørestaden pegede på, at der ikke var sket en stigning i grundenes værdi.

Den samlede ejendomsvurdering af lejligheden steg med en million kroner svarende til 42 procent, og det skete samtidig med, at den store boligboble på det danske ejendomsmarked blev punkteret, og finanskrisen gjorde sit indtog året efter. Så set i forhold til de relle forhold på boligmarkedet i 2007 gik værdistigningen på Lars Høyer Holm-qvists lejlighed på Edvard Thomsens Vej den helt forkerte vej i forhold til de reelle boligpriser.

Se grafik: Her er størst risiko for at betale forkert ejendomsskat

Nu har Skats ejendomsvurderinger modtaget en sønderlemmende kritik af Rigsrevisionen.

»De skal jo bare forholde sig til de realiserede priser. De skal ikke gætte. Der er så stor omsætning i vores område, at selv en studentermedhjælper kunne have lavet et udtræk og set priserne,« siger Lars Høyer Holmqvist.

Fejlvurderingens konsekvenser

Og mens mange boligejere kan være ligeglade med den offentlige vurdering, fordi ejendomsværdiskatten og grundskylden alligevel er underlagt et loft, betød det en hel del for Lars Høyer Holmqvist.

»Vi har betalt dobbelt så meget grundskyld, som vi burde, hvis man kigger på den realiserede pris,« siger Holmqvist, som klagede til vurderingsankenævnet.

Grundskylden gør ekstra ondt, fordi den kun delvist er underlagt skattestoppet.

»På grund af skattestoppet skulle de tilbagediskontere ejendomsværdien tilbage til 2001, og så regnede de forkert bagud, fordi den nuværende værdi var sat alt for højt. Så når den ligger til grund for stigningstakten, slår fejlvurderingen også voldsommere og voldsommere igennem,« forklarer Lars Høyer Holmqvist.

Boligmarkedets store kolbøtte

Klagen blev afvist, selv om den henviste til en lang række ejendomshandler i området, der var foregået til en helt anden grundpris, end grundskylden var baseret på.

»Over 1.000 lejligheder er solgt til den samme og gennemskuelige pris. Men vurderingsankenævnet afviste sagen med henvisning til, at Skat havde vurderingstal, de ikke ville gå på kompromis med. Det virker, som om man et sted har besluttet, at der skal være en markant mere aggressiv vurdering, og det har ramt en masse mennesker,« siger Lars Høyer Homqvist.

Søren Bech, skatteekspert og partner i revisionskoncernen PwC, vurderer, at netop de forkerte ansættelser af grundes værdi er det største problem.

»Gennem finanskrisen er man fortsat med at værdisætte skematisk, så de har ikke fået det rigtige billede af markedet. Det var ikke så grelt tidligere, fordi der ikke har været så stor volatilitet,« siger han med henvisning til boligmarkedets kolbøtte gennem finanskrisen.

De usikre vurderinger har fået PwC til at sikre sig yderligere, hvis en klients ejendom skal flyttes ud af et selskab.

»Vi beder om vurderinger fra to mæglere, og derefter om et bindende svar fra Skat. Vi tør ikke stole på Skats vurdering som udtryk for markedsprisen. Det er for farligt at overdrage ejendomme mellem interesseforbundne parter, hvis man ikke er nøjagtig med markedsprisen,« siger Søren Bech.