Vi vil hellere forsikre bilen end børnene

Forsikringsselskaberne vil tilbyde sygdomsforsikringer til børn, som ifølge selskaberne er dårligere forsikrede end deres forældres biler. Forbrugerrådet kalder det en livrem-og-seler-forsikring.

Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svenskerne og nordmændene er meget bedre til at forsikre deres børn for ulykker og sygdom end danskerne, for de danske forælder vil hellere forsikre deres biler, lyder det fra blandt andet Codan Forsikring, skriver Børsen.

»90 procent af alle svenske børn er forsikret mod både sygdom og ulykke. Det tilsvarende tal for de danske børn er beskedne fire procent,« skriver Codan i en pressemeddelelse om deres nye Codan Kids ulykke- og sygdomsforsikring.

De fire procent og sammenligningen med bilforsikringer skal dog tages med et gran salt.

Det er kun Codan og If, der vis Sygeforsikringen Danmark tilbyder en forsikring, der udover ulykke også dækker børns sygdom, og det er to nye produkter, så muligheden for at sygdomsforsikre sine børn har ikke tidligere været kutyme i Danmark.

Derudover skal alle bilejere i Danmark tegne en lovpligtig ansvarsforsikring, mens cirka 85 procent af alle bilejere har tegnet en kaskoforsikring,« siger Jan V. Hansen, der er underdirektør i Forsikring og Pension.

Endeligt så er der ingen nøjagtige til for, hvor mange børn, der er dækket i Danmark.

»Når vi spørger danske forældre, om de har dækket deres børn for ulykker, svarer over 80 procent, at selvfølgelig har de det. Men når vi så spørger ind til det, viser det sig, at forældrene tror, at deres børn er dækket via indboforsikringen eller via institutionerne. Forsikring og Pension siger, at 80 procent af alle børn har en ulykkesforsikring, det tror vi ikke på, når vi måler det mod vores egne undersøgelser. Vi tror snarere, at det ligger på lidt over 60 procent, og taler vi om dækning af sygdom, er vi helt nede på fire procent baseret ud fra, at det kun er os og If, der dækker sygdom i Danmark,« siger Unn Wakefield, der er produktdirektør i Codan.

Forbrugerrådet Tænk har set nærmere på Codans produktbeskrivelse og bemærker, at det offentlige i flere tilfælde også vil kunne dække det, som Codans kombinerede forsikring dækker: udbetaling af op til 500.000 kroner ved varigt mén over 40 procent, erstatning ved kritisk sygdom, krisehjælp og kompensation ved indlæggelse og ved pleje i hjemmet.

»Man kan have kritisk sygdomsdækning i forvejen på baggrund af kollektive ordninger, krisehjælp kan i et vist omfang også være givet i indboforsikringen, kompensation kan i nogle tilfælde også gives fra det offentlige. Så for mig at se handler det om ekstradækningen på varigt mén over 40 pct.,« siger seniorjurist Mads Mølgaard Braüner, der kalder forsikringen for en livrem-og-seler-forsikring.

»Man kan få lidt ekstra kompensation, hvis man gerne vil gå med livrem og seler, jeg vil sige, at det er til de forsigtige, umiddelbart får man det meste af hjælpen fra det offentlige, så det her er den guldrandede løsning,« siger Mads Mølgaard Braüner til Børsen.