Vindeventyr bliver ramt af faldende elpriser

Over en million danske pensionskunder bliver ramt på afkastet, fordi elpriserne er styrtdykket.

På to år er elprisen faldet med 40 pct., og det går ud over afkastet i de pensionsselskaber, som har investeret milliarder i vindmøller. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På to år er elprisen faldet med 40 pct., og det går ud over afkastet i de pensionsselskaber, som har investeret milliarder i vindmøller. Det skriver Finans.

Værst er det gået for det største kommercielle pensionsselskab, PFA, der foreløbig har tabt 133 mio. kr. på at købe Dongs gamle landvindmøller via selskabet SE Blue Renewables.

- Selskabets problem har været, at elprisen er faldet langt mere, end man regnede med, da man foretog investeringen. Det har givet en stor nedskrivning, siger Henrik Nøhr Poulsen, investeringsdirektør i PFA, til Finans.

Andre selskaber som Pensiondanmark og PKA har valgt at investere i havvindmølleparker, hvor de er sikret en fast afregningspris i typisk de første 10-15 år af parkernes levetid. Men for Pensiondanmark udløber den faste prisaftale allerede i år for Nysted Havvindmøllepark, og så bliver pensionsselskabet ramt af elprisfaldet. I 2011 forventede Pensiondanmark et afkast på 7-10 pct. om året på havvindmøller.

Nu er det skruet ned til 5-8 pct., men ifølge adm. direktør Torben Möger Pedersen er alt, som det skal være.

- Der har ikke været specielt ubehagelige overraskelser undervejs, men det er klart, at værdien af en vindmøllepark reduceres, når elprisen falder, siger Torben Möger Pedersen.

Selv på de havvindmøller, som er sikret en høj pris i mange år frem, gør den nuværende markedspris ondt, fordi man indstiller sig på en lavere indtjening i den sidste del af parkens levetid.

- Vi tror ikke længere på de kalkuler (for elprisen, red.), som vi så for nogle år siden. Men det er ikke sådan, at det går hen og bliver en dårlig investering, siger Peter Damgaard Jensen, adm. direktør i PKA, til Finans.