Vismænd: Nu skal boligejere til lommerne

Dobbelt smæk. Et udspil til et nyt skattesystem for de danske boligejere nærmer sig. De Økonomiske Vismænd anbefaler ikke alene at ophæve skattestoppet men at øge beskatningen af ejerboliger. Det vil isoleret set få boligpriserne til at falde i de dyreste områder i og omkring hovedstadsområdet – samtidig med at skatten stiger.

Et stort prisfald kan blive en realitet på det danske boligmarked. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Prisfald omkring en million kroner kan blive en realitet, hvis Det Økonomiske Råd får gennemtrumfet sine anbefalinger til et nyt skattesystem for boliger, som er på trapperne. Regeringen ventes inden for få dage at offentliggøre ikke alene et nyt system til at vurdere boliger men også et bud på, hvordan boligerne skal beskattes fremover.

Det får Vismændene til i en kronik i dagens Berlingske at tale varmt for at ophæve skattestoppet på den såkaldte ejendomsværdiskat på boliger og desuden forøge beskatningen fra den nuværende en procent uden skattestoppet til 1,2 procent, der vil være et neutralt niveau i forhold til skat på at anbringe pengene i andre investeringer, kapitalskat.

Skattestoppet har været en stor fordel for nogle boligejere, som dermed har fået en skattemæssig fordel frem for andre boligejere og resten af samfundet, påpeger vismændene.

»Fastfrysningen af boligskatterne bør ophæves, så boligejere med boliger, der er lige meget værd, betaler det samme i ejendomsværdiskat. Det gør de ikke i dag, fordi 15 års skattestop har skævvredet boligbeskatningen, og den effektive ejendomsværdiskat er i dag væsentlig lavere i og omkring storbyerne end andre steder i landet,« skriver vismændene.

Usikre beregninger

Men en skattestigning som foreslået, vil forøge den samlede ydelse ved at købe en bolig, og dermed kan effekten på boligpriserne beregnes – dog forudsat, at boligkøberen ikke får en skattelettelse et andet sted.

»Der er tale om en alt andet lige betragtning. Det vil sige, at det langtfra er sikkert, at priserne falder så meget i virkeligheden, som regnestykket viser, da en lettelse af indkomstskatten for eksempel vil trække i den modsatte retning. Og bliver skattelettelsen stor nok, kan den samlede effekt også blive stigende huspriser,« forklarer chefanalytiker Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit, som har lavet beregningerne for Berlingske.

I yderste konsekvens kan husejere i København By, der også omfatter de dyre Frederiksberg-villaer, blive ramt af et prisfald på op til knap 1,3 millioner kroner som de hårdest ramte boligejere – vel at mærke samtidig med en skattestigning fra 16.200 til 50.500 kroner, så boligejeren dermed rammes på både formue og likviditet.

Men også husejere i landets billigste områder kommer til at opleve prisfald på mindst 158.100 kroner i Bornholms tilfælde, hvis en skattestigning, som beskrevet, gennemføres alene.

»Skatteloftet betyder, at husejerne i dag kun betaler cirka 0,6 procent i ejendomsværdiskat af deres ejendoms reelle værdi,« påpeger Lise Nytoft Bergmann.

Dermed venter der boligejerne en stor regning alene, hvis ejendomsværdiskatten igen sættes op til en procent – og yderligere en regning hvis den forhøjes, som foreslået, til 1,2 procent.

»Hvor stor regningen bliver, afhænger af hvor i landet man bor, men overordnet set er det boligejerne i og omkring hovedstaden, der vil få den største regning,« konkluderer hun.

Købere vil holdes skadesløs

Beregningen er groft sagt lavet ud fra, at en rationel boligkøber vil kræve et afslag, der svarer til et afdragsfrit lån til at betale den forøgede skat fremover.

Men et højere skatteniveau på boliger vækker ikke jubel blandt politikerne på Christiansborg:

»Det er en ret dårlig idé. Vi synes, at det er ganske sympatisk, at der er forholdsvis ro omkring folks beskatning, fordi det er noget, der har stor indflydelse på mange danskeres privatøkonomi. Vi synes egentlig, at det er ganske fornuftigt, at man har låst skatten fast, så derfor synes vi ikke, at det er en specielt god idé at ophæve skattestoppet,« siger skatteordfører i Dansk Folkeparti Dennis Flydtkjær.

Men vismændene er fortalere for at beskatte boliger og især grunden under dem frem for andre objekter, der kan beskattes. Boliger kan ikke flyttes til udlandet for at slippe for beskatningen, og udbuddet af jord vil ikke ændre sig, selv om beskatningen forøges. Derfor er ejendomme i forhold til for eksempel arbejdskraft en stabil skattekilde.

»En forøgelse af ejendomsværdibeskatningen ville bidrage positivt til samfundsøkonomien, og det ville forbedre de offentlige finanser. Større skatteindtægter fra boligbeskatningen ville – afhængig af politiske præferencer – kunne bruges til bedre offentlig service eller lavere skat på andre områder. Vi anbefaler derfor, at man går videre end blot at ophæve skattestoppet. En gradvis forøgelse af ejendomsværdiskatten til det neutrale niveau kan eventuelt kombineres med en mulighed for at indefryse en del af skattestigningen,« skriver vismændene.