"Vi håber på en positiv vurdering"

De købte deres kommende drømmelejlighed, da priserne toppede, og de markante prisfald betyder, at realkreditten vil låne færre penge ud. Dermed stiger bankgælden, og det er dyrt.

Foto: Foto: Linda Henriksen. Christian G. Koch og Christine Bentzen skrev under på en købsaftale i 2006 - siden er priserne på ejerboligmarkedet i København raslet ned.
Læs mere
Fold sammen

Der var på ingen måde tale om et impulskøb. Alt var gennemtænkt og nøje gennemregnet, da 24-årige Christian G. Koch sammen med kæresten Christine Bentzen skrev under på en købsaftale med Sjælsø i november 2006.

»Vi følte os på den sikre side, fordi vi købte en nybygget lejlighed med en fantastisk beliggenhed til kun 28.000 kroner per kvadratmeter på et tidspunkt, hvor kvadratmeterprisen var 31.000 kroner for hele København,« siger Christian G. Koch, der ligesom sin kæreste er færdige med cand. merc.-studiet  til sommer.

Derfor skrev de under på købsaftalen, der gjorde dem til de lykkelige ejere af 78 kvadratmeter nybygget luksuslejlighed for 2,2 millioner kroner.

Eneste hurdle var nu en nyistandsat lejlighed på Amager, som blot skulle sælges inden indflytningsdatoen 1. september 2008.

Budgettet, som var lagt, passede med, at den nye luksuslejlighed i det hvide byggeri »Stævnen« i Ørestad Syd kunne købes uden yderligere gæld end et realkreditlån på 80 procent af lejlighedens købspris.

Priserne raslede ned

Men blækket på købsaftalen med Sjælsø var end ikke tørt, før ejerboligmarkedet i København mistede moment. Priserne raslede ned – således også det unge kærestepars ejerlejlighed på Amager. Salgsprisen endte derfor på et lavere niveau end først antaget.

Samtidig faldt prisen på den endnu ubyggede lejlighed i Ørestaden. Og det er et problem, når den endelige finansiering skal på plads

»Vores økonomi er sådan, at vi har en opsparing, som svarer til 20 procent af købsprisen. Hvis realkreditinstituttet vurderer, at lejligheden er mindre værd, er vi nødt til at låne pengene i banken,« fortæller Christian G. Koch.

Og meget tyder på, at realkreditinstitutterne svinger pisken, når de vurderer de nybyggede lejligheder. For den umiddelbare tilbagemelding lød, at lejlighederne blev vurderet til 23.000 kroner per kvadratmeter. Christian G. Kochs og Christine Bentzens lejlighed var i så fald røget ned på en markedsværdi på 1,8 millioner kroner, og de kan således kun låne 80 procent af dette beløb – 320.000 kroner mindre end budgetteret:

»Der er altså noget, som kan mærkes i de fleste privatøkonomier, hvis du skal have et lån i banken til ni procent, som du ikke havde budgetteret med. Vi er endda heldige at have lidt med fra vores tidligere lejlighed, men på generalforsamlingen kom der eksempler frem, som sagtens kan ende med tvangsauktioner,« siger Christian G. Koch.

Håber på bedre vurdering

Nu håber han på, at realkreditinstituttet kommer med en højere vurdering end 23.000 kroner per kvadratmeter. Fredag i sidste uge havde indehaverne af de snart indflytningsklare lejligheder – cirka 50 ud af 165 planlagte lejligheder – inviteret forskellige realkreditinstitutter ud for at vurdere lejlighederne på individuel basis i forhåbning om, at vurderingen hæves.

Berlingske Business har talt med flere personer, som står i samme situation som Christian og Christine. Eksempelvis Sine Bastrup Noesgaard, som sammen med sin kæreste har underskrevet en købsaftale på 3,5 millioner kroner.

De skal også snart flytte ind, men har heller ikke finansieringen helt på plads:

»Vi går nervøst og venter på den endelige vurdering, for vores økonomi kan ikke klare et alt for stort banklån til en høj rente,« siger Sine Bastrup Noesgaard.

Hun fortæller, at de umiddelbare tilbagemeldinger fra realkreditinstitutterne svinger markant. Eksempelvis mener Nordea Kredit, at der skal høvles 40 procent af den oprindelige vurderingspris, mens Totalkredit nøjes med 10 procent.

Sine Bastrup Noesgaard opfordrer Sjælsø til i et eller andet omfang at kompensere deres kunder – altså køberne af lejlighederne – for de massive prisfald:

»Jeg kunne godt tænke mig, at de kom os lidt i møde. I virkeligheden sælger de os et produkt, som er meget mindre værd end det, vi betaler,« siger Sine Bastrup Noesgaard.

Trods henvendelser fredag og i går mandag lykkedes det ikke at få en kommentar fra Sjælsø.

Christian G. Koch, der er næstformand i den relativ nye ejerforening i Øresund Syd, siger, at flere især unge i øjeblikket sidder i den uheldige situation, at de i virkeligheden ikke ved, om de er købt eller solgt. Og i givet fald, hvad de er købt eller solgt for.

Trods bekymringerne glæder han sig til at flytte ind:

»Vi flytter ind i en nybygget kvalitetslejlighed i et naturskønt område tæt på København. Det er helt perfekt. I virkeligheden betyder de faldende priser blot, at vi må udskyde næste etape af planen om at flytte i hus, når vi skal have børn, så det går nok,« siger Christian G. Koch, der skynder sig at tilføje, at han godt er klar over, at andre kan sidde i en meget værre situation.

Læs også: Boligdrøm kan blive et mareridt