Vi skal til at tale om pensionsløn – det gør overgangen til pensionen mindre skræmmende

Fire ud af dem danskere mener, at det er vigtigt at spare op til pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det er vigtigt at spare op til pension. Sådan lyder det fra fire ud af fem danskere. Men lidt over halvdelen af danskerne ved ikke, om de sparer nok op til pensionen.

Det viser en undersøgelse, som Userneeds har lavet for Danica Pension. I alt 1.000 danskere er blevet spurgt om deres syn på pension. ­Hele 79 pct. mener, at det er vigtigt at spare nok op til pension. Og rigtigt mange regner ikke med at kunne ­nøjes med at leve af folkepensionen.

Men når det kommer til, hvor ­meget danskerne rent faktisk sparer op til den tredje alder, er svarene ­noget mere vaklende. Mere præcist er 52 pct. af danskerne bekymret for, om de sparer nok op til pension.

Kommerciel direktør hos Danica Pension Lars Ellehave-Andersen fremhæver, at svarene fra danskerne er udtryk for, at deres interesse for deres egen pension ikke er særlig stor. Det må pensionsbranchen selv tage deres del af ansvaret for, ­mener Lars Ellehave-Andersen.

»Når vi har skullet holde foredrag om pension, har vi selv sagt, at pension ikke er særlig spændende. Vi skal til at gøre det mere nærværende for den enkelte. Vi skal bruge en anden begrebsverden. Pensions­opsparingen skal vi have danskerne til at betragte som en pensionsløn. Det er en løn, man selv har sparet op, men det handler om at få danskerne til at se tiden som pensionist som en forlængelse af deres erhvervsaktive alder,« siger Lars ­Ellehave-Andersen og påpeger, at overgangen til pension er meget skræmmende for mange. Og det kan man prøve at komme udover ved at få en mindre hård overgang til den tredjealder.

Oppe mod svære odds

Uafhængig økonomisk rådgiver fra Confida Marianne Thørs hilser alle initiativer til at fremme danskernes interesse for deres pension velkommen. Men det er hårde odds, Lars ­Ellehave-Andersen er oppe mod, ­mener hun.

»Min erfaring er, at det er den lange tid, der er fra opsparingsstart til udbetaling, som gør viden om pensions­opsparingen lav. Mange tænker, at der jo er lang tid til, det sker, og derfor udskyder de tidspunktet for at få vished om opsparingen. Det er ærgerligt, for jo tidligere de kommer i gang, desto bedre,« siger Marianne Thørs.

Privatøkonom i Danske Bank ­Louise Aggerstrøm Hansen påpeger, at hvis man betaler til en arbejds­markedspension uafbrudt i hele sit arbejdsliv, og man ellers følger den stigning i pensionsalderen, der er lagt op til, så kan man som udgangspunkt være tryg ved, at man sparer nok op til pension.

»Der vil dog være mange, for hvem de to forudsætninger ikke holder, og så skal man forholde sig mere aktivt til det for at være sikker på, at man har nok,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.