Vismænd venter flad udvikling på boligmarkedet

Boligpriserne ventes i de kommende år stort set uændrede renset for inflation.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Boligpriserne ventes i de kommende år stort set uændrede i reale termer.

Det vurderer Formandsskabet i Det Økonomiske Råd, de såkaldte vismænd i deres seneste rapport.

Vismændene venter, at den konjunkturnormalisering, som de venter i de kommende år, vil trække i retning af stigende efterspørgsel efter boliger og derfor medføre højere boligpriser i absolutte termer.

De konstaterer, at det er positivt, at antallet af tvangsauktioner er faldet, og at liggetiderne for ejerlejligheder falder. Indikationerne er dog ikke entydigt positive, og antallet af handler fortsat ligger på et lavt niveau. Dertil kan man lægge at udbuddet af såvel ejerlejligheder, som enfamilieshuse har ligget på et lavt niveau.

- I takt med konjunkturnormaliseringen ventes det, at flere boliger vil udbydes på markedet, hvilket vil ligge et nedadgående pres på boligpriserne, skriver vismændene.

De reale boligpriser (prisstigningen renset for inflation, red.) på landsplan er nu på niveau med den langsigtede trend, skønner vismændene og fremadrettet er der heller ikke basis for en markant fremgang i de reale boligpriser, konkluderes det.

- Der vurderers samlet set ikke at være basis for kraftig fremgang i de reale boligpriser de kommende år, konkluderer vismændene.

I 2014 til 2016 ventes prisstigningerne at ligge på 1,5-2,5 pct.

I 2014 ventes en stigning på 1,5 pct., stigende til 2,5 pct. i 2015 og 1,8 pct. i 2016. Inflationen i de tre år skønner vismændene ligger på 1,3 pct., 2,0 pct. og 1,5 pct.