Vi gemmer på formuer til alderdommen

Trods krisetider har danskerne lagt ekstra meget til side til alderdommen i 2009.

Pensionsopsparingerne voksede i 2009 med fire milliarder kroner mere end i 2008. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne trodsede stigende ledighed og finanskrise og gemte godt med penge på kistebunden til alderdommen i 2009.

Pensionsindbetalingerne slog alle rekorder sidste år. Hele 116 milliarder kroner blev sat ind på danskernes pensionsopsparinger, viser nye tal fra Forsikring & Pension og Skat. Det er det højeste tal nogensinde.

- Pensionsloftet og frigivelsen af SP-milliarderne betød, at mange fremrykkede deres pensionsindbetalinger og sparede ekstra meget op til pension i 2009. Det er det, vi ser resultatet af, siger vicedirektør Carsten Andersen, Forsikring & Pension.

Især i sidste halvdel af 2009 var danskerne flittige til at indbetalte til pension. Pensionsopsparingerne voksede samlet med fire milliarder kroner mere end i 2008.

En del af forklaringen er altså, at der fra første januar 2010 er trådt en ny lov i kraft, som lægger et loft på 100.000 kroner over indbetalinger til ratepensioner. Det betød, at mange fik travlt med indbetalingerne.
Mange danskere valgte desuden at gemme deres SP-penge på en pensionsordning.

Mens 2009 slog rekorder på pensionsfronten, så venter brancheorganisationen en mere afdæmpet lyst til at lade opsparingen vokse i år. Pensionsindbetalingerne vil formentlig falde til ca. 108 milliarder kroner i 2010, viser en prognose fra Forsikring & Pension.

- Det skyldes dels, at indbetalingerne er blevet fremrykket, og dels at den stigende ledighed betyder mindre opsparing, siger Carsten Andersen.

For hver gang, der bliver 50.000 flere ledige, vil pensionsindbetalingerne falde med omkring 1,5 milliard kroner. Forsikring & Pension forventer både et fald på indbetalinger til individuelle private pensioner og arbejdsmarkedspensioner.  /ritzau/