Vi får milliarder til øget forbrug

En almindelig familie får 2.000 kroner mere til sig selv om måneden i år - 2.000 mere til næste år. Og det er endda uden SP-pengene.

Danskernes rådighedsbeløb vokser voldsomt i år og næste år - spørgsmålet er så, om penge bliver omsat i forbrug eller opsparing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Sigrid Nygaard

Midt i den værste økonomiske krise siden 1930erne får de fleste danskere den formentlig største fremgang i deres disponible indkomst nogensinde. Allerede i 2009 får en gennemsnitlig familie 2,6 procent mere til forbrug. Og næste år stiger de reale indtægter med fem procent, viser beregninger fra Danske Bank.

Hvis man undgår at blive ramt af den stærkt stigende ledighed, vil den typiske familie altså cruise gennem krisen på første klasse. I alt får danskerne hævet de disponible indkomster med 83 milliarder kroner på bare to år, skriver Jyllands-Posten. Det er skattelettelser, lavere renter, lav inflation og større offentlige ydelser, der trækker den historisk store fremgang i privatøkonomien.

"Det er en historisk høj vækst i danskernes rådighedsbeløb, især fordi det sker i en periode, hvor ledigheden stiger kraftigt," siger privatøkonomisk ekspert Las Olsen fra Danske Bank til Jyllands-Posten.

12 procent mere om året

Avisens beregninger viser, at et par med to børn, en indkomst på 60.000 kroner om måneden og ejerbolig med flekslån får godt 4.000 kroner mere om måneden til sig selv fra 2008 til 2010. Det svarer til en fremgang 12 procent både i år og til næste år. Et par folkepensionister, der har betalt boligen ud, får beskedne 1.200 kroner mere til forbrug over de to år, men i procent er fremgangen næsten den samme.

Disse beløb er endda uden at medregne SP-opsparingen, som danskerne frem til 31. december i år kan vælge at få udbetalt. Hver dansker med en SP-konto har i gennemsnit godt 13.000 kroner sparet op her.

Beregningerne fra Danske Bank tager blandt andet udgangspunkt i, at inflationen i år ventes at blive på bare 1,3 procent, og at renten på flekslån i 2010 bliver på 2,6 procent.

Danskerne oplevede i 2006 en fremgang på 3,7 procent i rådighedsbeløbet, mens det i 2007 faldt med 0,3 procent og i 2008 steg med bare 0,2 procent.