Vi køber større huse end nogensinde før

Vi køber større og dyrere huse end nogensinde før, viser undersøgelse. Det skyldes både den lave rente og de stigende antal sammenbragte familier, mener eksperter.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi vil have albuerum og plads til hinanden, når vi køber eller bygger nye huse, viser en ny undersøgelse fra ejendomsmæglerkæden Home.

Undersøgelsen viser, at danskerne køber større og dyrere huse end nogensinde før. Helt specifikt er vi gået fra i gennemsnit at købe villaer på 136 kvadratmeter i 2002, hvor ejendomsmæglerkæden begyndte den digitale registrering, til at købe villaer på 146 kvadratmeter i 2017.

Hvis tallene omregnes til rum og værelser, svarer de stigende antal kvadratmeter til, at villaen er vokset med et gæsteværelse eller et kontor. I snit består de huse, der indtil videre er solgt i 2017, af 4,8 værelser, og til sammenligning bestod husene i gennemsnit af 4,4 værelser i 2002, viser undersøgelsen fra Home.

Vores tendens til at købe større huse skyldes først og fremmest den historisk lave rente, fortæller Mads Ellegaard, der er relationschef i Home.

»Vi køber mere plads, fordi de lave renter betyder, at det er relativt billigt at vælge en lidt større bolig, selv om huspriserne er steget de seneste år,« siger han.

Han tilføjer, at de gennemsnitlige størrelser på huse i flere år har været stigende med en lille undtagelse af årene omkring finanskrisen.

»Det er en udvikling, der har stået på over de seneste årtier, hvor vi støt har fået flere kvadratmeter i hjemmene. Boligkrisen satte udviklingen lidt i stå, fordi vi blev forsigtige, men nu er renten meget lav, flere er i job og optimismen er god,« lyder det fra relationschefen.

Dine, mine og vores børn

Lise Nytoft Bergmann, boligøkonom hos Nordea, ser også den stigende tendens til, at danskerne køber større og dyrere huse, og hun er enig i, at det skyldes den lave rente. Men det handler også om de moderne familiemønstre, fortæller hun.

»En del af den besparelse, man får ved en lavere rente, omsætter man til et større hus. Så når man har muligheden for at vælge et ekstra værelse til, så gør man det. Men vi har også flere familier, hvor man har dine og mine børn og egne fritidsinteresser, og den her livsstil kan godt betinge, at man kan have brug for flere værelser end det mønster, man så tidligere,« lyder det fra boligøkonomen.

Mads Ellegaard fremhæver også, at vi ikke bare køber flere kvadratmeter, fordi vi har råd, men også fordi vi har behov og klare prioriteter.

»Vi er gået bort fra at lade børnene dele værelser og giver i stigende grad børnene mere plads på deres egne værelser. Samtidig er der en tendens til, at et moderne hjem har funktionsrum til aktiviteter og leg, et kontor til mor og far og så videre. Endelig er der flere familier med dine og mine og vores børn, og det stiller også store pladskrav til boligen,« siger han.

Lise Nytoft Bergmann tilføjer, at hun tror, at tendensen vil fortsætte de kommende år.