»Vi ved godt, at et køb i 2018 i København kan betyde, at vi har købt på toppen af markedet«

Skatten på to konkrete boliger i København har svinget mellem 1,1 og 2,6 pct. over de seneste 25 år. Nu venter ejerne spændt på, hvad de nye vurderinger vil medføre. Men Morten og Line er forberedte på, at der kommer til at ske noget med skatten på deres nyerhvervede lejlighed.

Morten Hygum Sørensen og Lise Emilie Hygum Bangsø med deres søn Håkan har overtaget deres lejlighed i København S for få måneder siden. De er blandt de danskere, der er klar over, at der er ændringer i deres boligskat på vej. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

På en solrig efterårsdag på Sorrentovej på Amager synger fuglene. På venstre side af vejen ligger de klassiske murstensvillaer med høje træer i haverne, og på højre side ligger små blokke med lejligheder i tre etager, små haver og nyere altaner.

Morten Hygum Sørensen, hans kone Lise Emilie Hygum Bangsø og sønnike Håkan overtog en af lejlighederne 1. marts i år, og parret er helt klar over, at de bevæger sig ind på et boligmarked med et barometer, der står på blandet vejr.

»Vi ville gerne ind på ejerboligmarkedet, og vi ved godt, at et køb i 2018 i København kan betyde, at vi har købt på toppen af markedet. Men vi har en ret langt tidshorisont, så vi regner ikke med, at vi får et tab,« fortæller Morten Hygum Sørensen.

Nye boligskatter er en af årsagerne til det blandede vejr på barometeret. Over de seneste 25 år er den samlede skat på parrets lejlighed på 78 kvadratmeter svinget mellem 1,1 og 2,3 pct. af lejlighedens vurderingspris, og sidste år udgjorde det knap 24.000 kroner.

Nu har Skat varslet en højere vurdering af grundene under de københavnske lejligheder og dermed en højere skat. Siden de nuværende vurderinger blev frosset fast, er priserne da også steget voldsomt på lejligheder som Morten og Lises. I 2009 lød den gennemsnitlige vurdering på lejligheder på 78 kvm. i København på 1,25 mio. kroner, som har været gældende siden, mens priserne har vokset sig op til et gennemsnit på knap tre mio. kroner.

Til sammenligning er et hus på Irlandsvej i samme område på 139 kvm., der også har skiftet ejer i år, beskattet med omtrent samme procentsats. Men den udløser her en samlet skat på knap 58.000 kroner i år, hvoraf de knap 2.500 kroner er indefrosset stigning i grundskylden. Huset er solgt for 6,7 mio. kroner, hvilket er 3,2 mio. kroner mere, end det blev handlet for i oktober 2012.

Der er kun knap en kilometer til Amager Strand, og det har formentlig medvirket til de stigninger i boligpriserne, der allerede er indtruffet for både husene og lejlighederne i området – og som også er en del af grunden til, at parret ikke er gået direkte efter et hus. Desuden ønskede parret at blive i København med cykelafstand til begges job i henholdsvis det centrale København og Hellerup.

Læst om ændringer

I forhold til beskatningen af den nye bolig overvejede parret sammen med deres bankrådgiver, at grundskatten er lavere i Tårnby – men besluttede at det ikke opvejede den mere centrale placering på Sorrentovej. Og så er der jo den kommende reform af boligskatterne.

»Jeg havde læst om ændringerne i beskatning af ejerboliger, at det kunne medføre et tab på ti procent på lejligheder. Men det rammer først på et tidspunkt ude i fremtiden, og fordi vi vil bo her i længere tid, så bekymrer det os ikke,« siger Morten Hygum Sørensen.

Ejerlejligheder i København på 78 kvm., som den Morten Hygum Sørensen og Lise Emilie Hygum Bangsø netop har overtaget, er steget kraftigt i pris over de senere år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.

Morten og Lises tidshorisont er omkring fem år, medmindre der viser sig en god grund til at ændre planer undervejs. Parret har allerede lille Håkan, og hvis der kommer en søster eller bror, så kan det forøge behovet ud over de 78 kvadratmeter på Sorrentovej.

Morten vurderer, at der også er faktorer, der holder hånden under priserne i hovedstaden.

»Vi har da tænkt over, at boligpriserne i København er steget meget over de seneste fem år, men det er svært at forudse udviklingen, og vi tror, at blandt andet tilflytning til København vil holde priserne oppe. Så forhåbentlig bliver det ikke noget dårligt køb.«

Ifølge privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, som har beregnet skatterne på de to boliger, er der også mange faktorer ud over de kommende skatteændringer, der spiller en rolle for prisernes udvikling. Men før de konkrete vurderinger udsendes i 2019, kan de fremtidige skatter ikke beregnes.

»Man kan lave det kvalificerede gæt, at begge boligers vurderinger vil stige, fordi de har ligget fladt siden 2011, og priserne kun er gået op siden da. Men så sænkes satserne,« siger hun.

Privatøkonomen er dog sikker på, at lejligheder vil opleve den største stigning i skattebetalingen.

»De har haft en meget lav grundvurdering – i dette tilfælde på en tiendedel af husets grundværdi. Så der kommer nok en fem-seksdobling af grundvurderingerne for lejligheder,« siger hun.

Alle nuværende ejere og købere inden 2021 kan beholde den nuværende skattebetaling, så længe de ejer boligen. Og Morten og Lise har yderligere sikret deres økonomi ved at vælge et fastforrentet obligationslån, som formentlig sikrer parret mod teknisk insolvens, hvis priserne alligevel skulle falde. Så falder kursen på gælden nemlig som hovedregel også.

TV: Forstå din nye boligskat på tre minutter: