»Vi tror ikke på folkepensionen«

Michala Meyer og Uffe Arnesen Gade sparer hver især ekstra op til pension. Det er afgørende for at kunne klare sig selv, den dag de skal på pension.

Michala Meyer, der læser højt for sin datter, Sofia på syv år, mens katten Gucci vil være med, er en af de yngre dansker, der betaler ekstra ind på sin pension. Det samme gælder for Uffe Arnesen Gade. Foto: Sara Gangsted
Læs mere
Fold sammen

Der vil ikke være nogen folkepension, den dag vi bliver 70 år eller mere og skal på pension. Derfor er det godt at spare ekstra op til pension, så man kan klare sig selv.

Sådan lyder det fra både Michala Meyer og Uffe Arnesen Gade. De sparer hver især ekstra op til pension først og fremmest, fordi de ikke tror på folkepensionen.

Michala Meyer er 28 år gammel og økonomimedarbejder i virksomheden Embacollage Exclusive Packaging. Hun har et barn og bor sammen med kæresten i en andelslejlighed på Frederiksberg.

Hun skal via sit arbejde spare fem pct. op til pension, men har valgt selv at lægge ti pct. oveni.

»Jeg har det bedst med at tage ansvar for min egen fremtid. Jeg vil hellere gøre det nu i stedet for at blive overrasket senere i livet. Det er ikke rart at stå som 60-årig og opdage, at man ikke har noget,« siger Michala Meyer.

»Jeg har fået lavet nogle beregninger på, hvad jeg ville få udbetalt, når jeg blev gammel. Både når jeg lægger fem pct. ekstra til side, og når jeg lægger ti pct. De ti pct. passer meget godt med det rådighedsbeløb, jeg har i øjeblikket, men når min løn kommer til at stige, kan jeg forhåbelig lægge mere til side,« siger Michala Meyer, der er ret klar i meldingen om, hvorfor hun ikke tror på folkepensionen.

»Det ligger bare i den økonomiske og politiske udvikling. Vi skal spare mere og mere, og en af de ting, som, jeg tror, kommer til at forsvinde, er folkepensionen,« siger hun.

Uffe Arnesen Gade arbejder i Danske Bank som leder af en intern projektafdeling. Han skal spare små 18 pct. op til pension, men har valgt selv at lægge et par pct. oveni, så han kommer over de 20 pct.

Han er 32 år og bor i andelslejlighed sammen med sin kæreste og barn. Han betaler frivilligt ekstra ind ud fra en kalkule af, hvordan han gerne vil leve som pensionist.

Nye tal viser, at de frivillige indbetalinger efter en række træge år igen er begyndt at vokse. Især for de unges vedkommende. Uffe Arnesen Gade er en af dem. Mandag den 5. oktober 2015 Fold sammen
Læs mere

Penge skal arbejde for ham

»Jeg gør det, fordi det hænger godt sammen for mig økonomisk at gøre det nu, da jeg endnu ikke har hus. Hvis pengene skal nå at arbejde for mig, skal de lægges fra så tidligt som muligt,« siger Uffe Arnesen Gade.

»Når man ser på, hvor stor en del af ens liv man arbejder, og hvor lang tid man får som pensionist, er den sidste del en ret lang periode. Det betyder, at der skal ret meget på bordet for at kunne opretholde den levestandard, som jeg gerne vil have i pensionstilværelsen. Opsparing til pension er lidt som at købe et hus. Hvilket hus vælger man, at familiens skal bo i? På samme måde er pensionen et spørgsmål om, hvilken tilværelse man gerne vil have til den tid,« siger Uffe Arnesen Gade, der dog ikke vil afvise at skrue lidt ned for pensionsopsparingen på et tidspunkt, hvis det bliver nødvendigt af hensyn til eksempelvis et huskøb.

Når det gælder folkepensionen, er den ikke med i beregningerne.

»Den vil ikke give mig ret meget i forhold til min levestandard på det tidspunkt. Min holdning er egentlig, at den skal være forbeholdt dem, som har brug for den. Det er et behageligt gode, men jeg kan ikke se, hvofor den skal være der for folk med høje indkomster,« siger Uffe Arnesen Gade.