Vismænd langer ud efter flekslån

De korte fleks-og rentetilpasningslån udgør en trussel mod dansk økonomi, og derfor bør lånegrænsen for denne låneform sættes ned, vurderer de økonomiske vismænd.

Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lånegrænsen for de ellers så populære F1 og F3-lån bør sættes ned fra 80 procent af boligens værdi til 70 eller måske 60 procent. De korte fleks- og rentetilpasningslån, der ofte er uden afdrag, udgør nemlig en betydelig risiko for hele dansk økonomi, hvis renten pludselig stiger hastigt, og tusindvis af boligejere kommer i økonomiske vanskeligheder.

Det er de fire økonomiske vismænd, der anbefaler en stramning af lånegrænsen for fleks- og rentetilpasningslån. 

Det sker, selv om der i foråret blev vedtaget nye regler herhjemme, som forlænger løbetiden på korte boliglån, hvis renten inden for et år stiger mere end femprocent point. Sker det, så bliver renten låst fast på niveauet fra et år tidligere plus fem procent. Disse nye regler mindsker den trussel, som de korte lån potentielt udgør for banker, realkredit og hele dansk økonomi, hvis renten pludselig begynder at skyde i vejret med stor hast.


Men der er stadig en betydelig risiko for, at dansk økonomi bliver ramt hårdt, hvis renten stiger, og især hvis det sker i en periode, hvor tiderne herhjemme er dårlige og mange derfor er økonomisk pressede eller vil have svært ved at sælge deres bolig.

Stigende renter risikerer ikke alene at give store tab i den finansielle sektor. Det vil også dæmpe forbruget og investeringterne herhjemme på betydelig vis og dermed svække hele den økonomiske aktivitet med større arbejdsløshed og underskud på de offentlige finanser til følge.

»Det bør derfor overvejes, om lånegrænsen for korte rentetilpasningslån bør være lavere end for fastforrentede lån,« skriver vismændene i deres halvårlige analyse af dansk økonomi.


At renten herhjemme pludselig skulle begynde at suse i vejret, mens tiderne er dårlige, virker måske ikke specielt sandsynlig. Men det kan godt ske, især hvis den danske krone kommer under pres, og Danmarks Nationalbank derfor presses til at sætte renten op, præcis som det skete i begyndelsen finanskrisen, hvor renten steg herhjemme, mens den faldt i mange andre lande.

Den danske krone kan komme under pres, hvis der opstår usikkerhed om dansk økonomi, som følge af store offentlige underskud, store tab i den finansielle sektor, høj arbejdsløshed eller andre dårligdomme, som kan være svære at forudse, før de dukker op