Vi jonglerer ikke med pension og skat

Få danskere udnyttede vinduet til at spekulere i det gamle, høje fradrag ved pensionsindbetaling i de sidste måneder af 2009.

Vi vil gerne have overskud til at nyde senior-tilværelsen, men de færreste har ændret opsparingsadfærd på grund af skattereformen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske pensionsopsparere har taget skattereformen med ophøjet ro. Der var ellers efter dens vedtagelse sidste år nogle måneder, der kunne udnyttes til at spare mere op på ratepension end de indførte loft på 100.000 kroner, ligesom der var mulighed for at indbetale med fradraget på den gamle topskattesats på knap 60 procent med udbetaling til den nye, lave topskat.

I går kom der med en aftale mellem regeringn og Dansk Folkeparti større klarhed over, hvordan og hvor hårdt store pensioner rammes af en såkaldt udligningsskat, der skal udjævne noget af den skattemæssige fordel. Frem til årsskiftet kunne der indbetales med det høje fradrag i topskat. Og sammen med den kontante indsprøjtning til privatøkonomierne i form af udbetalingen af SP-pensionerne, så fik det nogle pensionsfolk til at slikke sig om munden i forventning om store indbetalinger.

Men danskerne har tilsyneladende taget skattereformen med ophøjet ro - i hvert fald når det drejer sig om pension. Ifølge en ny rundspørge fra Capacent Epinion bestilt af pensionsselskabet PFA, så har kun få danskere ændret på deres pensionsforhold.

På spørgsmålet "Ændrer skattereformen din måde at spare op til pension på i forhold til, hvor meget du indbetaler?" svarer kun fem procent, at de vil spare mindre op, mens seks procent vil spare mere op.

Kun otte procent har ændret på deres pensionsaftaler i lyset af skattereformen, viser tallene, der ikke kommer bag på direktør Peter Rosenlind-Nissen fra PFA.

"Vi brugte rigtig meget tid på at forklare om skattereformen. Men den berører jo stort set ikke folk med indbetalinger under 100.000 kroner," siger han.

Blandt PFAs 270.000 kunder kommer kun 10.000 over loftet på maksimalt 100.000 kroner på en ratepension. Og da mange af dem kun kommer en lille smule over loftet, så lader de typisk PFA automatisk sætte "overløbet" ind på en livrente, der ikke er omfattet af loftet.

116 milliarder kroner indbetalt

Generelt har pensionssektoren oplevet en stigning i indbetalingerne i 2009, så de nåede op på 116 milliarder kroner. Men der er store forskelle blandt selskaberne med for eksempel en lille fremgang i PFA og tilbagegang i både Danica og Nordea - sidstnævnte målt på indbetalinger til både bank og pensionsselskab.

"I forhold til 2008 lå indbetalingerne generelt lavere i 2009, og jeg tror det skyldes, at man i krisetider ikke har lyst til at sætte penge ind i et miljø, hvor man ikke umiddelbart kan komme til dem igen," siger chefstrateg i Nordea Henrik Drusebjerg.

Danica oplevede ifølge cheføkonom Jens Christian Nielsen en lille opblomstring i indbetalinger i årets sidste uger, der dog ikke hev hele årets indbetalinger til en fremgang.

"Vi havde en god slutspurt mod sidste års slutning, og det var både loftet på ratepensioner på 100.000 kroner, SP-midler og lavere skattefradrag fra 2010, der trak i denne retning," vurderer Jens Christian Nielsen.

I forhold til Capacent Epinion-undersøgelsen vurderer Henrik Drusebjerg, at danskerne endnu ikke har sat sig helt ind i skattereformen og de nye rammer for pensionsopsparing.

Brancheforeningen Forsikring & Pension forventer et fald i indbetalinger til i år - især på grund af stigende ledighed lyder foreningen prognose på et fald til ca. 108 mia. kroner i 2010.