Vidt forskellig grundskyld for ens huse

Skat erkender, der er begået fejl ved udregningerne af grundskylden af 80 helt ens rækkehuse i København, hvilket har resulteret i, at nogle beboere betaler tre gange så meget i skat som naboen.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Beboerne i 80 rækkehuse på Holmen i København betaler vidt forskellig grundskyld af helt ens huse, skriver Politiken.

Godt halvdelen af de 80 grundejere betaler ifølge avisen omkring 10.000 kroner om året i grundskyld. Resten af beboerne skal betale omkring 30.000 kroner årligt. Det sker til trods for at rækkehusene er helt ens og på 137 kvadratmeter med en tilhørende forhave og baghave med præcis den samme størrelse: 71 kvadratmeter.

Beboerne kalder Skats udregning af grundskylden for »et lotteri«, der er en »bananrepublik« værdig.

»Jeg kan ikke forstå, hvorfor der skal være den forskel. Der burde jo være lighed for loven og rimelighed i tingene. Det her virker som vilkårlighed,« siger en af beboerne ved navn Henrik Holm Sandby til Politiken.

Politiken har gennemgået vurderingerne fra de seneste fire år for de 80 rækkehuse. Avisens gennemgang viser, at Skat har begået en række fejl – blandt andet ved uden lovhjemmel at ændre grundværdier og fjerne reglen om, at grundskylden højst må stige med syv procent om året.

Skat har også brugt forskellige kvadratmeterpriser og vurderet nogle ejendomme som etageejendomme, der efter Skats praksis får rabat, mens andre er vurderet som rækkehuse.

Hos Skat erkender man, at der er begået »menneskelige fejl«, som nu bliver rettet, men på trods af at fejlen rettes, vil en stor del af boligejerne komme til at betale den høje grundskyld, oplyser Skat til Politiken.

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) skriver i et mailsvar, at han godt kan forstå, det »ved første øjekast kan se mærkværdigt ud« med forskellene. Han ønsker dog ikke reglerne ændret.