Vil de milde gaver til sommerhusfolket komme til at virke?

KRONIK. Nu skal der strøm på sommerhussalget, så nye regler skal sikre, at flere danskere får mulighed for at købe et sommerhus. Den netop overståede påske kunne have været en første prøve på, om de nye regler så også kommer til at virke efter hensigten. Den prøve visnede vist en kende, skriver Frederik M. Juel, der er journalist på Berlingske Business.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er regeringen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) i spidsen, der med en række milde gaver vil sætte gang i sommerhusmarkedet – et marked, der stadig forsøger at vride sig fri af dyndet efter finanskrisen. En af vejene frem skal ifølge regeringen være at give danskerne lov til at købe sommerhus med 75 procents realkreditbelåning.

Hidtil har man kun måttet belåne 60 procent af sommer­husets værdi. Reglerne træder først i kraft til maj, men påsken kunne som nævnt have været en test på, om reglerne for alvor kan sætte gang i salget. Dette har måske ikke været tilfældet.

Nybolig udsendte torsdag en pressemeddelelse om, at salget af ejerboliger i påsken var godkendt, men så heller ikke mere end det. Altså intet boom i de hellig­dage, som normalt er nogle af de helt store på boligmarkedet. Pressemeddelelsen omtalte ikke, hvordan det er gået med sommerhussalget, men et gæt kunne være, at det var nogenlunde det samme som for helårsboligerne.

Jeg har selv sommerhus på Mols. Det blev købt for fire år siden. Af forskellige årsager anvendte vi ikke realkreditlån til at finansiere købet, men spørgsmålet er, om de nye regler havde påvirket vores køb, såfremt vi skulle have benyttet os af realkreditlån. Det tror jeg ikke.

Med de nye regler bliver det naturligt billigere at købe sommerhuset, og det vil alt andet lige have en vis effekt, men spørgsmålet er så, hvor stor denne effekt reelt er. Hvis jeg skulle ud nu og købe sommerhus, ville det ikke være afgørende, om jeg kunne få et realkreditlån på 60 eller 80 procent. Det vil gøre det billigere, ja, men ikke være noget større element i den samlede beslutning. En lang række andre forhold er mere afgørende.

Hvis man googler sommerhuskøb, kan man finde en lang række råd til, hvordan man griber købet an. På bolius.dk, som Boligejernes Videncenter står bag, bliver det bemærket, at køb af sommerhus på mange måder er et sværere valg end køb af helårsbolig. Det kan jeg godt være enig i.

Pris, beliggenhed, størrelse og adgang til faciliteter er blot nogle af de ting, der skal med i overvejelserne, når man køber sommerhus. Men ting som vedligeholdelse, opvarmning og løbende faste udgifter skal der også tænkes på.

Jeg er ikke i tvivl om, at det er alt for tidligt at bedømme, hvordan de nye regler kommer til at virke. Når reglerne for alvor kommer i gang, kan det sagtens være, at de skubber lidt til salget, men andre forhold bliver langt mere afgørende.

Frederik M. Juel er økonomisk journalist på Berlingske Business