Vi har smilet os gennem finanskrisen

Selv om økonomien nogle steder er ramt af finanskrise, så er danskerne fortsat lige lykkelige.

Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset de seneste par års økonomiske modvind, så smiler danskerne stadig. Ifølge internationale undersøgelser er vi stort set det lykkeligste folk i verden, og ifølge knap 15.000 svar til en såkaldt lykkemåler  på pensionsselskabet Danicas hjemmeside har finanskrisen ikke pillet lykken ud af os.

Vi har blot fokuseret vores lykke andre steder hen efter devisen: De bedste ting i livet er gratis.

Lykkemåleren stiller via hjemmesiden 19 spørgsmål om karriere, økonomi, privatliv og sundhed, og fra 2008 til 2009 er vi ganske vist blevet lidt mindre tilfredse med vores økonomiske og jobmæssige situation. Men til gengæld mere tilfredse med vores sociale relationer og vores lokale miljø.

”Det er de ikke-materielle værdier som sociale relationer og helbred, som danskerne nu scorer højere på. Man kan sige, at krisen har fået familierne til at rykke tættere sammen – måske endda i bussen - og sætte pris på det nære,” siger cheføkonom i Danica Jens Christian Nielsen.

Sådan ser svarene på lykkemålerens spørgsmål ud:

 

Rent økonomisk ser danskerne nu også lyst på tilværelsen set i international sammenhæng. Ifølge en nylig rapport fra EU ser danskerne generelt mest optimistisk på fremtiden blandt EUs folkeslag - kun 9 procent af danskerne forventer, at deres økonomiske situation bliver værre over de næste 12 måneder mod 22 procent for EU-landene i gennemsnit. Og pengene er fortsat vigtige for vores lykke, vurderer cheføkonomen.

"Penge betyder da så afgjort noget for danskernes lykke. Vores fortolkning er, at penge er med til at skabe en basal tryghed og sikkerhed for familjerne både her og nu og i fremtiden - ikke mindst når det handler om pensionsopsparing," siger han.

26 procent af danskerne forventer, at deres økonomiske situation bliver bedre mod et EU-gennemsnit på 21 procent.