Vi snyder os selv for milliarder i pension

Alene i 2012 gik de danske pensionsopsparere glip af to milliarder kroner i afkast, fordi næsten en femtedel af pensionspengene står kontant i bankerne.

Carsten Bo Hansen har for nyligt investeret en stor del af den kontante del af sin pensionsopsparing. Dermed får han væsentligt mere ud af pengene. Foto:Ajs Nielsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Carsten Bo Hansen havde halvanden million kroner stående kontant på sin pensionsordning i Spar Nord, og de stod der i halvandet år til under en procent i rente. Selv en forsigtig investeringsstrategi ville i den periode have givet ham 5,9 procent i afkast før omkostninger.

»Det var bare sådan. Jeg havde haft mine investeringer forskellige steder, og da jeg så samlede dem et sted, var der en del, som kom til at stå kontant,« siger Carsten Bo Hansen, der følte, at han havde brændt nallerne under finanskrisen i 2008 og derfor ikke fik geninvesteret pengene.

»Det er klart, at kunne de have givet et afkast på seks procent frem for at stå at gøre ingenting, så kunne man godt have brugt pengene,« siger Carsten Bo Hansen.

Han er langtfra alene om at gå glip af et afkast på pensionskroner. Ifølge en opgørelse fra Spar Nord samler 80,2 milliarder kroner støv på danskernes pensionskonti i bankerne. Og kontantandelen er vokset støt gennem kriseårene, så pensionsopsparerne alene i 2012 gik glip af to milliarder kroner i afkast.

»Det skyldes sandsynligvis en trist kombination af eftervirkning fra finanskrisen og kundernes manglende tillid til bankens rådgivning. Der har været meget i pressen om bankernes mindre heldige afkast, og at puljerne er dyre i omkostninger,« siger aktuar og pensionsrådgiver Jørgen Svendsen.

I lighed med en række andre eksperter anbefaler han, at man investerer pengene eller finder et pengeinstitut, hvor man får en ordentlig rente på sin pensionskonto.

»Hvis man har pengene stående i 30 år, kan det blive til rigtig mange penge,« siger privatøkonomisk rådgiver Kim Valentin fra Finanshuset Fredensborg.

I dag har Carsten Hansen mindre end 150.000 kroner af sin pensionsopsparing stående kontant. I stedet er pengene sat i pensionspuljer. Han glæder sig over, at investeringerne allerede har givet et pænt afkast, og at pengene kun nåede at samle støv i halvandet år. »Havde de stået kontant i længere tid, havde det været uholdbart,« siger han.