Vintesten: Superkooperativer hitter

Kooperativer. La chablisienne er et brag af en vin, der nærmer sig de seks stjerner.

Medaljer fra vinkonkurrencer er ikke altid en garanti for kvalitet, men år efter år uddeles en af de mest pålidelige medaljer til en række gode, franske vine med karakter af det område de kommer fra. Medaljen kaldes Den franske Lilje, og den er i år blevet tildelt 68 af de bedste franske vine på det danske marked.

Bag initiativet står Det Franske Vinråd, som er en frivillig sammenslutning af 63 danske importører og distributører, der vil fremme kendskabet til fransk vin og spiritus i Danmark.

Bedømmelsen foretages på baggrund af en blindsmagning, hvor blandt andet kendte vinskribenter, vintjenere og franske specialister vurderer vinene. Man kan læse mere om Den Franske Lilje på www.denfranskelilje.dk

2006, Eagle Crest Reserve, shiraz og cabernet sauvignon Western Cape, Sydafrika - fire stjernerKommentar: Fuldmoden duft af brombær, appelsinskal og et skvat vanilje. Fyldig i munden, hvor man blandt andet finder toner af chokolade, mørke bær og røg. Dejlig vin med et let alko-punch i finalen. Rigtig god intensitet for prisniveauet.

Super Best: Normalpris 59,95 kr. Tilbud tre flasker 110 kr.

2006, Château Valoussiere (rosé) Côteaux du Languedoc, Frankrig - tre stjernerKommentar: Lidt parfumerede aromaer blandt andet søde hindbær. Smagsmæssigt noget ligegyldig og uharmonisk vin, hvor en stringent tørhed dominerer eftersmagen.

Irma: Normalpris 59,50 kr. Tilbud en flaske 39,50 kr.

2004, Cuparossa Salento, Syditalien - fem stjernerKommentar: Ret ekspressiv med let ristede toner og mørke bærnuancer. Blød, saftig og indsmigrende i munden. En vellavet og ret rustik fætter, der besidder en let frugtsødme i eftersmagen.

Kvickly: Normalpris 78,95 kr. Tilbud tre flasker 118,50 kr.

2006, Montes, sauvignon blanc (hvid) Casablanca Curico Valley, Chile - tre stjernerKommentar: Frisk og liflig i næsen, hvor man finder oceaner af hyldeblost, hvilket er typisk for sauvignon blanc. Smagen halter dog noget efter. Virker ret alkoholisk, garvesyretør og en smule bitter bagest i munden.

2005, Santa Carolina, cabernet sauvignon reserva Colchagua, Chile - fire stjernerKommentar: Solbær, solbær og solbær. Kraftig oversøisk solbærbasse, der i munden viser god power, men som forekommer noget endimensional. Slutter en anelse hult. Fire små. Fakta: 51 kr.

2005, Domaine de Dionysos Côtes du Rhône, Frankrig - fire stjernerKommentar: God peberkarakter i næsen. Ren i frugten med strejf af lakrids, der suppleres fint af en god struktur og sødme. Afsluttes af et godt, rent garvesyrebid. Ikke så tosset.

H. J. Hansen/Vinspecialisten/Magasin: 59,75 kr.

2006, Masi Tupungato, Passo Doble Mendoza, Argentina - tre stjernerKommentar: Ret frisk med strejf af kirsebærsten. En lille letvægter, hvor frugten indrammes af en strukturerende tanninkant. Savner måske lidt dybde og karakter. Føtex: To flasker 129 kr.

2002, La Chablisienne Chablis Chablis, Frankrig - fem stjernerKommentar: Knivskarp og fokuseret duft med twist af citrus og mineraler. Ditto i smagen, der har så meget nerve, ekstrakt og vibrerende syreintensitet, at den nærmest slår flik-flak på tungen. Et hårsbredde fra de seks stjerner. Bravo!

Philipson Wine: 79,95 kr.