Vilde prisstigninger på ejerlejligheder i København i tredje kvartal

Priserne på ejerlejligheder i København har fortsat kurs mod himlen. Årets tredje kvartal bød på endnu en tocifret stigning, viser netop offentliggjorte tal fra ejendomsmæglerkæden Home.

Tredje kvartal bød på nye, vilde prisstigninger i København, hvilket især er drevet af projektsalg, lyder det fra ejendomsmæglerkæden Home, som netop har offentliggjort sit kvartalsfokus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De københavnske ejerlejlighedsejere kan med god grund gnide sig i hænderne. I årets tredje kvartal steg priserne med 11,8 procent i forhold til andet kvartal. Det fremgår af ejendomsmæglerkæden Homes ejerlejligheds­prisindeks, som er en aktuel indikator for, hvordan priserne udvikler sig.

Med det seneste prishop i tredje kvartal er den gennemsnitlige kvadratmeterpris i København nu oppe på over 42.000 kroner. Det betyder, at en typisk lejlighed på 85 kvadratmeter i gennemsnit koster 3.570.000 kroner mod 3.060.000 kroner i september sidste år - svarende til en prisstigning på næsten en halv million kroner eller 16,8 procent. Det er samtidig omkring 770.000 kroner mere end på den tidligere top i september 2006, skriver Home i sit kvartalsfokus.

Morten Skak, lektor og ekspert i boligøkonomi ved Syddansk Universitet, mener, at de høje prisstigninger giver anledning til ekstra bekymring, fordi de i høj grad skyldes projektsalg, mens direktør i Boligøkonomisk Videncenter Curt Liliegreen ikke mener, at man kan konkludere ret meget ud fra et indeks fra en mæglerkæde.

I indekset fra Home kan man mere præcist se, at projektsalg i København er steget med 21,9 procent fra andet til tredje kvartal, mens de er steget med mere beskedne 4,9 procent på de eksisterende lejligheder.

»Prisindekset for projektsalg nåede i september det højeste niveau nogensinde. Priserne på eksisterende lejligheder var dog omtrent uændrede. De stigende priser på projektsalg kombineret med en stigende andel af projektsalg i september har været med til at trække priserne op. I tredje kvartal er priserne på projektsalg da også stukket af,« skriver Home.

På landsplan er lejlighedspriserne steget med 4,8 procent (sæsonkorrigeret) over det seneste kvartal, hvilket altså især er drevet af det københavnske ejerlejlighedsmarked, mens priserne i Aarhus er uændrede. Sammenlignet med tredje kvartal 2016 er priserne i gennemsnit steget med 12 procent i hele landet, hvor kvadratmeterprisen er på 29.750 kroner.

»Lejlighedspriserne er stort set steget uafbrudt siden 2012, hvilket betyder, at de på landsplan i 2016 krydsede niveauet fra før krisen. Således lå ejerlejlighedspriserne i tredje kvartal 2017 knap 17 procent højere end i august 2006, hvor priserne toppede. En gennemsnitlig ejerlejlighed på 85 kvadratmeter koster nu 2.530.000 kroner, hvilket er omkring 360.000 kroner mere, end hvad den kostede på toppen i 2006, hvor prisen var 2.170.000 kroner,« fremgår det af Homes kvartalsfokus.

I forhold til landsgennemsnittet skal man altså betale godt en million kroner mere for en ejerlighed på 85 kvadratmeter, hvis den er placeret i København.
Morten Skak mener ikke, at udviklingen i København kan fortsætte.

»Hvis prisstigningen ikke skyldes tilfældigheder omkring udarbejdelsen af indekset, fordi det kommer fra en mæglerkæde, tyder det på, at der er en prisboble,« siger Morten Skak.

»Projektsalg bliver først til rigtige lejlig­heder senere. Hvis der er en større andel af projektsalg, og det giver anledning til de stigende priser, afslører det en forventning om stigende priser og derved et stærkt spekulativt element omkring priserne i København. Det er uheldigt og ikke godt,« siger Morten Skak.

Curt Liliegreen mener, at indekset i alt for høj grad er præget af sammensætningen af de ejerlejligheder, der er blevet solgt, fordi det kommer fra én mæglerkæde. Han mener derfor ikke, at indekset kan bruges til så meget.

»Det er ikke så godt med de her forstyrrende signaler. Man risikerer, at en fjer bliver til fem høns i medierne. Jeg undrer mig over, at mæglerkæderne laver de her tal. Man er nødt til at vente, til der kommer tal fra Danmarks Statistik eller Finans Danmark,« siger Curt Liliegreen.