Vi går tidligere på pension

Velfærdsforliget i 2006 skulle få danskerne til at arbejde længere. Men danskerne går i stedet tidligere på pension, viser tal fra Eurostat.

Vi går tidligere på pension. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med velfærdsforliget i 2006 var det meningen, at danskerne skulle blive længere på arbejdsmarkedet for at undgå den såkaldte ældrebyrde, men i virkeligheden er der sket præcis det modsatte.

- Tilbagetrækningsalderen er faldet de senere år, siger professor i velfærdstatssforskning ved Aalborg Universitet, Per H. Jensen, til dagbladet Information onsdag.

De nyeste tal fra Eurostat viser, at gennemsnitsdanskeren i 2007 trak sig fra arbejdsmarkedet som 60,6 årig, mens tallet tilbage i 2001 var 61,6 år. Det er især kvinderne, der forlader jobbet tidligere, påpeger Per H. Jensen.

- Kvinderne stopper i snit tre år tidligere end mændene, fordi mange vælger at gå på efterløn, når deres mand går på pension, så de kan nyde deres otium sammen, siger han til Information.

Ifølge tidligere vismand og formand for regeringens Velfærdskommission, professor Torben M. Andersen, er det et problem, at tilbagetrækningsalderen i Danmark er faldet. Danskerne bliver nemlig ældre og ældre:

- Da vi har indrettet os på en måde, hvor vi især bidrager til velfærdssamfundet, når vi er aktive på arbejdsmarkedet, så er det klart, at hvis gennemsnitsdanskeren lever længere og ønsker at omsætte den længere levetid til længere pensionisttilværelse, så får vi store finansieringsproblemer, siger Torben M. Andersen til Information.

/ritzau/