Vismænd forudser markant rentestigning på boliglån

De økonomiske vismænd forudser stigende boligrenter fra næste år blandt andet som følge af regeringens realkredit-indgreb.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra nu af bliver det dyrere at optage boliglån.

Det mener Det Økonomiske Råd, der tirsdag middag har sendt deres halvårlige rapport med tilhørende prognoser på gaden.

Rådet, som i daglige tale kaldes de økonomiske vismænd, vurderer, at den 30-årige realkreditrente vil nå et årsgennemsnit på 3,25 procent i år stigende til henholdsvis ca. 4,5 i 2015 og knap 5,5 procent i 2016.

»Realkreditrenterne ventes at stige gradvist i takt med normaliseringen af de pengepolitiske renter. Bortfald af ekstraordinær interesse for danske realkreditobligationer, der også må betragtes som en relativt sikker investering i perioder med finansiel uro, ventes også at bidrage til stigende realkreditrenter,« skriver de.I foråret vedtog Folketinget lovgivning, der skal mindske refinansieringsrisikoen og sikre investorernes tillid til danske realkreditobligationer. Reglerne trådte i kraft den første april i år for F1-lån, og kommer fra første januar næste år til også at omfatte øvrige lånetyper.

Loven fjerner realkreditinstitutternes refinansieringsrisiko og lægger samtidig et loft over, hvor meget renten kan stige på helt korte rentetilpasningslån. Til gengæld vil den være med til at presse boligreglerne i vejret, forudser vismændene.


»De ændrede regler indebærer, at investorerne tager en større risiko, hvilket vil medføre en lille stigning i renten. Samlet vurderes aftalen om betinget løbetidsforlængelse at være hensigtsmæssig, fordi den reducerer risikoen for store negative effekter af en pludselig stor rentestigning. Det bør dog fortsat overvejes, om lånegrænsen for korte rentetilpasningslån skal være lavere end for fastforrentede lån,« skriver de.